اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

6 TEKNIK MENGGUNA MEDIA SOSIAL UNTUK BINA PERNIAGAAN

Selamat sejahtera penduduk langit dan bumi

Antara perkara yang menarik menggunakan sosial media untuk membangunkan perniagaan ialah, ianya percuma. Sosial media membenarkan kita untuk berkongsi maklumat walau di mana pun kita berada.

Boleh dikatakan anda tidak memerlukan laman web sendiri jika anda berjaya menggunakan sosial media. Tetapi, anda terikat dengan terma dan syarat yang dikenakan dalam sosial media.

Apakah keputusan yang boleh anda perolehi menggunakan sosial media?

  1. Boleh menjual produk/perkhidmatan anda secara lansung.
  2. Boleh membina komuniti pelanggan dan bakal pelanggan yang cenderung dengan produk/perkhidmatan anda.
  3. Boleh meningkatkan sasaran potensi pelanggan
  4. Boleh membantu anda untuk meningkatkan populariti jenama anda dengan 1 post yang viral.
  5. Membekal bakal pelanggan tanpa had


Jika anda mempunyai laman web sendiri, maka anda mempunyai peluang untuk meningkatkan trafik laman web anda sekaligus membantu perniagaan anda. Antara langkah-langkah yang anda boleh buat ialah:

Langkah 1 : Kenal pasti bakal pelanggan anda
Ini adalah langkah yang penting bagi memberi impak yang tinggi kepada perniagaan anda. Ini kerana apa yang akan anda paparkan di media sosial boleh menyasarkan pelanggan yang berpotensi tinggi. Maklumat tersebut hendaklah bersesuaian dengan pelanggan yang anda sasarkan.

Contohnya seperti berikut:

"Seorang ibu menjual resipi masakan berkhasiat. Fokus beliau adalah mengajar ibu-ibu untuk memasak makanan yang sihat dan bersih untuk diri mereka dan keluarga mereka"

Sasaran pasaran bukanlah wanita atau ibu kerana ianya terlalu besar skalanya.

Anda perlu membuat sasaran yang lebih terperinci. Contoh sasaran pasaran terperinci adalah seperti berikut:

"Suri rumah sepenuh masa, umur antara 25-45 tahun, Ibu yang mempunyai anak dan berminat untuk menyediakan masakan yang sihat untuk keluarga dan anak tetapi sukar kerana tidak tahu makanan jenis apakah yang perlu disediakan"

Pendekatan di sini ialah produk/perkhidmatan yang anda pasarkan mampu menyelesaikan masalah pelanggan anda.

Langkah 2 : Kenal pasti dimanakah mereka selalu berada
Jika anda ingin mendapatkan impak yang tinggi perniagaan anda dalam sosial media. Anda perlu membawa produk/perkhidmatan anda kepada pelanggan yang memberi maklum balas terhadap paparan maklumat produk/perkhidmatan anda. Ini bermakna, anda perlu meletakan maklumat perniagaan anda di tempat di mana pelanggan anda berada.

Jika difikirkan kembali mengenai sasaran pasaran anda. Maka anda perlu membuat beberapa pemerhatian lagi. Antara media sosial yang popular digunakan sekarang adalah seperti Facebook, Twitter, Instagram, Google+ dan Wechat. Anda boleh menggunakan tips-tips berikut untuk membuat pemerhatian:

  1. Syarikat yang menjual produk/perkhidmatan yang sama dengan anda. Analisa, ikut dan tambah baik.
  2. Ikuti komuniti, forum atau kumpuan. Anda boleh tanya secara langsung, di manakah mereka meluangkan masa mereka semasa mereka melayari internet.
  3. Semak statistik demografi bakal pelanggan. Anda sendiri boleh membina dan mendapatkan statistik ini melalui poll.


Langkah 3 : Penjenamaan
Ini adalah sesuatu yang penting kerana ianya akan menjadi identiti perniagaan anda secara total. Persoalan yang perlu anda lakukan untuk menyediakan jenama perniagaan anda ialah :

  1. Bagaimana anda dikenali melalui jenama?
  2. Apakah kepakaran anda?
  3. Apakah yang membuatkan perniagaan kamu berbeza?
  4. Mengapa bakal pelanggan anda perlu mengikuti perkembangan anda dan membeli dari anda?


