اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

ISI PERUT SAMPAI KE BARIO.


Beras Bario adalah semulajadi wangi, ia tidak melalui proses yang memerlukan bahan kimia tambahan untuk menjadikannya wangi.
Difahamkan, Bario merupakan satu-satunya kawasan penanaman padi sawah pada ketinggian 1,000 m dari aras laut dan mempunyai purata suhu 20 darjah celcius.
Penduduk masih mempraktiskan kaedah membajak sawah secara tradisi iaitu menggunakan kerbau.
Ia sememangnya ditanam dan diusahakan secara organik di Bario, kawasan terpencil di Sarawak yang bebas dari pencemaran.
Jenis Beras
Terdapat 2 jenis beras yang dihasilkan oleh masyarakat di Bario
1. Beras putih
2. Beras perang

Tidak seperti beras lain hasil keluaran di Malaysia, beras Bario cukup istimewa. Sumber air yang mengairi sawah padi tersebut datang dari sumber semulajadi iaitu sumber air mata gunung. Pengairan ke sawah padi tersebut membabitkan 3 anak sungai iaitu;
1. Sungai Arul Dalam
2. Sungai Arul Laab
3. Sungai Paramapoh

Harga Pasaran
Beras Bario dijual pada harga RM25 ke Rm30 segantang/3.5kg, bahkan boleh menjadi mahal lagi. Ia mempunyai ciri-ciri seperti tekstur yang lembut, biji beras yang halus, aroma lembut dan rasa yang enak.
Khasiat
Beberapa khasiat yang diperkatakan namun masih belum dibuktikan secara saintifik. Antaranya;
§ Dapat mempercepatkan pencernaan
§ Kandungan karbohidrat yang lebih rendah
§ Merendahkan kandungan gula dalam darah
§ Dapat mempercepatkan pemulihan ibu bersalin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.