اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

DIGITAL KENYALANG ACHIEVERS: KATERING DAN INOVASI PUAN FIZAH NARAWI



Berikut adalah rekod Facebook Live bersama dengan Puan Fizah Narawi yang berpengalaman dalam bidang katering dan inovasi.

Video di bawah ini adalah perkongsian tips dan pengalaman dalam bidang katering dan invosi. Moga Video ini memberi mafaat kepada anda semua.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menempah makanan untuk makan tengahari atau majlis-majlis. Boleh hubungi sendiri Puan Fizah Narawi di talian +60109750028

VIDEO 1

VIDEO 2

VIDEO 3

BORNEO DIGITAL CHAMPION : SISTEM KESELAMATAN DIGITAL TUAN AZRAEN

Hari ini, sistem keselamatan adalah keutamaan setiap orang. Pelbagai kaedah digunakan untuk memastikan kita semua rasa selamat. Selamat dari segi nyawa dan harta benda.

Dalam Rekod Facebook Live di bawah. En Azraen berkongsi cerita dan tips sistem keselamatan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan perkhidmatan beliau. Bolehlah terus menghubungi beliau di talian berikut:

0198347987 AZRAEN





BORNEO DIGITAL CHAMPION: I LEARNING OLEH ZAMRI BIN MOHAMMAD

Membincangkan cara-cara berjimat untuk ibu bapa yang mempunyai anak Darjah 1 hingga Tingkatan 5. Menggunakan teknik digital untuk menjimatkan kos. Jimat masa dan tunai.

Ikuti live stream di bawah ini untuk maklumat lanjut.

Sila hubungi beliau jika berminat.

0138345334 En Zamri





DIGITAL KENYALANG ACHIEVERS : DAYANGKU KHALIZAWATI CERTIFIED TRAINER MDEC

Perkara yang dibincangkan adalah #agro dan #branding. Lihat video di bawah, apakah pandangan beliau mengenai perakara tersebut dan catat tips-tips yang beliau kongsikan.

Hubungi beliau untuk belajar penanaman cendawan dan digital leadership

0107796769 Dayang



SESI 2
SESI 2

CARA MENGHILANGKAN BAU DURIAN.



Tidak semua orang boleh layan bau durian yang berlegar-legar di ruang kediaman berhari-hari. Walaupun sedap untuk dinikmati, kehadiran bau yang kuat ada kalanya boleh buat kepala pusing dan pening. Dan kala membeli durian dan membawanya pulang, bau dalam kenderaan juga sudah melekat dan sukar untuk dihilangkan. Jom cuba beberapa tip ini yang Jelita himpun untuk anda praktikkan bila berdepan situasi banteras bau raja buah-buahan ini!

Bau Dalam Kereta

Oleh kerana ruang kereta yang kecil dan tertutup amat mudah bau durian menusuk ke setiap sudut. Sehinggakan berhari-hari ia masih boleh dihidu. Petua lama ada menyatakan untuk meletakkan arang dalam kenderaan dan bau tidak menyenangkan ini boleh hilang dalam sehari dua.

Tetapi ada cara lebih pantas iaitu dengan meletakkan secawan kopi yang dibancuh panas-panas dan letakkan dalam bonet. Ia lebih cepat menyerap dan efektif dalam masa kurang 2o minit. Ada juga tip yang menyarankan guna cuka atau kepingan roti putih. Tip ini juga boleh anda amalkan dalam kediaman.

Mulut Bau Durian

Tentu anda pernah dengar untuk berkumur dengan air yang dituang di bahagian dalam kulit durian. Ya memang benar inilah yang disarankan oleh orang dulu-dulu supaya mulut tidak berbau kuat kalau dah lebih lapan ulas durian anda makan! Kalau minum airnya juga dapat menurunkan suhu badan yang selalunya meningkat selepas makan durian yang kaya dengan kolesterol itu.

Anda juga disarankan untuk meminum air kosong dengan banyak untuk meneutralkan kembali kandungan durian dalam usus. Selain itu, buah manggis juga dikatakan bagus untuk mengelakkan bau durian pada pernafasan.