Pilih jenis kepakaran anda dan topik yang anda akan bekalkan, sediakan misi dan visi. Antara yang paling penting adalah penyediaan logo yang akan membantu pelanggan anda mengenali perniagaan anda.

Anda perlu mengetengahkan jenama anda melalui, nama, gambar profil, gambar post, gambar banner, grafik artikel dan grafik media sosial.


Langkah 4 : Mengenai paparan maklumat anda
Sediakan maklumat untuk dipaparkan awal dari waktu terbitan. Ini memberi faedah kepada anda kerana ianya banyak menjimatkan masa anda.

Anda perlu berfikiran seperti mereka yang akan menjadi pelanggan anda. Bina hubungan dengan bakal pelanggan anda. Mereka munkin akan datang kembali ke paparan maklumat anda untuk memupuk kepercayaan terhadap produk/perkhidmatan anda. Kebiasaannya, pelanggan akan terus membuat belian jika mereka bersedia dan mereka merasakan produk/perkhidmatan anda adalah terbaik.

Jika anda mempunyai laman web sendiri. Anda boleh berhubung dengan bakal pelanggan anda sercara terus. Contohnya menggunakan "newsletter".

Konsep yang mudah dan perlu anda ingat. "Mereka akan membeli produk/perkhidmatan anda apabila mereka mendapat cukup maklumat, menyukai perniagaan anda dan wujud kepercayaan"

Pastikan paparan maklumat (Posting) anda membantu pelanggan anda bijak menggunakan produk/perkhidmatan anda. Antara isi kandungan paparan yang boleh anda sediakan ialah :

  1. Didikan - Tutorial, tips, bagaimana, latihan, berita semasa berkaitan.
  2. Berikan nilai - Berikan maklumat yang boleh mereka gunakan secara lansung.
  3. Teka teki - Maklumat yang membuat mereka berfikir seperti soalan dan kejayaan anda.
  4. Motivasi -Banyak orang suka maklumat seperti ini dan ianya mudah untuk dibuat.
  5. Insentif - Beri kelebihan kepada mereka yang mengikuti laman sosial anda seperti diskaun dan tawaran istimewa.

Langkah 5 : Jual dalam keadaan anda tidak menjual
80% adalah paparan yang bernilai dan 20% adalah promosi produk/perkhidmatan anda.

Penawaran anda mengenai cara menggunakan produk/perkhidmatan anda. Paparan maklumat adalah sesuatu yang memberi kecenderungan memerlukan produk/perkhidmatan anda sebagai alat untuk menyiapkan aktiviti seperti dalam paparan maklumat anda.

Memberi rasa ingin bersaing atau rasa persamaan dengan orang lain untuk memiliki produk/perkhidmatan anda. Anda boleh gunakan artis atau individu yang terkenal yang juga menggunakan produk/perkhidmatan anda.

Langkah 6 : Kuatkan potensi perniagaan anda
Antara strategi yang membantu menggandakan prestasi perniagaan anda adalah dengan meningkatkan pengikut laman sosial anda kepada pelanggan berita semasa perniagaan anda.

Anda perlu menyediakan data pelanggan dan bakal pelanggan anda secara sistematik, Melakukan aktiviti ASS (After Sales Service) dan menawarkan tetimoni menarik untuk dikongsikan. Pelanggan anda secara automatik anda menjadi duta produk/perkhidmatan anda.


RUMUSAN:
Terdapat banyak lagi strategi perniagaan menggunakan sosial media dan ianya memerlukan masa dan praktikal yang banyak untuk anda menguasai sepenuhnya. Bagi memudahkan anda yang mungkin tidak ada masa memikirkan dan melalukan semua itu. Jadilah rakan CBCpro. Di dalam CBCpro, anda akan dibantu dari pelbagai sudut dengan khidmat nasihat dan tawaran pengiklanan secara berterusan.







6 TEKNIK PROMOSI EFEKTIF PERNIAGAAN ONLINE

Selamat sejahtera penduduk bumi dan penduduk langit

Terdapat banyak cara untuk mempromosikan perniagaan kita melalui online. Saya hanya menyenaraikan 6 teknik yang popular.

