اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

PERKARA WAJIB SEMASA KAHWIN SELAIN DARI BARANG HANTARAN

TIPS BAGAIMANA UNTUK MENGAMBIL GAMBAR PERKAHWINAN YANG HEBAT PADA HARI PERKAHWINAN ANDA.


Memandangkan cuti sekolah sudah hampir bermula, maka tidak henti-hentilah kita menerima undangan majlis perkahwinan di merata tempat. Bila berbicara mengenai perkahwinan, sudah pasti setiap orang mengimpikan rumah tangga yang aman, bahagia dan berkekalan. Sudah semestinya anda mahukan majlis perkahwinan anda berjalan lancar dan anda juga sudah pasti mengimpikan gambar perkahwinan hebat dan menarik yang boleh dijadikan memori sehingga hari tua. Di sini kami ingin kongsikan bagaimana anda boleh mendapatkan gambar di sekitar majlis perkahwinan anda nampak lebih menarik dan teratur.

Menggunakan Cahaya Matahari Semulajadi
Tips supaya anda mendapatkan gambar dengan kualiti terbaik ialah dengan menggunakan cahaya matahari.  Sudah terbukti kualiti cahaya matahari adalah yang terbaik untuk sesi fotografi. Elakkan untuk mengguna flash kerana flash boleh menyebabkan gambar anda nampak terlalu terang (berwarna putih), mengubah warna asal persekitaran yang anda ambil dan menjadikan warna mata anda berwarna merah. Untuk mendapatkan gambar terbaik, anda boleh menggabungkan peralatan perkahwinan anda bersama dengan alam semula jadi. Sebagai contoh di atas, jurufoto meletakkan kasut kahwin diatas rumput yang menghijau supaya nampak kesan yang lebih natural dan menarik.
 Latarbelakang Yang Cantik Dan Sesuai

Ini adalah tip yang sangat penting untuk menghasilkan gambar yang berkualiti. Latar belakang yang sesuai adalah rahsia untuk menghasilkan gambar yang berkualiti dan menarik.

3. Momen Penting Seperti Nikah Dan Bersanding
Momen penting seperti nikah dan sanding wajib untuk menjadikan album perkahwinan anda nampak lebih menarik dan sempurna. Ini kerana nikah dan sanding adalah acara kemuncak bagi pasangan mempelai Untuk memastikan gambar nikah dan persandingan nampak sempurna dan menarik, jurufoto haruslah mencari sudut yang sesuai untuk memastikan gambar itu nampak sempurna dan cantik.
4. Hantaran dan Inai
Untuk menjadikan album perkahwinan anda nampak lebih menarik, haruslah diselitkan bersama beberapa gambar inai atau hantaran untuk melengkapkan lagi album tersebut. Ia bukan sahaja nampak menarik dan melengkapkan album kahwin tersebut, ia juga boleh dijadikan rujukan untuk pasangan yang ingin berkahwin pada masa hadapan selain boleh disimpan sebagai kenangan hingga ke hari tua. Kenangan nostalgia semasa menjadi raja sehari. Bukan sahaja memori semasa hari tua, tetapi sebagai tatapan untuk anak cucu. Untuk hantaran pula, boleh dijadikan rujukan untuk pasangan yang ingin berkahwin dimana boleh menempah kasut kahwin, bagaimana mahu menghias hantaran, bagaimana corak inai yang sesuai semasa hari perkahwinan, dan tema perkahwinan apa yang sesuai untuk yang bakal bergelar raja sehari. Itulah sedikit sebanyak tips yang dapat dikongsikan untuk post kali ini. Semoga bermanfaat untuk bakal raja sehari yang sedang membuat persiapan untuk hari perkahwinan anda yang bakal kunjung tiba

ISI PERUT SAMPAI KE BARIO.