Bau pada tangan

Cubalah guna sabun dan kalau jenis yang paling kuat pun sukar untuk hilangkan semerbak durian pada tangan. Petuanya adalah dengan menggunakan air takungan kulit dalam durian dan membasuh tangan dengan air itu

PADAH MAKAN TERUNG GULAI SAMBAL BELACAN

TERUNG BAKAR INTI SAMBAL BELACAN DENGAN IKAN

Bahan 1 utama :
Terung pastikan telah di bakar
3 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya)

Bahan 2 :
Sambal belacan
Cili besar
Belacan bakar
Gula
Garam
Mangga muda (hiris halus)

Cara membuat :
(tumbuk semua bahan dan siap, masukkan isi ikan rebus, gaul sebati, belah tengah terung bakar tadi sumbat sambal belacan bercampur ikan tersebut ke dalam terung

Dah siap….



SUAMI LAFAZ TALAK GARA-GARA KEK !!


Ayuh akak akak, ibu ibu mak cik mak cik. Kita buat kek yang sangat sedap. Apabila kita buat kek dan kek selalu sik menjadi. Ni tips untuk menjadikan kek akak akak sekian mantap .

1. Icing putih
1kg krimwell
500g gula icing (diayak)
Pukul hingga kembang dan gebu. Sesuai digunakan sebagai base untuk menghias kek. Ianya juga boleh diwarnakan ikut citarasa atau tema.

2. Butter Icing
250g mentega
150g gula icing (ayak dahulu)
Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan tidak lagi rasa berpasir bila dirasa dengan jari. Ia juga boleh diwarnakan.

3. Creamcheese Toping
250g creamcheese (tatura)
100g buttercup
100g gula icing
Pukul semua bahan hingga kembang dan gebu. Toping ini sesuai untuk RED VELVET CAKE.

4. Lemon Cream Cheese
250g cream cheese
30g mentega
1 sudu besar perahan lemon
Pukul semua bahan hingga sebati dan kembang.

5. Chocolate fudge frosting
200g coklat masakan
250g mentega
250g gula icing
Cairkan coklat secara double boile ketepikan hingga sejuk. Pukul mentega hingga kembang (5 minit) dan masukkan gula icing, pukul hingga sebati. Masukkan coklat dan pukul hingga kembang dan licin.

JANGAN MARAH SI KECIL KALAU DIA BUAT 5 HAL INI



1. BANYAK BERTANYA
Bersyukur kalau anak anda jenis yang suka bertanya banyak soalan. Jangan cepat herdik atau menyuruhnya diam. Layankan sahaja soalan daripadanya. Sebenarnya anak anda sedang cuba mendapatkan perhatian daripada anda.

2. Bermain dengan Makanan
Secara spontan anda akan menjerit apabila melihat si kecil sudah comot satu muka dengan makanan yang anda hidangkan kepadanya. Tetapi jika anda boleh bertenang ketika berhadapan dengan situasi ini. Ketahuilah yang anak anda sebenarnya seorang yang bijak. Perasan ingin tahu anak terlalu tinggi hingga membuatkan dia terasa hendak mencuba sesuatu yang dirasakan menyeronokkan.

3. Membaling Objek
Pernahkah  anda mengalami situasi dibaling objek seperti botol susu, telefon bimbit, remote control TV dan sebagainya oleh si kecil?. Ia sebenarnya salah satu cara anak kecil mengekspresi perasaan sayangnya kepada ibu atau ayah. Sebaiknya anda beritahu itu lagi dan dalam masa yang sama ajarkan dia cara yang betul untuk memanggil orang lain

4. Menunjukkan kreativiti
kadangkala sudah puas anda memuji dan menyatakan kekaguman atas hasil lukisan atau kerja kreatifnya tetapi dia tetap bertanyakan sama ada cantik atau tidak. Anak anda sebenarnya sedang mencari keyakinan diri. Pujian anda memberikan dia keyakinan untuk menjadi yang lebih baik.

5. Bermain Bersama
Adakalanya anak anda suka mengajak anda bermain dengannya. Janganlah anda menolak ajakan anak. Sesekali apa salahnya layanan dia bermain walaupun anak anda perempuan anda mengajak si ayah bermain masak masak.


BANTU BANGSA SENDIRI TAPI DIBUNUH BANGSA SENDIRI

SIAPA KAMI

Kepala otak letak dekat mana!! Geram!! Sakit hati!! kecewa!! dan macam-macam perkara yang bermain dalam fikiran apabila melihat bangsa sendiri cuba merosak usaha sesama bangsanya sendiri.

Ini realiti. Apa sahaja jenis bangsa di muka bumi ini terjadi benda yang sama. Ini semua kerana NAFSU!! NAFSU!! NAFSUU!!.. Tidak dapat mengawal nafsu untuk berkuasa, untuk memilik harta, memiliki nama dan sebagainya.

