Sarawak Digital Trainer

DIGITAL TRAINER

HRDF Certified Trainer | eUsahawan Certified Trainer (MiTec) | SARADEC Founder |

Sukarelawan Jalanan

SOKONG SUKARELAWAN JALANAN

Tidak mampu membantu dengan tenaga? Kamu masih ada harta dan doa.

Inspirasi Anak Sarawak

INSPIRASI ANAK SARAWAK

Jom kolaborasi dengan kami. Live bersama kami. Klik dan Daftar.

Usahawan Sarawak

USAHAWAN

Klik - Subscribe maklumat dan ilmu usahawan.

Jana pendapatan sampingan

JANA PENDAPATAN SAMPINGAN

Bagaimana? Tak mudah dan tak susah. Hanya perlu usaha. Klik gambar.

personal trainer sarawak

UPGRADE ILMU USAHAWAN

Tenaga pengajar berpengalaman dan berkelayakan. Dipilih dan dijamin oleh beloya2u

Label:

BENGKEL PEMBUATAN MINYAK WANGI (PERSONAL TRAINING) VIP5-0006


KOD LATIHAN: VIP5-0006


bengkel pembuatan minyak wangi
Cara-cara memproses minyak wangi

Kelebihan minyak wangi adalah sesuatu yang seronok untuk dijual dan ianya digunakan oleh semua lapisan masyarakat. Marjin keuntungan menarik dan mudah untuk diproses. Pemprosesannya boleh dilakukan di rumah sahaja. Bahan utama minyak wangi dibekalkan sekali oleh tenaga pengajar dan formula untuk membancuh disediakan serta dilakukan secara praktikal.

Cara membuat minyak wangi tanpa alkohol atau tahan lama? anda boleh terus ajukan soalan dengan tenaga pengajar. Bengkel ini dijalankan sepenuhnya praktikal dan peserta memahami serta merasa sendiri pengalaman membuat minyak wangi. Kemahiran memproses minyak wangi ini mempunyai potensi pendapatan sehingga RM20,000/sebulan. Bagaiana? Tenaga pengajar anda akan kongsikan pengalaman.

TERUSKAN MEMBACA UNTUK MAKLUMAT LEBIH TERPERINCI


Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

*******

MODUL PEMBUATAN MINYAK WANGI

  • Pengenalan bahan
  • Demo proses pembuatan
  • Praktikal pembuatan
  • Ujilari produk akhir

MAKLUMAT LAIN

  • Tempoh masa belajar adalah 09:30AM - 04:00PM
  • Tarikh dan masa: Persetujuan bersama
  • Lokasi: LAB di Petra Jaya Kuching

TENAGA PENGAJAR

Dayang Julia
Berpengalaman luas dalam Perfumist sejak 2015 dan mengajar ramai usahawan kecil di Seluruh Malaysia. Pembekal bahan mentah untuk produk-produk kesihatan untuk pengusaha sektor pembuatan kecantikan di sekitar Sarawak

YURAN

RM500.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec, Makan T.hari
  • Harga adalah tertakluk kepada aktiviti pembelajaran di LAB Petra Jaya Kuching Sahaja.

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BENGKEL BORONG PRODUK CHINA DIGITAL (PERSONAL TRAINING) VIP5-0005


KOD LATIHAN: VIP5-0005

belajar borong china online
MARJIN KEUNTUNGAN 150% HINGGA 500%
Ini adalah fenomena biasa dalam dunia ekonomi. Kaedah klasik telah bertukar kepada kaedah moden (digital). Anda tidak perlu lagi pergi ke China untuk membeli stok jualan. Semuanya di hujung jari. Jimat MASA, TENAGA, TUNAI dan yang penting JAMINAN KESELAMATAN.

Marjin keuntungan adalah antara 150% hingga 500%. Jaminan penghantaran barang di ajar dalam bengkel ini. Ini merupakan cara borong barang mudah dari China dan bagaimana mencari supplier dari China? Jawapan nya dalam bengkel ini. Dimanakah lubuk supplier China pun akan dibentangkan.

Nak beli barang dari portal-portal China ni banyak kaedah yang perlu dipelajari. Pendek kata, misi setiap peniaga adalah mencari produk murah dan berkualiti. Inilah lubuk borong murah. Jika anda sudah mengikuti bengkel ini, anda akan merasakan mudahnya borong China Online.


Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

*******

MODUL BORONG PRODUK CHINA ONLINE

  • Platform e-Commerce
  • Pendaftaran ejen pemborongan
  • Tips dan kaedah membuat belian
  • Perbandingan harga dan kualiti
  • Proses memborong produk China

*Sekurang-kurangnya peserta mempunyai telefon bimbit dan mempunyai aplikasi  whatsapp, wechat dan telegram. Jika ada laptop amat digalakkan.

MAKLUMAT LAIN


*Pembelajaran secara online juga tiada masalah, kerana sebelum ini tenaga pengajar banyak mengajar peserta melalui whatsapp sahaja dengan memberi langkah demi langkah proses pemborongan. Had masa sehingga peserta berjaya membeli produk secara online.


