اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

TIPS UNTUK MENGEMBANGKAN IDEA APA JUA BIDANG ANDA CEBURI

IDEA adalah suatu yang bukan mudah dicari. Ianya memerlukan pengalaman dan kreativiti untuk mencapai idea yang bernas dan besar. Dalam artikel ini, saya sertakan beberapa tips untuk anda mendapatkan idea. Seperti yang saya maklumkan, idea akan kuat hasil dari pengalaman dan kreativiti.

Saya kongsikan sedikit pengalaman saya mengenai idea. Pengalaman bukanlah mudah didapati jika kita hanya berpeluk tubuh tanpa bergerak mencarinya. Pengalaman itu boleh kita perolehi dari 2 cara iaitu:
  • Kita merasai pengalaman tersebut
  • Merasai dan belajar pengalaman orang lain

Untuk mendapat kod pengalaman yang pantas adalah dengan merasai dan belajar dari pengalaman orang lain selain kita mencipta dan merasai pengalaman sendiri. 

Apa yang kamu lalui kemarin adalah pengalaman dan jika kamu mengambil iktibar dari kisah kelmarin maka pengalaman tersebut akan lebih bermakna. Tidak kira pengalaman manis, pahit, sedih, gembira atau apa sahaja yang anda rasa.

Berikut adalah tips untuk anda mencari idea:
  1. Ilmu - Bergantung dengan siapa anda selalu bergaul, bahan bacaan dan cara hidup anda. Arahkan diri anda kepada perkara-perkara yang baik dan positif
  2. Pengalaman - Dekatkan diri anda dengan orang-orang yang positif. Belajar dari pengalaman orang lain. Orang yang berjaya kebanyakkan mempunyai pengalaman pahit. Belajarlah dari situ.
  3. Praktikan - Setiap apa yang anda baca yang boleh mendatangkan kebaikan kepada anda. Praktikan dan buat satu ayat mengenainya supaya anda mudah ingat. Catatkan di facebook, twitter atau blog anda.
  4. Mikro - Dalami setiap pengalaman anda. Pandang perkara yang kecil yang memberi impak kepada apa yang terjadi. Saya suka katakan, bahawa anda harus berfikiran kritikal.
  5. Abadikan -Apabila anda ada idea. Simpan dan catat. Idea yang sedia ada boleh dikembangkan. Jika anda simpan dalam fikiran anda. Idea tersebut boleh hilang begitu sahaja.
  6. Kongsikan - Dengan berkongsi idea dengan orang lain, idea kita akan berkembang. Bergaul dengan orang yang betul.
  7. Persoalkan - Untuk mengembangkan idea. Anda jangan takut untuk bertanya. Bertanya pengalaman orang lain dan persoalkan idea anda. adakah idea tersebut solid atau tidak.

Terdapat pelbagai kaedah untuk menjana idea. Setakat ini, saya kongsikan 7 perkara yang boleh membantu anda mengembangkan idea.

Tidak lama lagi kita akan bertukar kepada bulan november dan november ini terdapat satu program yang boleh membantu anda mengembangkan idea. Luaskan pandangan anda dan cara anda berfikir.

Saya sendiri suka mendapat idea dari pengalaman orang lain. Di dalam program TedX Kenyalang, anda akan merasai pengalaman orang lain. Program ini bukanlah program lokal tetapi program antarabangsa. Saya ulang,... ANTARABANGSA.. Pengalaman cara berfikir peringkat global akan membawa anda lebih jauh.

Jom... jumpa saya di TedX Kenyalang
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.