Ini lah yang aku hadap pada hari ini. Tidak!! aku tidak lupa ada juga yang menyokong dan membantu. Sebab itu, aku katakan ini adalah lumrah dunia.

Ini kisah aku:

Komuniti kami membuka 50 buah kiosk di Sekitar Aiman Mall Samarahan. Sewaan adalah RM300.00 sebulan. Harga ini cukup murah dengan komitmen RM10 sehari. Kiosk yang disediakan tertutup dan berbumbung. Operasi dari 10 pagi sehingga 10 malam. Program ini diketuai oleh Temenggong Faz.

Program yang kami buat bukanlah fokus kepada keuntungan semata-mata. Cukup bayar gaji kepada sesiapa yang mengurus itu sudah memadai.

Tetapi ada setan laknatullah dikalangan bangsa aku sendiri mengganggu urusan kami. Kami nak membantu orang lain diganggu. Apakah golongan syaitan nirojim  ini tidak berfikir tentang peradaban akan datang sekiranya usaha seperti ini diganggu. Kami tidak takut kerana usaha ini adalah usaha FISABILILLAH!! tetapi kami tidak suka perang. Kami cintakan kedamaian.

Perjuangan ini akan kami teruskan walau apa pun yang terjadi. Kami akan berusaha selagi kami boleh bertahan.

Mungkin ada dikalangan bangsa aku di luar sana boleh membantu kami membangun program seperti ini. Kami berbesar hati sekiranya ada hati mulia di luar sana boleh bersama kami dalam perjuangan kami. 

Sesiapa yang boleh membantu usaha kami ini, bolehlah menghubungi Temenggong Faz di talian 0138412536 atau klik sahaja link wasap ini www.wasap.my/60138412536/temenggong. Mungkin anda yang mulia di sana boleh membantu kami dari segi:

  1. Menambah penyewa kiosk
  2. Mengadakan majlis ilmu di lokasi
  3. Menyumbang tenaga membantu usahawan
  4. Share kisah kami di page, group atau personal fb
  5. Atau apa sahaja yang berkaitan dengan usaha kami


Ini adalah antara wajah kiosk kami:
BENTUK KIOS DENGAN KELUASAN 8' X 2'

PEMANDANGAN SIANG ANJUNG USAHAWAN

PEMANDANGAN MALAM ANJUNG USAHAWAN



JENIS-JENIS KEMURUNGAN

Jenis-Jenis kemurungan (DEPRESSION)



Major depressive disorder (MDD)
Sejenis kecelaruan mood di mana perasaan murung, sedih dan hilang harapan sehingga menganggu fungsi seharian.


Persistent depressive disorder (DYSTHYMIA)
Sejenis kemurungan yang kronik dan berterusan sehingga bertahun-tahun

Seasonal affective disorder (SAD)
Kemurungan yang berkaitan dengan perubahan musim di negara 4 musim.

Psychotic depression
Sejenis cabang kemurungan gabungan antara kemurungan dan episod psikosis.

Postpartum depression (meroyan)
Kemurungan jangka pendek yang dialami oleh perempuan selepas melahirkan bayi.

Premenstrual dyphoric disorder (PMDD)
Kemurungan yang teruk dan tegang dalam kalangan wanita sebelum kitaran haid bermula.



MENU MUDAH NAK KURUS DI TAHUN 2019

Menu 1 :
Ikan kukus
Kentang
Salad

Menu 2 :
Telur
Kentang
Bayam

Menu 3 :
Bebola rebus digaul cili
Kentang
Salad

Menu 4 :
Jagung dan lobak dadu
Kentang
Ayam kukus limau
Menu 5 :
Salad
Kentang
Ayam bakar

Menu 6 :
Telur
Lobak
salad

DRAMA 365 EPISODE SUDAH BERMULA.


Tujuan yg hendak dicapai; apa-apa yg dimaksudkan. berazam bercita-cita; bertujuan: Ia ~ hendak melanjutkan pelajarannya lagi. mengazamkan berniat akan; memaksudkan; mencita-citakan (menurut kamus dewan bahasa dan pustaka edisi kedua).

Ramai yang telah bertekad untuk mencapai azam ditahun baru. Semoga azam dan hala tujuan yang anda inginkan menjadi realiti. Biar lambat asalkan kita berazam. Tiada yang tidak mampu melainkan kita yang memang tidak mahu untuknya.

2019 telah memberi laluan untuk kita mencapainya 365 hari telah bermula. Semoga maju jaya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.