TENAGA PENGAJAR

Ikhbar Ruzaini
Pengalaman mengajar borong produk China secara online dan syarahan. Pelajarnya terdiri daripada orang Indonesia, Sabah, Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Pengalaman membeli produk China secara online akan dikongsikan.

YURAN

RM500.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec.
  • Harga adalah untuk sekitar Kuching dan Sebahagian Samarahan (berjumpa)
  • Bengkel ini juga terbuka untuk luar kawasan Kuching, Samarahan sehingga Sabah, Semenanjung Malaysia, Brunei dan Indonesia (Pengajaran secara online, iaitu menggunakan platform Whatsapp)

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BENGKEL PENGURUSAN FACEBOOK PAGE (PERSONAL TRAINING) VIP5-0004


KOD LATIHAN: VIP5-0004

belajar membuat dan mengurus facebook page
FACEBOOK PAGE ZERO COST MARKETING. PENDAPATAN DIGITAL
Facebook page merupakan adalah cara usahawan mempromosikan produk/perkhidmatan serta mengukuhkan penjenamaan. Dengan hanya menggunakan kos yang minima. Terdapat banyak lagi sosial media boleh melakukan ini, tetapi facebook sudah diketahui umum mempunyai banyak trafik di dalamnya setiap hari.

Dalam program ini anda akan belajar bagaimana nak promote page facebook secara percuma, bagaimana page perniagaan ini membantu anda dalam berkembang, tips membuat posting, langkah-langkah buat page facebook, cara menaikkan like fanpage di page facebook dan sebagainya. 

Posting jualan atau mempromosikan produk/perkhidmatan di page facebook adalah cara yang terbaik untuk memperkenalkan produk/perkhidmatan. Tetapi untuk menggunakannya, pengguna facebook harus memahami algaritma facebook serta terma serta syarat yang dikenakan oleh facebook. 

TERUSKAN MEMBACA UNTUK MAKLUMAT LEBIH TERPERINCI


Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

*******

MODUL MENGURUSAN FACEBOOK PAGE

  • Membina facebook page
  • Ciri-ciri facebook page
  • Grafik facebook page
  • Bahan facebook page
  • Pengurusan Facebook page
  • Pendapatan digital facebook page
*Laptop dan internet dibawa oleh peserta sendiri

MAKLUMAT LAIN


TENAGA PENGAJAR

Khalifah Khalik 
Merupakan admin facebook page beloya2u, cikgu emmet menulis, blogger sarawak, Sarawak Digital Entrepreneur Community Cooperative Berhad dan 20 lagi page lain sebagai perunding sosial media.
Profile | Facebook |

YURAN

RM270.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec, Makan T.hari
  • Harga adalah untuk sekitar Kuching dan Sebahagian Samarahan

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BENGKEL REKAAN GRAFIK BANNER DAN BANTING (PERSONAL TRAINING) VIP5-0003


KOD LATIHAN: VIP5-0003

Belajar buat banner dan banting
JANA PENDAPATAN DENGAN MEMBUAT BANNER DAN BANTING

Grafik atau juga dikenali sebagai seni Digital. Level setiap pereka grafik berbeza-beza. Perbezaan yang ketara adalah pereka grafik sejati rekaannya bermula dari titik pertama atau boleh melukis menggunakan perisian grafik dan pereka grafik biasa adalah menggunakan bahan-bahan yang dihasilkan oleh pereka grafik sejati untuk menghasilkan bahan yang baru.

Di dalam program ini, kita akan menggunakan kaedah yang mudah di mana semua orang boleh belajar. Yang membezakan keputusan adalah kreativiti masing-masing. Ada antara pereka grafik buat banting hanya guna power point dan ada juga menggunakan adobe photoshop serta perbagai lagi perisian. Untuk kelas ini agak berbeza. Nak tahu? Daftar segera.

Di akhir program nanti, masing-masing tahu cara mengira banting, cara meletak harga, tips grafik yang baik dan pelbagai lagi pengalaman yang akan dikongsikan. TERUSKAN MEMBACA.

Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

*******

MODUL BELAJAR GRAFIK BANNER DAN BANTING

  • Meransang aura kreatif
  • Daftar perisian rekaan grafik
  • Ciri-ciri perisian
  • Praktikal rekaan grafik
  • Memahami konsep kreatif
  • Pengiraan kos dan harga
  • Potensi pendapatan rekaan grafik
*Laptop dan internet dibawa oleh peserta sendiri

MAKLUMAT LAIN


TENAGA PENGAJAR

Khalifah Khalik 
Pengalaman membuat dan berurusan jual beli poster, banner dan banting. Perunding rekaan grafik pengiklanan.
Profile | Facebook |

YURAN

RM270.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec, Makan T.hari
  • Harga adalah untuk sekitar Kuching dan Sebahagian Samarahan