Beras Bario adalah semulajadi wangi, ia tidak melalui proses yang memerlukan bahan kimia tambahan untuk menjadikannya wangi.
Difahamkan, Bario merupakan satu-satunya kawasan penanaman padi sawah pada ketinggian 1,000 m dari aras laut dan mempunyai purata suhu 20 darjah celcius.
Penduduk masih mempraktiskan kaedah membajak sawah secara tradisi iaitu menggunakan kerbau.
Ia sememangnya ditanam dan diusahakan secara organik di Bario, kawasan terpencil di Sarawak yang bebas dari pencemaran.
Jenis Beras
Terdapat 2 jenis beras yang dihasilkan oleh masyarakat di Bario
1. Beras putih
2. Beras perang

Tidak seperti beras lain hasil keluaran di Malaysia, beras Bario cukup istimewa. Sumber air yang mengairi sawah padi tersebut datang dari sumber semulajadi iaitu sumber air mata gunung. Pengairan ke sawah padi tersebut membabitkan 3 anak sungai iaitu;
1. Sungai Arul Dalam
2. Sungai Arul Laab
3. Sungai Paramapoh

Harga Pasaran
Beras Bario dijual pada harga RM25 ke Rm30 segantang/3.5kg, bahkan boleh menjadi mahal lagi. Ia mempunyai ciri-ciri seperti tekstur yang lembut, biji beras yang halus, aroma lembut dan rasa yang enak.
Khasiat
Beberapa khasiat yang diperkatakan namun masih belum dibuktikan secara saintifik. Antaranya;
§ Dapat mempercepatkan pencernaan
§ Kandungan karbohidrat yang lebih rendah
§ Merendahkan kandungan gula dalam darah
§ Dapat mempercepatkan pemulihan ibu bersalin

NOVEMBER BULAN UJIAN. PERCAYA ATAU TIDAK?





Ulang kaji secara SMART bukan HARD
Otak yang letih takkan bole300pxh menyerap ilmu dengan baik. Jika anda mengulang kaji seorang diri secara HARDCORE semestinya tubuh badan anda akan keletihan kerana seakan memaksa otak berfungsi sedangkan otak kita sendiri mempunyai had tertentu. Ibarat perut yang disumbat dengan pelbagai macam makanan tanpa terkawal kemudian memuntahkan segalanya semula. Nak jadi begitu?. Semua usaha selama ini menjadi sia-sia?. Jadi belajar secara SMART. Bagaimana hendak belajar secara SMART?. Contohnya sehari hanya ulangkaji 2 subjek sahaja dan 1 subjek 2 bab. Buat ulang kaji bersama seorang rakan, jangan lebih kerana apa?. Kalau lebih bukan ulang kaji namanya, ulang semula ulangkaji bila balik rumah nanti. Mana taknya asyik bersembang sahaja. Jadi, jika dua orang lebih fokus. 1 jam pertama, baca dan fahami dulu fakta penting. Seorang ambil satu topik. Selepas memahaminya dengan jelas, rehat 15 minit dan teruskan ulang kaji dengan ceritakan semula dengan rakan mengenai topik berkenaan dan sebaliknya. Akhirnya untuk 2 jam pada hari berkenaan anda sudah boleh kuasai 2 topik. Bijak kan?.300px
Pembelajaran melalui Video
Pembelajaran melalui video akan memudahkan anda mengingati apa yang berlaku terutamanya subjek yang mempunyai fakta seperti sejarah. Info grafik yang dipertontonkan akan memudahkan anda memahami jalan cerita berbanding jika hanya membaca dan menghafal. Ibarat seperti menonton drama di kaca televisyen. Kita mengingati setiap scene cerita. Siap boleh hafal dialog lagi. Makanya, kenapa anda tidak mahu gunakan teknologi untuk memudahkan anda ketika membuat ulang kaji. Banyak kegunaannya teknologi ini, bukan hanya untuk melayari benda-benda yang mengarut sahaja. Bagaimana untuk mencari video berkenaan?. Boleh layari Youtube. Banyak sahaja video ulangkaji dalam pelbagai subjek. Bijak kan?.
Buat Nota Ringkas

Nota ringkas bukan nota panjang. Nota ringkas ini penting supaya anda tidak terlupa point penting. Maklumlah, apabila banyak menggunakan otak selalunya benda yang mudah pun akan lupa. Contoh, pernahkah anda mengalami keadaan dimana lupa ayam dalam bahasa inggeris disebut apa? atau apa sahaja perkataan yang mudah tetapi sekuat mana anda cuba mengingati perkara tersebut tetapi gagal. Pernah?. Haa begitulah juga otak kita. Kadang-kadang gagal berfungsi dengan baik. Oleh itu, buat nota ringkas dengan hanya memasukkan poin-poin penting sahaja. Jangan masukkan semua pula, itu bukan nota ringkas namanya!. Bijak kan?

