اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

ANDA SAYANG HANDPHONE ANDA, JANGAN SESEKALI LAKUKAN INI
Mitos 1: Menggunakan charger yg tidak sama brand dgn telefon.
Kebenaran: Pengunaan sementara yg tidak kerap, adalah baik-baik saja. Jika tiruan,anda harus elakkan utk menjaga jangka hayat bateri
Mitos 2: Anda tidak boleh menggunakan telefon anda semasa ia caj. 
Kebenaran: Gunakan sebanyak mana yang anda mahu, selagi anda tidak menggunakan charger yg tidak sama brand & multi extension (penyambung byk barang elektrikal)

  • Terdapat sebab yang menakutkan di sebalik mitos ini. Orang percaya bahawa menggunakan telefon ketika mengecas akan membuat telefon meletup, lonjakan kuasa elektrik. Pernah berlaku kepada seorang pramugari China bernama Ma Ailun pada bulan Julai 2013, apabila dia menggunakan iPhone 4 nya ketika ia mengecas di dalam flight.


  • Walau bagaimanapun, laporan mengatakan Ailun menggunakan pengecas bukan dari produk Apple. Jika dari asal nya anda menggunakan pengecas yang diluluskan oleh pengeluar dan bateri, tidak perlu bimbang.

Mitos 3: Mengecas telefon anda semalam membunuh bateri. 

Kebenaran: Telefon anda adalah lebih bijak daripada anda berfikir. Setelah bateri jus penuh, ia tahu untuk berhenti. Ini bermakna tiada lebihan letik masuk ke dalam hp. 

  • Namun, itu tidak bermakna anda perlu mengecas telefon anda pada setiap waktu malam. Bayangkan memaksa isi cawan dengan air yg sudah penuh. Pasti melimpah kan? Hayat bateri anda akan bertahan lebih lama jika anda menyimpan bateri telefon di antara 40% dan 80%.


Mitos 4: Anda kena ON smartfon 365 / 366 hari.Kebenaran: Telefon anda mungkin sebuah mesin kecil, tetapi ia masih perlu mengambil rehat. Seorang Genius Apple mengatakan bahawa untuk memaksimumkan hayat bateri, anda perlu mematikan telefon anda dari semasa ke semasa, terutamanya apabila anda tidur pada waktu malam. 

  • Sekurang-kurangnya, Apple mengalakkan pengguna, OFF seminggu 1x  untuk mengekalkan hayat bateri. Mematikan telefon anda adalah penting untuk peranti Android juga.


  • Reboot ,dapat membantu memulihkan hayat bateri.

Mitos 5: Jangan mengecas telefon ketika low (10 to 20%)

Kebenaran: Ia adalah lebih baik untuk mengecas telefon anda setiap hari daripada mengecas bila sudah 0%.

  • Jika anda sentiasa membiarkan mereka letrik mengalir dari 0% hinnga 100%, mereka menjadi TIDAK STABIL, especially Bateri lithium-ion seperti produk  Samsung dan Apple

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.