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BENGKEL MEMBANGUN LAMAN BLOGGER (PERSONAL TRAINING) VIP5-0002


KOD LATIHAN: VIP5-0002

cara buat blog blogspot
BENGKEL MEMBINA LAMAN BLOGGER DENGAN BLOGSPOT

Berapakah pendapatan seorang blogger? Persoalan yang mungkin bermain di fikiran. Ada juga tidak tahu bahawa menjadi blogger juga boleh menghasilkan pendapatan. Pendapatan Digital. Di kalangan kawan-kawan saya sendiri ada yang sudah mencapai pendapatan sehingga USD400 seminggu, RM1,000++ sebulan dan ada yang lebih daripada itu, bergantung kepada bahan yang disediakan dalam blog tersebut.

Cara nak blog dengan blogspot ini tidak susah dan juga tidak senang. Anda perlu berguru. Boleh juga menggunakan Handphone untuk mencipta blog, tetapi ciri-ciri editor terhad. Yang paling penting cara buat blog ini percuma malah buat blog dapat duit lagi. Bagimana buat blog cantik dan menarik? Bagaimana nak jadi blogger? Bagimana untuk menjadikan blog tersebut menarik untuk dibaca? Bagaimana tingkatkan trafik blog?. Banyak persoalan perlu dirungkaikan di sini.

Mengapa memilih blogspot? untuk pengetahuan anda. www.beloya2u.com ini juga blogspot. TERUSKAN MEMBACA.

Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

*******

MODUL BELAJAR BLOGGER

  • Mencipta blogger
  • Keselamatan akaun
  • Ciri-ciri blogger
  • Rekagrafik dan videografik dalam blogger
  • Tips artikel dan page
  • Membaca analitik
  • Monetize Blog
*Laptop dan internet dibawa sendiri oleh peserta

MAKLUMAT LAIN


TENAGA PENGAJAR

Khalifah Khalik 
Mempunyai blogger sendiri dan menjana pendapatan dari blogger dan berpengalaman dalam membangun blogger
Profile | Facebook |

YURAN

RM370.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec, Makan T.hari
  • Harga adalah untuk sekitar Kuching dan Sebahagian Samarahan

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BENGKEL KE ARAH KERJAYA SEBAGAI YOUTUBER (PERSONAL TRAINING) VIP5-0001


KOD LATIHAN: VIP5-0001

bengkel youtuber kuching sarawak
BENGKEL MEMBINA CHANNEL YOUTUBE
Pada masa sekarang, banyak cara untuk kita menghasilkan pendapatan. Antaranya adalah menggunakan Youtube. Pendapatan di youtube bukanlah tertakluk hanya kepada bayaran yang dibuat oleh Youtube. Eh?!! bayaran oleh youtube? bukan.. sebenarnya, Bayaran dibuat oleh Google Adsense. Dalam bengkel ini, kita akan belajar youtube dari awal. Dari keselamatan sehingga terbina channel youtube serta membaca analitik yang ada pada youtube.

Bengkel ini adalah bengkel personal. Pelajar di HADKAN  MINIMUM 1 ORANG DAN MAKSIMUM 5 ORANG sahaja dalam satu masa

MODUL BELAJAR YOUTUBE

  • Membina channel youtube
  • Keselamatan akaun
  • Jenis youtube
  • Ciri-ciri youtube
  • Rekagrafik dalam youtube
  • Tips video dan editing
  • Membaca analitik
  • Monetize Youtube
*Laptop dan internet dibawa sendiri oleh peserta

MAKLUMAT LAIN


TENAGA PENGAJAR

Khalifah Khalik 
Berpengalaman mengajar youtube di sekitar Sarawak bersama influencer anak Sarawak

YURAN

RM250.00/orang

  • Termasuk tenaga pengajar, sokongan 6 bulan, Sijil dari Saradec, Makan T.hari
  • Harga adalah untuk sekitar Kuching dan Sebahagian Samarahan

CARA BAYARAN

Terdapat 2 cara bayaran iaitu secara online dan mesin ATM.

BAYARAN SECARA ONLINE 
Klik butang di bawah untuk membuat pembayaran





BAYARAN MESIN ATM
Ikuti 3 langkah berikut:

1. Bank in ke akaun
+ Beloya Management And Service
+21125460005206
+RHB Bank Berhad

2. Simpan resit dan ambil gambar

3. Whatsapp gambar resit dan sertakan butiran berikut:
+Nama penuh
+No telefon
+Email
+Kod latihan

Klik butang di bawah untuk whatsapp








0 ulasan
Label:

BARISAN ADMIN PAGE BELOYA2U




Ada yang selalu salah sangka admin beloya2u sorang je. Tetapi sebenarnya admin beloya2u lebih 20 orang setakat hari ini. Admin beloya2u bukan hanya dari satu bahagian di Sarawak tetapi ada yang beberapa bahagian di Sekitar Sarawak. Antaranya di Miri, Kuching, Bahagian Mukah, Gedong, Simanggang, Samarahan,  Lawas, Limbang dan sebagainya.

