اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

JOURNEY TO JAPAN 19 MAY 2019 - 28 MAY 2019Program bersama La Via Campesina di Jepun. Program ini di hadiri 12 negara di sekitar Asia dan Asia Tenggara. Perbincangan menjurus kepada kepentingan orang asal dan makanan organik. Menjaga budaya dan adap masyarakat Asia serta kelangsungan hidup yang semakin mencabar.

Dalam program ini terdapat kumpulan feminism yang membuat perbentangan. Pada pendapat saya kumpulan ini tidak seperti kumpulan lain yang pernah kita dengar atau kumpulan extreme fiminism. Hari pertama dalam program ini, mereka telah membuat perbentangan mengenai dasar feminism mereka dan saya merasakan kelembutan dalam dasar mereka. Mereka melibatkan lelaki dalam dasar mereka. Bila difikirkan balik, ini sepatutnya terjadi kerana wanita dan lelaki saling bergandingan untuk membangun institusi keluarga atau negara. Feminism yang mementingkan diri adalah feminism yang memikirkan mereka sahaja tanpa memikirkan jantina lain.

Saya balik ke Malaysia membawa satu naskah resolusi PBB yang dimeterai pada Disember 2018 di mana bahagian penting adalah menjaga hak asasi orang asal dan makanan tempatan yang tidak bercampur dengan bahan kimia.

Dominasi program ini adalah lebih kepada menjaga hak-hak petani kecil. Di Malaysia, saya bersyukur kerana petani kecil di sini dijaga dengan baik walaupun terdapat kecacatan. Kita sedia maklum bahawa dalam setandan pisang pasti ada sebiji buahnya rosak. Tiada yang sempurna tetapi kita kena terus cuba mengejar kesempurnaan.

Saya nampak apa yang patut saya lakukan dan bahagian mana harus ditambah baik hasil dari pengalaman bersama 12 negara di Jepun. Selepas ini, saya akan membawa lebih banyak lagi anak muda untuk merasai pengalaman seperti saya. Saya akan memimpin mereka secara lansung dan tidak langsung.

Video blueprint:

.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.