KREDIT : afterschool.my


JANGAN TAKUT HIDUP BERMADU

Khasiat madu terbukti menerusi kajian saintifik

MADU ialah makanan yang sangat bernilai yang digunakan sejak zaman purba sebagai sumber makanan tenaga yang penting. Ia juga digunakan sebagai agen pemanis, pewarna, perasa, dan menambah kelikatan dalam produk makanan. Dalam al-Quran madu disebut secara spesifik sebagai makanan ahli syurga dan di dalamnya mengandungi penyembuh penyakit untuk manusia.
Madu digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional sebagai rawatan alternatif untuk pelbagai penyakit, pemakanan, dan kesihatan manusia. Menurut Suruhanjaya Alimentarius Kodeks (1989), madu didefinisikan sebagai pemanis semula jadi dihasilkan lebah madu dari sari bunga atau nektar atau dari rembesan bahagian hidup tumbuhan, atau perkumuhan tumbuhan, dikumpulkan oleh lebah madu dan diubah, serta digabungkan dengan bahan spesifik dalam lebah madu sehingga matang.
Secara umum, madu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu madu monoflora, dan madu poliflora. Madu monoflora ialah madu yang dihasilkan dari nektar dari sejenis bunga saja. Contoh madu monoflora ialah madu akasia, madu sidr dan madu manuka yang lebah madu hanya mengambil nektar daripada pokok akasia, sidr dan manuka sahaja.
Madu poliflora atau dikenali sebagai madu multiflora ialah madu yang dihasilkan lebah madu yang mengambil nektar dari pelbagai jenis bunga. Jenis madu ini seperti madu tualang dan madu asli.
Sifat fizikal madu seperti warna, aroma, rasa, dan ketumpatan madu serta komposisi kimia sesuatu madu bergantung kepada jenis nektar bunga yang dihisap lebah madu, keadaan cuaca dan pemprosesan madu. Namun, hampir semua madu mengandungi flavonoid, asid fenolik, asid askorbik, tokoferol, enzim serta pelbagai jenis vitamin dan mineral.
Komposisi utama madu ialah gula, iaitu antara 95 hingga 97 peratus berat kering madu. Gula utama dalam madu ialah daripada fruktosa dan glukosa.
Pertumbuhan bakteria
Madu juga mengandungi antara empat hingga lima peratus fruktooligosakarida baik untuk pertumbuhan bakteria probiotik dalam usus manusia. Oleh itu, madu sangat popular sebagai pemanis semula jadi serta sumber tenaga segera bagi manusia.
Kandungan asid amino dalam madu sedikit, iaitu antara 0.05 hingga 1.0 peratus dengan asid amino proline ialah asid amino utama dalam madu. Asid amino proline dipercayai sangat penting untuk pembinaan kolagen dan tisu kartilaj untuk menjadikan -otot dan sendi tulang bertambah anjal dan tangkas.
Justeru, dalam perubatan tradisional madu digunakan sebagai badan penyembuh luka pada tubuh manusia dan mempunyai sifat melawan keradangan. Vitamin yang terkandung dalam madu termasuk vitamin B, vitamin A, dan vitamin C, manakala mineral yang biasa terkandung dalam madu ialah kalium, magnesium, kalsium, natrium, sulfur, besi dan fosfat.
Dalam madu ada pelbagai enzim yang tidak terdapat dalam gula putih. Antara enzim dalam madu ialah enzim oksidase, invertase, amilase dan katalase. Bagaimanapun, enzim utama dalam madu ialah invertase, diastase, dan glukosa oksidase.
Ketiga-tiga enzim ini memainkan peranan penting dalam pembentukan madu secara semula jadi. Enzim glukosa oksidase penting dalam penguraian glukosa kepada hidrogen peroksida dan asid glukonik. Hidrogen peroksida mempunyai sifat melawan mikroorganisma patogen, manakala asid glukonik boleh membantu penyerapan kalsium dalam tulang manusia.
Penerbitan saintifik juga membuktikan madu mengandungi pelbagai komponen kimia yang mempunyai bahan antipengoksida semula jadi seperti fenolik, flavonoid dan vitamin C. Bahan antipengoksida sangat penting membantu merencatkan penyakit kronik seperti kanser, koronari arteri, degenerasi saraf, melambatkan proses penuaan serta agen antipemerangan dalam pemprosesan buah dan sayur.
Hakikatnya, madu ialah produk semula jadi digunakan sejak dulu untuk pelbagai tujuan perubatan dan kesihatan. Kajian saintifik membuktikan madu mempunyai kesan antimikrob, antikeradangan, serta antipengoksida semula jadi.
Kredit : Dr Nur Huda Faujan dan Prof Madya Dr Zaiton Hassan