Warganet ada yang tersalah perkataan apabila mencari beloya2u dengan menaip beloya 2u atau beloya2you atau beloyar2u atau bloya2u. Kita tidak berfikir untuk menukar nama ini walaupun ianya menghasilkan kekeliruan kerana nama ini sudah digunakan sejak 2008 lagi.

Kami cuba menyajikan informasi, hiburan dan pendidikan kepada pengikut beloya2u. Moga mafaat.

Berikut ini adalah senarai admin. Tonton video ini. Senarai admin berada di minit 1:01



0 ulasan
Label:

7 LANGKAH MEMULAKAN PERNIAGAAN

Adakah anda sekarang berfikir bagaimana untuk memulakan perniagaan?. Kali ini beloya2u membawa kepada anda. 7 Langkah untuk memulakan perniagaan. Bermula dari anda tidak tahu nak berniaga apa sehingga anda boleh bergerak lebih jauh lagi.Anda boleh menonton video di atas atau terus membaca artikel ini untuk memahami langkah-langkah memulakan perniagaan anda. Semoga mafaat dan jangan lupa kongsikan artikel ini dengan orang lain supaya mafaat ini mendapat mafaat lebih ramai orang. Cukup kongsi di facebook anda. Terima kasih saya ucapkan kerana sudi melayari beloya2u.


KENA TAHU APA YANG ADA MINAT

Minat akan menentukan kejayaan anda dan kosistensi perniagaan anda. Anda kenalpasti minat anda sama ada dalam bidang kecantikan, teknikal atau bidang lain yang ada di pasaran

KENALPASTI MINAT ANDA MENGHASILKAN PENDAPATAN ATAU TIDAK

Dengan minat anda adakah ianya dapat menghasilkan pendapatan atau tidak. Anda kena kenalpasti kos yang akan anda hadapi dan keuntungan yang akan anda perolehi. Buat perniagaan yang mudah dengan kos yang rendah. Mulakan dengan kos yang rendah untuk memulakan perniagaan. Memulakan perniagaan dengan modal yang banyak boleh menyebabkan anda keletihan mental jika tiada pendapatan masuk.

MAKSIMUMKAN PEMASARAN DIGITAL

Gunakanlah facebook, whatsapp, instagram dan sebagainya. Kemaskini atau post setiap hari aktiviti perniagaan anda. Gunakan apa yang ada di tangan. Gunakan sebaik mungkin. Selfi dan wefie untuk mempromosi perniagaan anda. Buat live selalu untuk meningkatkan keyakinan pelanggan.

REKOD TRANSAKSI PERNIAGAAN

Ini memudahkan anda untuk mengenalpasti komitmen jualan anda. Mengenalpasti produktiviti perniagaan anda yang mana lebih menguntungkan dan tidak menguntungkan.

DAFTAR PERNIAGAAN

Dapatkan lesen perniagaan dan akaun semasa. Dengan ini anda mampu untuk mengembangkan perniagaan anda. Antara perkara yang anda boleh dapat apabila daftar perniagaan adalah seperti pinjaman modal, pinjaman kenderaan, pinjaman rumah dan geran kerajaan.

BINA PASUKAN

Fasa pengembangan. Dengan pasukan anda, mereka dapat membantu anda untuk bergerak lebih jauh atau dengan kata lain memberi pengkhususan tugasan. Fokus kepada tugasan akan memberi impak yang baik untuk perniagaan. Seperti fokus kepada jualan, pengurusan dan sebagainya.

ALIRAN TUNAI

Jaga aliran tunai anda. Pastikan anda berbelanja mengikut kemampuan perniagaan anda. Bantu pasukan anda untuk lebih kehadapan. Jangan berbelanja di luar kemampuan dan jika ini berlaku, ianya boleh mengakibatkan perniagaan anda melingkup.

0 ulasan
Label: ,

BELAJAR BAHASA SARAWAK

Bahasa Sarawak digunakan secara meluas oleh orang Sarawak. Bahasa yang mirip dengan bahasa Malaysia. Berisimilasi dengan bahasa tempatan lain seperti bahasa Iban, bidayuh, melanau dan pelbagai lagi etnik di Sarawak. Bukan sahaja bahasa tetapi juga budaya juga bercampur dan campurannya tidaklah bercanggah dengan kepercayaan masing-masing. Masing-masing menghormati budaya, bahasa dan kepercayaan yang berbeza.

Di sini, jika orang luar datang buat pertama kalinya akan keliru dan bingung kerana raut wajah orang Sarawak hampir sama tetapi bangsa dan agama mereka sebenarnya berbeza. Bukan sahaja raut wajah tetapi juga nama (Nak tahu lebih lanjut PM admin). Kadang yang anda dengar dia berbangsa Melayu tetapi dia adalah sebenarnya orang cina atau iban atau melanau dan sebagainya.

