اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

LAMARAN CINTA RESUME DAN CVPerbezaan antara CV dan Resume yang harus anda tahu | Adakah CV dan Resume perkara yang sama? Jawapannya Tidak CV dan Resume adalah dua perkara yang berbeza dan wajib bagi mereka yang sedang mencari kerja mengetahuinya.

Perbezaan antara CV dan Resume

Perbezaan Format

· CV Mengandungi maklumat yang lengkap dan bersturktur tentang pelbagai pengalaman profesional kelayakan dan lain-lain yang berkaitan manakala Resume Mempunyai maklumat yang sama tetapi ditulis dengan ringkas dan padat dan hanya mempamerkan perkara yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon.
· CV biasanya mempunyai 2 ke 3 muka surat dan Resume hanya perlu menggunakan 1 ke 2 muka surat.

Ciri-ciri Perbezaan Antara CV dan Resume

· CV yang baik mengandungi dua muka surat dan boleh mencapai sehingga 3 muka surat manakan Resume yang baik hanya mengandungi 1 muka surat dan tidak boleh melebihi daripada 2 muka surat.
· CV menyenaraikan semua pengalaman profesional serta pencapaian termasuk aktiviti sukarelawan dan disusun dengan kronologi yang terkini, Manakala Resume anda hanya perlu menulis pengalaman atau pencapaian yang berkaitan dengan jawatan yang hendak anda pohon.
· CV biasanya dihantar tanpa perlu menggunakan cover letter manakalah Resume dihantarkan bersama-sama dengan cover letter.

Untuk Mohon Kerja di Malaysia apa yang harus anda guna Resume atau CV?

Ianya bergantung kepada bakal majikan anda jika mereka meminta resume maka anda perlu hantarkan resume manakala jika mereka meminta CV anda perlu hantarkan CV kepada mereka, apa yang penting anda tahu perbezaan kedua-dua ini. Jika sebelum ini anda telah hantarkan Resume yang mengandungi 2 3 muka surat ketahuilah itu bukan resume tetapi CV.
Kredit : G KERJAYA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.