Teknik 1 : SEO (Search Engine Optimization)
Jadikan laman web anda mesra google dengan menyediakan isi kandungan web yang mudah dikenali oleh Google. Bekerja keras untuk menjadi laman web anda dipromosi oleh website lain. Dengan SEO yang ringkas. Perniagaan kecil anda boleh naik mencanak melalui enjin carian Google. Ianya akan membantu laman web anda mencapai trafik yang tinggi. 

Teknik 2 : Media Sosial
Sediakan saluran media sosial anda dan mula membina trafik dalam media sosial anda. Media sosial biasanya akan membantu sehingga 31% ke laman web anda atau isi kandungan perniagaan anda. Anda mampu mengembangkan jangkauan promosi anda kepada pengguna laman sosial tersebut sehingga beribu-ribu bakal pelanggan. Anda boleh membina profile di media sosial berikut:

  1. Twitter
  2. LinkedIn
  3. Facebook
  4. Instagram
  5. Google+
  6. Wechat
  7. Beetalk
  8. Line


Teknik 3 : Blogging
Dengan menggunakan blog. Anda boleh memperkenalkan perniagaan anda dengan lebih terperinci. Pendedahan mengenai  jenama anda dan produk/perkhidmatan anda. Dengan isi kandungan artikel yang ditulis boleh membantu bakal pengguna anda lebih teruja untuk menggunakan produk/perkhidmatan anda.

Teknik 4 : Pemasaran Email
Antara perkhidmatan pemasaran email yang anda boleh gunakan adalah Aweber ($19/sbln) atau Mad Mini yang memberi kelebihan percuma 100 langganan dan caj selepas 100 langganan adalah $10/sbln. Apa yang penting adalah email anda akan dikenalpasti sebagai email yang diminta oleh pelanggan dan bukan spam.

Teknik 5 : Daftarkan laman web anda ke laman web tempatan
Teknik ini adalah untuk perniagaan yang mempunyai premis sahaja. Antara laman popular yang anda boleh daftar adalah seperti Google My Business, Yahoo Local, Bing dan Yelp. Pelanggan boleh mendapatkan maklumat mengenai perniagaan anda termasuk produk/perkhidmatan anda. Apa yang paling penting adalah, pelanggan dapat mengenal pasti reputasi perniagaan anda melalui undian (review) dari pelanggan sebelumnya. Ini memberi impak positif kepada perniagaan anda kerana mereka lebih yakin berurusan dengan anda.

Teknik 6 : Promosi referal (Affiliate)
Ianya amat mudah dan menggunakan kos yang rendah. Ianya akan membantu anda untuk menarik trafik ke laman web anda. Anda hanya perlu membayar mereka jika terdapat jualan sahaja. Kos promosi anda menjadi percuma kerana bantuan dari rakan-rakan referal anda. ShareASale dan AffilateWP adalah antara sistem referal yang mudah untuk di uruskan. Anda tidak perlu membuang masa untuk melantik ejen. Semuanya di uruskan oleh sistem.

ONLINE HUB ACADEMY





ALAMAT
Online Hub Academy
Kuching sarawak




PEGAWAI YANG DIHUBUNGI
Zubaidah


NO TELEFON
+60105335987


EMAIL
zubaidah429@gmail.com

WEBSITE/FACEBOOK LINK

N/A


PRODUK DAN PERKHIDMATAN

Nak jadi duta academy
meraih pendapatan 300usd sebulan whatssap segera 0105335987







PERHATIAN:
Maklumat ini adalah diambil daripada pembaca beloya2u yang mengisi borang iklan percuma di beloya2u dan kad perniagaan. Maklumat yang tertera di atas adalah tidak muktamad dan boleh bertukar bila-bila masa oleh pemilik perniagan. Pihak kami tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak dapat menghubungi pihak tersebut. Namun begitu, anda boleh membuat aduan kepada pihak kami jika terdapat penipuan, nombor tidak terdapat dalam perkhidmatan, wakil tidak sah atau anda tidak puas hati dengan produk dan perkhidmatan yang diberikan. Aduan boleh dilakukan dengan mengisi borang aduan. (Borang Aduan)