Datang ke Sarawak. Anda akan memahami apa itu erti saling hormat menghormati walaupun pada masa sekarang sikap itu dikikis oleh orang luar kerana atas kepentingan peribadi. Tanpa membuang masa. Jom!! berikut adalah bahasa Sarawak yang diterjemah dalam bahasa Melayu baku.

belajar bahasa sarawak
JOM BELAJAR BAHASA SARAWAK


DIKEMASKINI PADA : 05 Jan 2020

  • Beloya=berborak
  • Awak pergi mana?= Kitak gi sine?
  • Awak buat apa? = Kitak apa polah?
  • Awak dah makan? = Kitak dah makan?
  • Awak buat apa sekarang? = Apa polah kitak kinek tok?
  • Awak apa khabar? = Kitak apa khabar tek?
  • Boleh bantu saya tak? = Boleh nolong kamek sik?
  • Semangat awak tinggi betol = Tinggi nar semengat kitak juak?
  • Apa maksud makan hati? = Apa reti makan hati?
  • Bila awak nak kawin? = Bila kitak nak nikah gik?
  • Ye la tu = Aok ajak la
  • Awak nampak cantik hari ni = Kacak na kitak aritok
  • Sombongnya awak = Lawa kitak owh..
  • Awak dah mandi ke belum? = Kitak dah mandik lom?
  • Lepas ini pergi mana pulak? = Lepas tok pegi sine?
  • Panas betul hari ni kan? = Panas na aritok owh?
  • Gatalnya budak tu.. = Kenja nar nemiak ya eh?
  • Pandainya awak = terer na kitak?
  • Kesian = owhh tedah
  • Dia pula yang terpilih = Nya indah dipilih?
  • Awak nampak biru la hari ni = Kitak nampak biru la haritok
  • Apa cerita dekat sana = Apa cerita kat sinun.
  • Orang sini sihat je = Orang sitok sihat jak.
  • Saya mengantuk lah = Kamek ngantok eh
  • Macam mana nak jumpa awak = Camne nak jumpa kitak
  • Bawa perlahan-lahan kenderaan tu ye = embak slow-slow kereta ya
  • Pening betol kepala saya = Pening na palak tok eh
  • Hari macam nak hujan je = Hari macam nak hujan jak
  • Awak lepak kat mana malam tadi? = Kitak relex sine malam tadik?
  • Macamana awak boleh kurus macam tu? = Camne kitak boleh kurus kedak ya?
  • Awak semua cakap tentang apa? = Kitak orang beloya pasal apa?
  • ♪♫Cubit-cubitan senggol-senggolan♪ = ♪kubit-kubitan♫ senggol-senggolan♪♫
  • Ketawa terbahak-bahak = tetak perey
  • Jahat = Gaok
  • Bosan nya saya = Angol na kamek
  • Menyampah aku tengok budak tu = ingga ku nangga nembiak ya
  • Cawan awak cantik la = Cangkir kitak kacak lah
  • Mana beli almari tu? = Sine meli kabat ya?
  • Buruk betul perangai dia = jaik na perangenya eh.
  • tengok tu = Diat ya
  • Awak ada lihat tak surat khabar hari ni? = Kitak ada nangga sik surat kabar aritok
  • Awek tu cantik sangat la = Pempuan ya kacak gilak aie.
  • Awak tahu tak? = Kitak tauk sik?
  • Dia juga ke yang ikut kita ni? = Nya juak ka ikut kita tok?
  • Siti situ sana sini = Siti sinun sia sitok
  • Dia tak pernah berubah lah = Seranto-ranto nya camya
  • Awak percaya saya tak? = Kitak cayak kamek sik?
  • Bila sampai? = Bila sampey?
  • Tak pernah ku tengok budak ni = Sik kalak aku nangga nembiak ya
  • mengutip sampah = mutit sampah
  • Dia memang patut di marah = Nya memang patut di anok.
  • Jangan nakal-nakal tau = Jangan berolah tauk
  • saya tak pandai la = endak ku pande eh
  • Terhempas = terempas
  • bagitau dia = padah nya
  • Minyak regular = Minyak benjen
  • Marah = manas/meradang
  • Awak Poyo = Bujat kitak
  • Cermin Muka awak tu = Muka ko diat
  • Kecilkan suara awak dan jangan bising sangat = Kecikkan sora kitak dan Jangan terkiak-kaong gilak.
  • Dia orang mabok la = Sidaknya palau-palau jak.
  • Aku kempunan makan telur = Kamek ponek makan telur.
  • Jangan lama sangat = Iboh lamak gilak.
  • baru saya tahu = Bok kamek tauk.
  • Menarik = Mengancam
  • Heboh = Kamboh