LETS TRAVEL : PART I


LETS TRAVEL : PART I
Assalamualaikum. Alhamdulillah berjaya jugak jejak kaki ke bumi turkiye dan greece. Cuma sebab bawak anak kecik, tak boleh backpacker redah sgt Tp alhamdulillah selesa. Sebab ada few yg request nak tau detail so nana nak share detail itinerary, cost dan info tambahan. Yang nana share ni detail untuk seorang dewasa. Kalau mcm cupael, kira flight je sebab hotel dan lain lain masih free.

23/10
Flight to singapore. And dari singapore ke istanbul ataturk.

24/10
arrive ataturk 9 pagi. Melepet dekat airport tunggu next flight ke kayseri 4 ptg. Sampai kayseri 5 ptg. Check in hotel. Rehat

25/10
cappadocia red tour.

26/10
jalan jalan area pekan goreme. Check out. Ke kayseri airport. Flight ke athens pukul 6 ptg.

27/10
sampai athens 2 pagi. Rehat2. Asingkan luggage. Flight ke santorini 7 pagi. Sampai santorini 8 pagi. Drop beg dekat hotel andromeda. Jalan2 ke town fira cari simkad san kereta sewa. Rehat. Petang pusing kawasan santorini.

28/10
pagi pagi ke oia sampai tengahari. Lepas tu ke fira jalan2 naik cable car turun ke amoudi bay. Petang ke perissa beach. Sunset di perissa beach

29/10
repeat oia lagi amik gambar. Pusing2 ke akrotiri dan pyrgos habiskan minyak. Pulangkan kereta Dan rehat chill di hotel

30/10
lepas rehat chill packing dekat hotel. Check out. Flight ke athens 4 petang. Sampai athens 5 petang. Drop luggage. Naik train ke syntagma square. Check in hotel arethusa. Malam jalan2 ke area Monastiraki.

31/10
check out. Tinggal beg dekat hotel. Jalan ke HRC athens. Lepas tu ke acropolis. Pukul 6 petang balik hotel amik beg. Naik train balik airport. Collect luggage. Flight ke istanbul 10 malam

1/11
Sampai ataturk 1 pagi. Airport transfer ke hotel. Lepas breakfast ke Dolmabahçe palace. Galata tower. Malam dinner di hotel

2/11
Lepas breakfast ke bluemosque. Solat jumaat di situ. Lepas jumaat amik full Bosphorus cruise dari 4 ptg - 6 ptg. Habis cruise pergi restoran steakhouse nusret saltbae

3/11
Rehat rehat kemas beg. Lepas check out drop beg dekat hotel. Pusing2 area Sultanahmet je. Amik gambar sampai muntah. 5 petang hotel hantar ke airport. Flight ke KL 9 malam.

Flight

KUL -  IST (singapore airlines) rm1300
IST - ASR kayseri airport (turkish airlines) rm120
ASR - ATH (turkish airlines ) rm600
ATH - JTR - ATH (ryan air) rm500
ATH - IST (turkish airlines) rm588
IST - KUL (saudi airlines) rm1100

Kos flight seorang rm4208.

Flight banyak survey guna skyscanner. Book guna expedia & direct website. Alhamdulillah semua ok.