CHILIQ APPAREL PAKAIAN LAKI-LAKI DAN KANAK-KANAK





ALAMAT
CHILIQ APPAREL
KOTA DAMANSARA

PEGAWAI YANG DIHUBUNGI
SALIZA SALIHUDDIN


NO TELEFON
+60133407576


EMAIL
saliza.salihuddin@gmail.com


WEBSITE/FACEBOOK LINK

https://www.facebook.com/bysaliza.salihuddin


PRODUK DAN PERKHIDMATAN
Pakaian Kanak2 Lelaki & Perempuan








PERHATIAN:
Maklumat ini adalah diambil daripada pembaca beloya2u yang mengisi borang iklan percuma di beloya2u dan kad perniagaan. Maklumat yang tertera di atas adalah tidak muktamad dan boleh bertukar bila-bila masa oleh pemilik perniagan. Pihak kami tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak dapat menghubungi pihak tersebut. Namun begitu, anda boleh membuat aduan kepada pihak kami jika terdapat penipuan, nombor tidak terdapat dalam perkhidmatan, wakil tidak sah atau anda tidak puas hati dengan produk dan perkhidmatan yang diberikan. Aduan boleh dilakukan dengan mengisi borang aduan. (Borang Aduan)

RUMAH BAU BANGKAI DAN INI SEBABNYA

Berikut adalah kisah bagaimana keadaan seorang pesakit menyebabkan seluruh rumah merebak bau bangkai seperti yang dilaporkan oleh FB Page Viral Media Johor

Banyak lagi penyakit yang boleh mengakibatkan kejadian ini berlaku. Ikuti ceritanya di bawah ini.


Saya dah kena selesema selama tiga bulan. Itu petanda awal yang saya dapat. Dua minggu sebelum bersalin ketika berada di pejabat, sewaktu saya menghembus hingus, terasa ada seketul objek seakan batu keras terjatuh dari mata ke lubang hidung.

Sehari sebelum batu itu terjatuh, suami saya tak boleh tidur sebab satu rumah berbau macam bangkai ikan masin. Ikan masin kan busuk semacam. Inikan pula ikan masin yang dia biarkan bertahun-tahun. Ala-ala busuk masam gitu.

Saya terus pergi ke Hospital Selayang, terus dirujuk ke bahagian kecemasan. Doktor periksa, tak boleh tarik. Jadi doktor pakar terus buat pembedahan kecil. Saya terpaksa dibedah tanpa dibius. Serius sangat sakit sebab ibu mengandung tak boleh disuntik dengan morfin, bimbang akan mendatangkan kesan pada bayi dalam kandungan.

Sudahlah dibedah hidup-hidup. Orang keliling dengar saja saya menjerit-jerit. Sampai terkucil saya dibuatnya semasa dia seluk batang besi kamera kecik itu ke bawah hidung sampai tekak.

Memang darah terpercik apabila doktor pakar tarik batu itu keluar dari hidung. Memang pedih, sakit, ditambah pula hidung saya discoop dengan batang besi yang panjang.

Selepas itu, saya terus ditahan di wad sehari dan dipantau 24 jam kerana hidung berdarah tanpa henti. Dengan pakaian, spender apa semua pun tak bawa. Kereta yang saya letak di tepi jalan pun kena saman. Dan masa itulah suami berpeluang tidur lena di rumah. Dia kata bau bangkai dah tak ada, Selepas sembuh, seminggu itu juga saya dibahan oleh suami sebab saya bau bangkai. Hahaha!

Keesokan harinya discharge dan bayar RM5 saja. Sekarang dah tak ada selesema lagi. Hidung saya bebas dari sinus, selesema dan pendarahan 100%.

Semasa saya taip ini pun masih terasa sakitnya. Tetapi serius cakap selepas menjalani pembedahan kecil itu, hidung saya dah pulih dan terasa lapang sangat sampai rasa macam,

“Wauuu! Macam ini ke orang lain bernafas secara normal?!”

Memang nak sujud syukurlah pada masa itu.

Selepas sehari disimpan, dia menjadi keras seperti konkrit. Sampaikan doktor nak buat eksperimen. Dia ambil batu besar, ketuk batu ini. Bila pecah, guess what? Bau dia macam bangkai. Serius satu wad boleh bau, pengsan nurse. Hahaha! Kalau korang nampak bahagian atas itu ada bulat kecil, itu tengah nak membesar, ibarat fungus.