  • Jangan makan banyak sangat = Iboh kitak berkaul gilak makan.
  • Comel = Kejawak
  • Merapu = Ngereco
  • Awak mengulang perkataan yang sama la. = Kitak mala jak ngitok benda ya.
  • Bulu kening awak cantik = Bulu mansu kitak kacak eh.
  • Saya tersedak setelah mendengar berita itu = Meransak kamek dengar berita ya?
  • Barang saya telah di selongkar = Barang kamek kenak kerugak.
  • Boleh tak saya menghiburkan awak = Boleh sik kamek ngibor kitak.
  • Guli itu tenggelam = Guli ya tenggelup.
  • Janganla membebel = Jangan ngerepak.
  • Luka awak dah sembuh? = Lukak kitak dah bait?
  • Saya basah kuyup kena hujan = Kamek lebor laur kenak ujan.
  • Orang tak nak jangan di paksa = Orang sik maok jangan dipejal.
  • Barang yang awak bawa tu terjatuh la = Barang yang kitak embak ya berayan eh.
  • Suapkan makanan kat mulut dia = Sapik makanan rah mulutnya lok.
  • Dah siap ke kerja awak tu? = Dah lekak kerja kitak tek?
  • Comot = Empeyak
  • Saya jalan dulu yer = Kamek mopok lok ah.
  • Aku tak pernah dengar pun = Sik kalak aku nengar pun.
  • Rambut awak selekeh betul = Unsa-ansei nar rambut kitak.
  • Mereka bertempiaran lari ke bukit itu = Sidaknya ngelepar lari ke bukit ya.
  • Saya tak nak jadi penjahat = Kamek sik maok jadi pak sauk.
  • Sakit hati saya tengok budak tu = Sak ati nar nangga nembiak ya.
  • Loya anak tekak saya = Berbual sa nyawa kamek.
  • Jangan jadi penipu = Jangan jadi pembulak.
  • Hentam je = Gasak jak.
  • Awak ni kurang pandai la = Kitak tok belukuk bena eh.
  • Cantiknya almari awak = Kacak nar jemari kitak.
  • Ambil pisau tu untuk saya = Ambik ladin ya ngan kamek.
  • Anjing itu kurap = Asuk ya kurap.
  • Mata saya mengantuk = Mata kamek kelat.
  • Jangan main dekat lopak tu, kotor tau. = Jangan main rah lopak ya, kemaik/kamah tauk sik.
  • Awak makan ke mencekik = Kitak makan ka majoh.
  • Jangan berlari = Jangan berekot.
  • Letih aku melayan kamu nih! = Ajab rasa nyawaku melayan kau ya!!
  • Kelmarin awak buat apa? = Ari marek kitak apa polah?
  • Awak berkelakuan pelik ni kenapa? = Kitak merange kenak?
  • Awak jalan lurus je kat situ = Kitak jalan joros jak rah sia.
  • Sedapnye.. Teringin nak rasa lagi = Sedap na eh, belalak rasa nyawa eh.
  • Aku pulak yang kena = Kamek indah yang kenak.
  • Jangan main dalam semak-samun = Jangan main dalam rumbu/babas.
  • Saya tersangat letih sampai tak dapat nak pegang pen = Kamek sempe gilak sampe sikpat nak megang pen.
  • Bagi saya kepak ayam 2 kg = Berik kamek sayap manok 2 kg.
  • Letih betul buat sangkar ayam hari ini = Kepak nar molah raban manok ari tok.
  • Budak tu main tipu lah = Nembiak ya ngakal eh.
  • Saya minta maaf sebab dah lukakan hati awak = Kamek mintak maaf sebab nyakit ati kitak.
  • Selamat malam, Tidur lena yer = Selamat malam, Tido lena kitak ah.
  • Di Sini kita berkumpul = Di sitok kita bergelumok.
  • Aku tak suka la budak tu = Sik ku rajin nembiak ya.
  • Cantik pepatong tu = Kacak kelontet ya.
  • Dia menumpang motosikal si mamat = Dia berganden make tosikal si mamat.
  • Terdapat kumbang di dalam pokok kelapa = Ada emberu di dalam pokok niok.
  • Maaflah.. saya nak cepat = Sori.. kamek begaut.
  • Saya tak nak la = Sik ku betah.
  • Buruk perangai mereka = Jaharu perange sidaknya.
  • Segak kamu hari ini = Gap kitak aritok.
  • Tak berbaloi awak buat macam tu = Sik bebela kau molah camya.
  • Lemah longlai = Lemah lintuk
  • Kena panah kilat = Kenak pangkak nyaruk.
  • Terkejut sebab barang terjatuh = Beliang entam barang gugok.
  • Tak kuasa saya nak melayan = Sik pian kamek nak melayan.
