اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

RAMAI KITA TIDAK TAHU KESAN WHATSAPP BUSINESS TERHADAP PERNIAGAAN KITA KAN.


1. Perbezaan Logo

Seperti yang kita sedia maklum Whatsapp Messenger yang sering kita gunakan dalam kehidupan sehari-hari kita menggunakan logo telefon. Manakala Whatsapp Business pula menggunakan logo yang berhuruf B sebagai logo mereka.

2. Boleh Guna Nombor Rumah / Pejabat

Aplikasi Whatsapp Business dan Whatsapp Mesengger boleh digunakan dalam satu peranti (device) yang sama tetapi dengan menggunakan nombor yang berlainan.

Para pengguna Whatsapp Business boleh mendaftarkan nombor rumah atau pejabat mereka untuk menggunakan aplikasi ini.

3. Balas Mesej Secara Automatik

Kelebihan yang boleh didapati daripada aplikasi Whatsapp Business adalah para peniaga online dapat menetapkan balasan automatik sekiranya mereka mendapat soalan yang sama daripada pelanggan ataupun untuk meraikan pelanggan baharu mereka.

Fitur ini sememangnya efektif dalam penjimatan masa kepada peniaga online yang mempunyai banyak mesej yang perlu dibalas sekiranya dilakukan secara manual.

4. Lihat Statistik Terima Dan Hantar Mesej / Pesanan

Kebiasaan pengguna Whatsapp Messenger akan menetapkan untuk melindungi privasi mereka daripada orang lain; bluetick dan online. Tetapi menerusi Whatsapp Business para peniaga online akan dapat melihat statistik penerimaan pesanan mereka telah dibaca dan diterima atau tidak meskipun para pelanggan mereka menetapkan untuk melindungi bluetick mereka.

5. Memilih Kategori Perniagaan

Menerusi penggunaan Whatsapp Business, para peniaga online akan dapat menetapkan informasi perniagaan mereka. Antara yang boleh mereka lakukan adalah meletakkan informasi waktu operasi perniagaan, link laman web rasmi, lokasi perniagaan malah mampu menetapkan kategori perniagaan meraka.

Fitur ini dilihat dapat memberikan informasi yang berkesan dan mudah kepada para pelanggan dan menjimatkan masa mereka daripada perlu untuk mencari di carian internet berkenaan informasi sesebuah perniagaan.

6. Sistem Verifikasi

Seperti laman-laman sosial masa kini yang menggunkan sistem verikasi yang memberikan simbol tick berwarna biru kepada akaun-akaun, Whatsapp Business pun begitu juga. Akaun-akaun yang berdaftar di bawah Whatsapp Business perlu melalui ujian verikasi dan sekiranya Whatsapp Business sudah memverifikasikan akaun mereka akan diberikan simbol tick berwarna hijau.

"If you see a green badge next to the contact's name, it means WhatsApp has verified if the number is properly owned by the company", kata Whatsapp pada laman web rasmi mereka.

7. Mengkategorikan Pesanan / Mesej Masuk Dengan Label

Para pengguna Whatsapp Business boleh mengkategorikan pesana yang mereka terima dengan menggunkan label. Hal ini supaya komunikasi para peniaga online dengan pelanggan mereka akan menjadi lebih efisien dan juga lebih teratur.


Aplikasi Whatsapp Business ini sememangnya memberikan banyak kelebihan kepada para peniaga online. Jadi kepada semua para peniaga online tak perlu tunggu lagi dan silalah menggunakan kelebihan yang ditawarkan oleh aplikasi ini.

Whatsapp Business sekarang boleh di download di Google Play dan juga Play Store.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.