اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

HEART KILLER

HEPATITIS: HEART BREAKER

JENIS JENIS HEPATITIS


PENGENALAN
Sakit hati disebabkan manusia adalah berbeza dengan sakit hati disebabkan oleh virus. Sakit hati disebabkan virus mengakibatkan keradangan dan kerosakan sel sel di hati menyebabkan kegagalan fungsi hati. Salah satu penyebab adalah virus hepatitis.

JENIS JENIS HEPATITIS
Hepatitis A adalah yang paling ringan disebabkan virus hepatitis A. Penyebaran melalui kotoran atau tinja pesakit. Gejala yang hadir adalah demam, mual, kurang selera makan, mata menjadi kuning dan urin menjadi kehitaman.

Hepatitis B disebabkan oleh virus hepatitis B yang menyebabkan keradangan hati. Apabila berlanjutan boleh menyebabkan cirrhosis atau hati menjadi keras atau lebih teruk kanser hati. Cara penyebaran melalui darah seperti ibu kepada anak di dalam perut, berkongsi jarum suntikan, transfusi darah dan hubungan seksual.

Hepatitis C disebabkan virus hepatitis C. Infeksi kronik menyebabkan parut pada hati dan pengerasan hati. Cara penularan sama dengan hepatitis B. Vaksin masih dalam kajian.

Hepatitis D disebabkan delta virus hepatitis D. Ia adalah virus cacat yang asalnya dari virus hepatitis B. Cara penularan melalui seks, jarum dan pembuatan tatu yang tidak hygiene. Tiada vaksin untuk virus Hep D tetapi vaksin untuk hepatitis B dapat mencegah virus Hep D.

Hepatitis E disebabkan virus hepatitis E. Berjangkit melalui makanan atau minuman yang terkontaminasi oleh virus ini.  Vaksin spesifik sudah ada tapi sukar didapati namun dapat dicegah dengan hygiene yang baik.

PENAWAR HEPATITIS.
Jika anda penghidap hepatitis A dan mempunyai infeksi ringan sahaja, hati anda akan pulih dalam masa dua bulan dengan sistem imun tubuh yang baik. Untuk hepatitis B juga sistem imun tubuh dapat melawan virus ini sekiranya mendapat vaksin tetapi anda boleh mengambil ubat anti viral untuk membantu penyembuhan. Sekali dijangkiti, virus hepatitis akan kekal dalam badan tapi dalam keadaan tidak aktif selagi sistem imun dalam keadaan baik

Anti viral yang biasa digunakan:
*Adefovir
*Entacavir
*Interferon
*Lamivudine

Untuk kakitangan kementerian kesihatan malaysia, diwajibkan mengambil vaksin hepatitis dari zaman kolej sampai pencen dan dipantau titer hepatitis dari masa ke semasa.

PENDIAGNOSAN HEPATITIS
-Sentuhan fizikal
-Sonogram
-CAT scan
-Liver Biopsy
-Ujian darah

UJIAN MAKMAL
Ujian saringan dimulakan dengan melihat paras enzim hati iaitu ALT dan AST.

UJIAN FUNGSI HATI
-Alanine aminotransferase (ALT) iaitu enzim utama dalam hati. Apabila hati rosak, enzim akan masuk dalam darah dan diukur dengan mesin biochemistry.
-Aspartate aminotransferase AST ialah salah satu enzim hati. Ia akan sedikit tinggi tetapi banyak penyebab lain seperti alcoholism dan dadah.
-Bilirubin akan meningkat kerana hati yang rosak tidak dapat membuang bilirubin dari badan.
-Albumin akan menurun kerana albumin adalah sejenis protein yang dihasilkan di hati. Apabila hati rosak, albumin tidak dapat dihasilkan.
-Prothrombin time akan meningkat kerana ia dihasilkan di hati. Prothrombin berfungsi membekukan darah jika anda mengalami luka.
-Ujian lain Gamma-glutamyl transpeptide, lactate dehydrogenase dan alpha feto protein semuanya untuk melihat fungsi hati.

UJIAN PANEL VIRUS HEPATITIS
Hep A antibody, Hep B antibody, Hep B antigen dan Hep C antibody. Semua ujian ini untuk mengesan kehadiran virus hepatitis.

Share untuk semua.

Until Next Time, Stay Safe Everyone.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.