  • Kapal terbang MH370 belum dijumpai = Belon MH370 belum ditemu.
  • Bising bunyi ekzos motosikal = Tebabak bunyi ekzos tosikal.
  • Beritahu dia saya dan sampai = padah dengannya kamek dah sampe
  • Rasa tak bermaya = Mah wa ku (Bahasa Ringkas)
  • Rasa malas = Alas ku (Bahasa Ringkas)
  • Bukan main lagi bermekap = Terit jak beresep
  • Tolong undurkan kereta awak = gostan kereta kitak lok
  • Saya nak bawa awak lepak = Kamek nak ngajak kitak lepak
  • Saya tak tahu awak camni = Kamek sik tauk kitak camtok
  • Awak berimejinasi pasal apa tu = Apa dimejin kitak ya
  • Tak habis-habis cerita pasal dia = Ndak alah-alah cerita pasalnya
  • Kesian budak tu kan. = Otedah nembiak ya nak
  • Selamat berbuka puasa = Selamat bersungkey
  • Jangan meninggi suara = Jangan nerais sora
  • Anak saya begitu teruja mendapat barang mainan = Anak kamek kejeron ada jak dapat menan baru
  • Saya sempat singgah di kedai abu = Kamek nyelepat singgah kedei abu.
  • Awak tak dengar cakap.. kenapa? = Kitak ya entaleh.. kenak?
  • Berdenyut kening saya = Ngerijik sa kening ku.
  • Dagu awak macam mat salleh = Jungo kitak kedak omputeh.
  • Dilarang cukur bulu kening = Dilarang cukur bulu mangsu.
  • Awak memang degil = Kitak nang engtingal.
  • Temankan dia = Ulunya lok
  • Jangan berdiri di depan pintu = Jangan berdiri di lang pintu
  • Kerja awak kemas = Usei kerja kitak
  • Saya tak sokong dia = Kamek sik melan nya
  • Sesuka hati awak jer camtu = Sukahati kitak jak medo camya
  • Awak sibuk tak malam ni? = Kitak gago sik malam tok?
  • Budak tu ada kepandaian lah = Miak ya ada pemande lah
  • Leher awak merah tu kenapa? = Geruk kitak merah ya kenak?
  • Dia suka bergurau = Nya suka pelente
  • Awak lucu = Cali kitak
  • Jangan paksa dia = Jangan mejal nya
  • Awak nak gaduh ke? = Ko nak bebukut ka?
  • Budak tu nakal sangat = Nembiak ya mancai gilak
  • Kembang hidung dia selepas dipuji = Empengo hidungnya lepas kenak puji
  • Seksi awek tu = Mancit ompuan ya
  • Ko nak rasa siku aku? = Ko nak rasa sigong aku?
  • Badan saya melekit sebab kuat berpeluh = Badan kamek beletik kotan berpeloh.
  • Jangan ambik lauk pakai tangan = Jangan cerko lauk ya
  • Terperanjat saya = San buyan kamek
  • Awak menginap ke? = Kitak berambeh kah?
  • Tak berubah kedudukan batu tu = Sik ngerujik kedudukan batu ya
  • Tolong isikan air = Tolong isik air
  • Dia adalah kawan yang baik = Nyalah geng yang bait
  • Jalan lambat = Jalan lombot
  • Kau ni anak siapa? = Kau tok pureh sapa
  • Aku dah tak ada duit ni = Kamek dah sandat tok
  • Jika la awak cinta saya = Mun la kitak suka kamek
  • Kenapa pentas itu kosong = Kenak pentas ya puang
  • Dia tengah demam tu = Nya tengah meroi ya
  • Dia teruja membeli barang = Nya begagan membeli barang
  • Gatal sangat dengan si jamal = Lanji gilak dengan si Jamal
  • Mereka bergaduh kat sana = Sidaknya berusah kat sinun
  • Awak guna apa tu? = Kitak make apa ya?
  • Jangan degil sangat!!! = Jangan entingal gilak!!!
  • Kenapa terburu-buru sangat? = Kenak sengaut gilak?
  • Kaki dia terseliuh = Kitak nya selauk
  • Anak dia terjatuh = Anak nya terusuk
  • Awak pengotor sangat la = Kitak ceridak gilak la
  • Mulut dia banyak cakap = Mulut nya cerobeh
  • Budak tu bijak comel = Nembiak ya ceredit
  • Baju dia warna merah jambu = Baju nya warna gadong
  • Saya nak beli baju warna unggu = Saya nak beli baju warna engkodok
  • Hidup si Polan amat sukar tak teratur = Idup si Polah merinsak
  • Sakit hati dengan budak tu = Sak ati dengan nembiak ya


