اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

KELAPA KITA BAKOR JERR !

Meningkatkan daya tahan tubuh
Amalan meminum air kelapa ini dapat membantu menyegarkan kembali tubuh yang lesu dan letih. Anda akan kembali bersemangat dengan daya imun tubuh semakin baik kerana segala khasiat air kelapa mudah menyerap ke dalam tubuh.
Mengatasi masalah masuk angin
Masalah masuk angina memang lumrah bagi orang Asia. Banyak penyakit berkaitan angin ini yang boleh disenaraikan seperti perut kembung, sneak, pedih ulu hati, urat masuk angin, angin sengkak, pening, pitam, mual, demam, perut sebu dan sembelit.
Minum air kelapa bakar dapat membantu mengatasi masalah ini. Apatah lagi jika dicampurkan dengan ramuan rempah. Pasti tubuh akan berasa lebih hangat.
Mengatasi diabetes
Diabetes atau kencing manis merupakan antara penyakit paling banyak dihidapi oleh rakyat Malaysia. Selain faktor pemakanan, gaya hidup tidak sihat dikatakan menjadi punca penyakit ini. Dengan rajin meminum air kelapa bakar dipercayai dapat membantu mengatasi penyakit diabetes.
AWAS: Elakkan penambahan sebarang jenis gula dalam air kelapa ini.
Mengatasi masalah batu karang
Penyakit batu karang dapat dikurangkan dengan meminum air kelapa bakar. Penyakit ini terjadi kerana adanya pembentukan material keras seperti batu pada buah pinggang yang menyebabkan seseorang mengalami gejala nyeri pinggang, kencing berdarah dan sebagainya. Air kelapa bakar dikatakan dapat memecahkan batu karang hingga dapat dikeluarkan melalui saluran kencing.
Mempercepat kehamilan
Minuman ini juga dipercayai dapat membantu kehamilan pada para wanita yang sukar hamil. Biarpun tiada kajian saintifik berkenaan hal kesuburan ini, air kelapa bakar dikatakan dapat meningkat tahap kesihatan tubuh badan seseorang hingga menjadikannya lebih bertenaga dan ceria.
KREDIT : 123MAMANET

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.