اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

DATES, APPLES & DIETS

Diet Juice Apple & Dates.


Memang Ajaib! Tak rasa nak makan malam apabila amal meminum minuman ini,Kalau begini berat badan pun cepatlah turun..tak percaya? cubalah sendiri…

Nak kurus tapi bila malam, makan tak ingat. Ini kegagalan besar kita yang nak berdiet. Sebabnya bila dah pulang kebanyakan wanita akan masak untuk suami dan anak.

Waktu ini perut pun mula rasa lapar kerana banyak tenaga yang dah habis selepas seharian bekerja. Sudahnya kita akan gagal kawal nafsu lalu makan bersama mereka, maka hancurlah diet kita hari itu.

Menurutnya petua kurus berupa minuman campuran epal hijau, kurma, serbuk kayu manis dan susu ini dikongsi kerana terbukti berkesan selepas diamalkan.

Dengan mengamalkan minum minuman ini jam 7 malam dan inilah yang membantunya berasa kenyang sehinggalah waktu tidur.

Bila perut berasa kenyang ia sekali gus mengelakkan kita terjebak dari makan sewaktu menyediakan hidangan untuk keluarga.

Minuman uni sesuai diamalkan untuk ibu baru bersalin yang menyusukan anak kerana tidak menjejaskan penghasilan susu. Malah ia juga membantu wanita yang mengalami masalah sembelit.

Bagi yang mahu mencuba berikut adalah cara menyediakan minuman diet ini yang dikongsi:

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk kayu manis Ceylon

Potong kecil buah kurma dan epal. Tak perlu buang kulit kerana bahagian itu mengandungi flavanoid yang baik untuk jantung dan elakkan strok.

Masukkan susu, buah yang dipotong dan serbuk kayu manis Ceylon tadi dalam alat pengisar. Lebih enak jika dicampurkan dengan ais.

Boleh terus minum kerana portion sesuai untuk sekali minum.

Until Next Time

ROTI JALA PENGIKAT CINTA SEKELUARGA


Bahan-bahan diperlukan:

· 3 cawan tepung gandum
· 2 1/2 camb minyak masak
· 1 camt garam
· sedikit pewarna kuning
· 1 biji telur
· 4 cawan air/santan/ susu segar

Cara menyediakan dan memasak:

1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah
KREDIT : MY RESEPI


POTATO FINGER LICKING GOOD

Potato Wedges

Finger food atau makanan kudapan merupakan antara juadah yang paling digemari oleh anak-anak. Namun, jangan sampai anak terlampau banyak makan finger food berbanding juadah utama yang mempunyai kandungan khasiat yang lebih baik. Oleh itu, apa kata anda cuba buat finger food secara homemade dan salah satu ideanya adalah potato wedges! Tak payah susah-susah nak beli di kedai dah.


1) Kentang nak kupas atau tak, terpulang tapi kalau tak nak kupas pastikan dibasuh betul-betul bersih. Potong bentuk wedges.

2) Rebus dalam air + kiub pati ayam + garam. Air jangan banyak sangat, nak bagi kiub dan garam rasa di kentang. Try cucuk guna garfu kalau dah lembut boleh toskan dulu.

3) Sediakan tepung goreng Bestari + sedikit lada sulah + sedikit lada hitam. Salutkan kentang. Biarkan diperap dalam 10 minit lepas tu boleh terus goreng. Sangat sedap.

4) Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kuning keemasan. Lapik pinggan dengan tissue untuk menyerap minyak yang berlebihan. Hidang bersama sos cili & mayo. To upgrade, hidangkan bersama sos jalapeno cheese.

HARI SABTU : PENING FIKIR MENU




GULAI BATANG PISANG

Bahan-bahan:
2 batang umbut pisang - potong menyerong dan buang benangnya
1 kg tulang
1 kg daging - potong ikut suka
75 gram serbuk kari daging
1 cawan cili kering kisar
4 cawan santan pekat
2.5 liter santan cair
1 cawan minyak
3 keping kulit kayu manis
6 kuntum bunga lawang
4 tangkai daun kari - lurutkan 
garam / gula / perasa pilihan secukup rasa

Bahan hiris:
30 biji bawang merah
15 ulas bawang putih
8 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu.
2. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Biarkan sehingga timbul aroma.
3. Masukkan cili kisar dan gaul sebati.
4. Kemudian masukkan serbuk kari serta daun kari. Tambahkan 1 cawan santan cair. Perlahankan api dapur. Tumis bahan hingga terbit minyak.
5. Campurkan daging bersama tulang dan masukkan kesemuanya ke dalam kuali. Gaul rata dan masak sehingga daging menjadi layu.
6. Tambahkan santan cair. Biarkan gulai mendidih sehingga daging empuk.
7. Masukkan umbut pisang. Masak lagi sehingga umbut layu / lembut.
8. Akhir sekali tambahkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan.
9. Setelah masakan sempurna, padamkan api dapur.

Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu. Waktu ini aromanya memang sungguh menggoda! Tak sabar nak masukkan bahan seterusnya!

 Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumis sampai keluar aroma rempah tu!


 Tambahkan cili kisar. kalau suka pedas, tambahlah lagi!


Kemudian masukkan serbuk rempah kari dan juga daun kari. Tumis dengan api perlahan sebab tak mahu bagi tumisan tu hangus. Amie tambahkan satu cawan santan cair supaya tumisan tidak terlalu kering. Biasanya rempah kari tu dijadikan pes, campurkan dengan bawang dan sebagainya, tapi seperti biasanya, Amie suka cara begini.





 Kemudian masukkan tulang dan daging lembu.
Orang kata kalau nak sedap eloklah pilih tulang rusuk, tapi Amie dapat tulang tengkuk!
Tengkuk pun tengkuklah!


Lepas tu barulah tuangkan santan cair. Kenalah bubuh santan cair lebih sikit sebab nak bagi daging tu empuk dengan cara semulajadi...hiks! Ni tak main paksa supaya daging cepat empuk, sebab tak ada pressure cooker! Kalau nak cepat masak, eloklah rebus dulu tulang dan daging tu awal-awal dalam pressure cooker supaya tak buang banyak masa kawal api tunggu sampai masak.
Jom tengok batang pisang yang terbiar dari tadi... nama resepinya Gulai Batang Pisang, tapi lebih-lebih pulak uruskan tulang lembu!


 Umbut pisang tadi kita potong serong dan terus rendam dalam air untuk elak lebam. 


Mmmm... aroma gulai sudah harum semerbak! Hujan masih turun tanpa hentinya! Sementara kacau gulai di dapur, ambil dulu gambar hujan ikut belakang dapur!


Boleh tak bayangkan suasananya... dengan aroma gulai yang menusuk hidung! Dengan hujan dan suhu dingin! Mesti perut rasa lapar sangatkan?

Masak lagi sampailah umbut pisang nampak kecut!
Masa ni Amie tanya, nak bubuh kerisik tak? Kakak ipar kata, tak payahlah sebab kuahnya pun dah pekat tu. 

Jangan lupa garam / gula / perasa pilihan secukup rasa!
Bila semua dah sebati, daging dah empuk, umbut pisang dah kecut, kuah dah pekat, padamkanlah api dapur!


Ketika kami sedang menikmati nasi berlauk Gulai batang Pisang, hujan masih turun dengan lebatnya!
Baki Gulai Batang Pisang tu kakak ipar bahagi-bahagi ke rumah jiran tetangga!
Sekian, kisah di hari SABTU

Kredit AMIE’S LITTLE KITCHEN

LONGEVITY DIET - OKINAWAN STYLE


Longevity Diet - Okinawan Style


Umibudo
Literally known as 'Sea Grapes', is a type of seaweed packed with minerals and vitamins. Research have shown that Umibudo have high nutritional value and beauty value. It is also known to reduce blood pressure, a cancer prevention food, as well as strengthen bones and joints.


Tofu
An excellent source of protein, iron, calcium and other minerals. Tofu is very versatile ingredients with many health benefits such as to maintain a healthy liver.

Shima tofu and Jimami tofu are among the famous ones in Okinawa which Shima tofu contains double amount of protein than a normal tofu, whereas Jimami tofu is made from peanuts with a little chewy and sweet taste.


Goya
The iconic bitter gourd is one of the best anti-aging food in Okinawa. Rich in Vitamin C, Goya offers a lot of healthy benefits such as improved blood circulation and a boost for immune system, as well as lower blood sugar level and cholestrol to avoid getting cardiovascular diseases.


Seaweed
Besides using them in many dishes, Seaweed is highly nutritious as well. It is well knows to be a source of food that contains lots of good vitamins and minerals that will improve your immune system and reduce heart risks too. What's more? It was also a good diet food and help lose weight since its known to been able to curb hunger.


Fish
Okinawan eat 3 servings of fish a week, on average. The nutrients found in tuna, salmon and sardines include omega-3 fatty acids that helps prevent heart diseases, Alzheimer and diabetes. It also contains Vitamin B12 that helps with brain and cells development and selenium which boost immune system.

Credit to: Apple Vacation

Until Next Time. Sayonara~ 

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.