Sinus atau resdung berpunca dari apa yang kita hidu, pemakanan dan cara mencuci hidung. Pemakanan 90% mempengaruhi kita. Contohnya, kalau ada resdung tak boleh makan benda terlalu panas atau terlalu sejuk. Jadi kena makan makanan biasa-biasa sahaja. Tak boleh makan benda berlada atau pedas, elakkan makanan yang gatal. Itu asasnya.

Selain itu persekitaran. Jangan hidu asap terlalu banyak. Pakai topeng pernafasan semasa menunggang motosikal. Elak berada di tempat berdebu dan yang paling penting untuk lelaki, jangan cabut bulu hidung kecuali bulu itu dah terkeluar dari lubang. Ini bukan lucah, sebab bulu hidung andalah pintu untuk lubang hidung anda.

Bagi mereka yang mengalami masalah resdung, mereka mungkin tidak akan perasan bau busuk di dalam hidung sendiri sebab ia sudah sebati.

Deria rasa juga akan hilang atau berkurangan. Makanan yang masin pun saya tetap tak rasa masin. Sampai satu tahap bila saya masak, suami muntah sebab lauk terlampau masin macam air laut. Itu perkara biasa bila sinus.

Kerap bersin, itu tanda nak ke sinus. Tapi tak tentu sama ada sudah teruk atau belum. Kadang-kadang resung ini tak semua orang sama. Ada yang ada batu seperti saya, ada yang hanya berdarah hidung, ada yang gatal-gatal atau hidung berair sahaja.

TANDA-TANDA SINUS:
  1. Kerap selesema
  2. Bersin
  3. Batuk
  4. Hidung berair
  5. Mata berair
  6. Kerap gagal hidung
  7. Gatal seluruh muka
  8. Kurang penderangan
  9. Kurang deria bau
  10. Kurang deria rasa
  11. Bau busuk di mulut atau hidung sendiri
  12. Hidung berdarah


BUAT PEMERIKSAAN SEBELUM TERLAMBAT

Setiap orang boleh buat pemeriksaan percuma di hospital berdekatan dan doktor akan mengajar kita cara mencuci hidung dengan betul. Asalkan kita ikut cara yang betul memang resdung akan berkurangan. Tetapi resdung tidak akan hilang sebab kita tak kawal pemakanan.

CARA MEMBERSIHKAN HIDUNG
Bagaimana cara mencuci hidung? Saya cuci hidung menggunakan air garam. Tetapi air garam yang saya buat sendiri agak pedih sedikit. Lebih baik beli kit khas yang ada dijual di farmasi. Jangan gunakan air paip. Kalau nak guna, boleh tetapi kalau tersedak jangan menangis.

Cuci hidung di waktu pagi sekali, dan di waktu malam sekali.

Jika mengikut cara saya, ambil air garam, penuhkan picagari. Masukkan ke dalam hidung sambil picagari hadap ke tepi. Contoh, lubang hidung kanan, tapi picagari ke sebelah kiri.

Agak-agak je masuk, jangan masuk semua. Bila dah masuk, tarik nafas kemudian picit air garam tadi. Dah picit, automatik meleleh dan hembus saja.

Untuk mengetahui sama ada proses mencuci hidung itu berjaya atau tidak, semasa kita picit lubang kanan, air itu mesti akan mengalir keluar dari lubang kiri.

UBAT TRADISIONAL (PENDAPAT SAHAJA)

Bagi saya, tiada guna ubat tradisional. Pergi dapatkan rawatan terus di hospital. Kalau wanita yang belum hamil, pihak hospital boleh buat x-ray, laser treatment dan sebagainya.
Buatlah pemeriksaan di hospital. Doktor akan masukkan batang besi kamera dalam lubang hidung. Sudah semestinya akan terasa sakit sedikit sebab berlaga dengan dinding hidung. Tetapi jika kita duduk diam, tak terkena pun.
Jadi, jagalah hidung anda. Buat pemeriksaan di hospital dan dapatkan rawatan segera sebelum ia menjadi lebih teruk.

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

UNLIMITED BROADBAND

Unifi atau Streamyx? Anda pilih.

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.