Ada option lagi murah utk KL - IST - KUL iaitu pergi naik saudi airlines. Jimat rm200. Tapi sebab nana bawak anak kecik, dan 5 jam transit di jeddah airport yang kita sedia maklum antara airport paling bosan tak tau nak buat ape. So nana pilih pergi naik singapore airlines. Balik naik saudi sebab transit 1 jam je.

Hotel (optional)

Kos hotel nana kira optional sebab nana suke pilih hotel berdasarkan view sedangkan ada pilihan yang lagi murah untuk yg tight budget. Apa pun ikut poket dan citarasa masing2.

2 malam sakura caves suite rm398 (cappadocia)
3 malam andromeda villa rm2400 (santorini)
1 malam arethusa rm450 (athens)
3 malam arcadia blue rm1500 (istanbul)

Total kos hotel 4748 untuk sebilik berdua. So kos utk seorang rm2374.

Untuk hotel di cappadocia, sangat reccomend hotel sakura cave hotel kalau ada yg nak terrace berviewkan hot air balloon. Terrace seperti sultan cave suite ataupun mithra cave suite, tapi dengan harga yang lebih murah.

Kos lain lain.

Di turkey

Simkad turkcell 5GB TRY150 = rm120
Cappadocia airport shuttle return TRY 60 = rm46 pergi balik
Cappadocia red tour €25 = rm125
Ataturk airport shuttle €50 satu family pergi balik. jadi sorang €25 = rm100
Istanbulkart TRY30 = rm25
Dolmabahçe ticket TRY40 = rm30
Bosphorus 2 hours cruise €10 = rm40

Di greece

Vodafone 6GB €15 = rm75
Sewa kereta 2 hari €90 bahagi dua = rm225
Minyak kereta €20 bahagi 2 = rm50
Santorini airport shuttle €50 pergi balik bahagi 2 = rm100
Left luggage di athens airport €33 bahagi 2 = rm82.50
Mineral water santorini €3 = rm15

Jadi kos kos lain adalah rm1033 utk seorang.

Kalau nak jimat, airport shuttle dari istanbul ke bandar dan dari santorini airport ke bandar boleh guna public transportion. Tp nana sebab bawak cupael. So dengan luggage. Stroller. And few things. Arghhh book siap2 airport transfer sebab malas renyah.

Di santorini kalau nak jimat taknak sewa kereta boleh naik bus cuma kene bersabar skit tunggu bus.

Bosphorus cruise 2 jam personally bagi nana tak best. So baik buat short cruise je.

Info tambahan

Kalau ada yang bawak anak, sediakan 1 beg dia yg ada buku2 activity, mainan dan kudap kudap makanan.

Simpan luggage di airport ataturk lagi murah daripada airport athens.

To be honest, utk keluarga yg ada anak kecik, Athens boleh skip. Sebab sakit kaki. Tangga banyak. Pedestrian walk sempitttt dan tak rata batu bata. Tak stroller friendly. Tapi kalau gigih dan minat, teruskan.

Untuk santorini, cari hotel area fira sebab situ town. Kalau istanbul, cari hotel area Sultanahmet.

Takde kos makan sebab kitaorg bawak travel rice cooker, serunding, sambal ikan bilis, sambal hijau che nor, dan serbuk sup.

Sewa kereta di santorini takpe kalau takde international driving license. Kalau atv atau scooter, kene ada international driving licence. (Ni org dekat kedai sewa kereta tu yg cakap ye, bukan nana cakap)

Untuk navigate around istanbul. Boleh download apps trafi.

Di turkey,fridge magnet murah di cappadocia. Dalam TRY2 seketul. Dekat istanbul TRY5.

Di Santorini, fridge magnet murah di town Fira. Dalam €1 seketul.

Semua gambar family diambil menggunakan iphone 8 plus / gopro dengan bantuan tripod yunteng dan bluetooth remote. Kalau nak gambar satu family atau berdua, sila beli tripod dan remote Bluetooth ok. Berbaloi beli demi sekeping gambar kenangan. Hihiii

Ok thank you baca panjang-panjang. Kalau bermanfaat alhamdulillah doakan kami sekeluarga murah rezeki selalu. ❤️
Credits To : Dyanna Ismail

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.