KEPADA PEMBACA ARTIKEL INI ANDA MUNGKIN ADA SOALAN BERKAITAN DENGAN BAHASA SARAWAK JIKA ADA DAN NAK JAWAPAN LEBIH CEPAT LIKE PAGE KAMI DAN ANDA BOLEH TERUS INBOX KAMI

0 ulasan
Label:

SENARAI BILIK SEMINAR SEKITAR KUCHING SARAWAK

bilik seminar kuching
bilik seminar kuching
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca beloya2u. Kali ini, saya akan senaraikan Bilik Seminar Kuching sekitar Kuching. Maklumat ini boleh membantu anda untuk menjalan aktiviti seperti seminar, bengkel dan kursus pendidikan. Sebelum itu, saya nak bagitau bahawa pasaran di Sarawak berkaitan dengan pendidikan agak berbeza dari Semenanjung dan Sabah. Cabarannya lain macam. Jika memerlukan bantuan untuk mencari peserta, anda boleh sahaja PM ke Facebook page beloya2u (KLIK SINI) untuk beriklan secara percuma. Anda hanya perlu sediakan perkara ini:

  1. Gambar iklan
  2. Ayat iklan meliputi individu yang perlu dihubungi

Tak susah tak senang. Kami bantu setakat yang mampu. Kenapa kami tak kenakan bayaran?. Kami percaya pendidikan mampu mengubah sesuatu bangsa. Nak bayar jugak? Belanja admin mee kolok je lah. He he


Tanpa membuang masa. Berikut senarai yang anda cari:

BILIK SEMINAR KUCHING


BELOYA2U STUDIO
UNDER RENOVATION
Anjung Usahawan Semariang, Tingkat 2, SL4,
Laman Cenderawasih Phase 3,
Jalan Semariang, Petra Jaya, 93050, Kuching


SARADEC LEARNING CENTRE
First Floor, Lot 14182, Section 65, Kuching Town Land District, 7E
Metrocity Commercial Precint, Petra Jaya,


TRAFIK360 TRAINING LOUNGE
No. 14143 & 14144, Tingkat 2 Sublot 11, Blok 1
Metrocity Commercial Center
Jalan Matang, Petra Jaya
93050 Kuching, Sarawak
08213080


TERATAK SPA RESOURCES 
No 2565 1st,2nd & 3rd floor
wisma kueh hock kui
jln satok 93400 kuching sarawak


BILIK SEMINAR KUCHING
S/L 14142, 2nd Floor,
13766, Section 65,
KTLD 4 Mile, Matang Road Metrocity,
93050 Kuching, Sarawak
60138229196


JABATAN BELIA DAN SUKAN SARAWAK
Aras 3, Kompleks Belia Dan Sukan Negeri Sarawak
Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce
93150 Kuching
Sarawak.

PUSTAKA NEGERI SARAWAK
Jalan Pustaka, Off Jalan Stadium
Petrajaya 93050 Kuching, Sarawak
Reference/Renewal Enquiries,




MOGA MAFAAT. SENARAI INI, DENGAN SEDAYA UPAYA KAMI AKAN KAMI KEMASKINI BAGI MEMUDAHKAN CARIAN BILIK SEMINAR DI SEKITAR KUCHING



0 ulasan
Label:

ARTIKEL PERTAMA BELOYA2U TRANSIT BLOG BARU

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca beloya2u.

Saya menghadapi masalah dengan bahan blog sebelum ini. Kebanyakkan bahan yang digunakan dalam blog tersebut adalah bahan dari blog lain. Ini merupakan pengajaran untuk saya dan pengamal blogger lain. Bahan yang bukan hak milik kita atau hasil kerja orang lain jangan sesekali di salin semula. Banyak kesan tak baik berbanding baik.

Sarawak Digital Trainer
beloya2u

Blog beloya2u ini dimulakan semula dengan wajah baru dan lebih tersusun serta terurus berbanding blog yang lalu. Banyak pengalaman dan tauladan yang di ambil dan saya harap dapat dikongsikan dengan pembaca setia beloya2u.

Banyak individu di luar sana berminat dalam bidang penulisan. Tetapi bagaimana penulisan ini mampu menjana pendapatan?. Itu persoalan yang sememangnya ada jawapan.

Terdapat pelbagai kaedah. Tetapi terlebih dahulu anda perlu faham terma dan syarat serta teknik untuk menjana pendapatan dengan blog.

Sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada pembaca setia beloya2u yang saya tulis sejak tahun 2009. Pelbagai isu dan berita saya salurkan. Ada yang menggunakan penulisan asli saya dan ada juga menggunakan bahan orang lain (saya salin secara total). Setelah mengenalpasti apa yang berlaku, penulisan saya juga banyak yang minat sehingga ada yang menyalin semula dan meletakkannya penulisan saya di sosial media.

Saya doakan apa yang saya tulis sebelum ini atau selepas ini memberi mafaat kepada semua umat manusia. Saya percaya ilmu adalah penting dan ianya amat penting bagi saya utuk saya sebarkan kerana apabila saya sudah tiada di alam dunia ini. Ilmu yang saya kongsikan dan di amalkan oleh orang lain, maka pahalanya tidak akan putus. 

Sebelum itu, blog ini akan berkongsi banyak bahan berkaitan dengan hiburan, idea, motivasi, usahawan dan kemahiran. Moga mafaat. 

Dan~~~~~~~~~~ jangan lupa kongsikan blog ini dengan kawan-kawan yang lain. Terima kasih sekali lagi.

0 ulasan
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA2U DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK......


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.




beloya2u. Dikuasakan oleh Blogger.