اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

RADIASI : TELEFODN BIMBIT

5 Kesan Bahaya Radiasi Telefon Bimbit kepada Wanita dan Kanak-Kanak
Tahukah anda bahawa telefon bimbit yang anda dan keluarga anda guna, mempunyai radiasi yang berbahaya dan boleh mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan
Eksperimen telah dilakukan keatas telur mentah, telefon bimbit mampu memasakan telur mentah, ternyata telefon bimbit yang serba canggih sebenarnya ada keburukannya.
Awas! Ambil tahu dan Cegah sebelum terlambat!
Sila share jika anda perihatin, penting agar rakan-rakan anda lebih berwaspada ketika menggunakan telefon bimbit.
Antara kesan bahaya Radiasi telefon bimbit, yang perlu anda berhati-hati, ialah
1. Menggangu Kehamilan
Kajian yang dilakukan oleh Yale School of Medicine,menunjukan Radiasi yang dihasilkan dari Telefon Bimbit memberi kesan buruk apabila membiasakan diri meletakan Telefon Bimbit di kawasan Rahim, akan merosakkan sel sehingga menyebabkan keguguran pada usia janin 2 atau 3 bulan
2. Boleh Menyebabkan Kanser Payudara
Kebiasaanya berlaku kepada wanita yang suka menyimpan Telefon Bimbit dalam poket baju atau sekitar kawasan payudara, menyebabkan kesan radiasi akan mengembangkan sel-sel kanser kerana adanya radiasi microwave yang akan memasuki jaringan-jaringan lemak pada payudara anda.
Sebaiknya anda meletakan telefon bimbit di dalam handbag atau mana-mana tempat yang jauh dari pengaruh negatif radiasi terhadap kesihatan payudara anda.
3. Menjadi Pelupa
Kajian telah menemukan bahawa radiasi dalam telefon bimbit boleh mengganggu daya ingatan anda, lebih-lebih lagi jika anda sering menggunakan telefon bimbit untuk menelefon dalam tempoh yang agak lama sehingga berjam-jam. Anda dinasihatkan menggunakan headset, loadspeaker, casing anti radiasi atau sticker anti radiasi yang mana boleh meneutralkan radiasi bahaya.
4. Risiko Terkena Kanser Otak
Jngan menggunakan telefon bimbit disaat ianya panas dan bateri lemah,ini boleh meningkatkan kadar radiasi bahaya dan menggangu otak. Peningkatan glimo dan risiko terhadap kanser otak meningkat jika anda menelefon hingga telefon bimbit menjadi panas dan boleh terkena kanser otak.
5. Melahirkan Anak HiperAktif
Sebenarnya tidak ada larangan untuk anda menggunakan telefon bimbit semasa kehamilan, akan tetapi bagi mereka yang sedang hamil dan sering menggunakan telefon bimbit seharian, akan menyebabkan risiko anak dengan masalah tingkah-laku. 
Otak bayi yang masih baru akan mengganggu perkembangan anak-anak.
Selain itu anda dinasihatkan tidak memberi telefon bimbit kepada anak-anak anda yang berumur 16 tahun kebawah, adalah sangat bahaya kerana otak mereka senang terkena serangan radiasi yang membahaya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.