اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

GIGI PUTIH, KITA TAK SEDIH

Makan mengikut diet putih” 

Makanan tertentu diketahui mengotorkan gigi lebih daripada yang lain. Makanan seperti wain merah, kopi hitam dan minuman cola pasti akan mengotorkan gigi anda. Minum yang berlebihan atau dalam kombinasi, akan membawa kepada pewarnaan. Di samping ini, menghisap rokok juga boleh menyebabkan gigi kelihatan kuning.
Oleh itu, elakkan makanan itu dan memilih untuk makan dan minum diet putihmakanan dan minuman boleh mengelakkan pewarnaan yang tidak perlu dan memastikan gigi anda lebih putih untuk lebih lama.

Elakkan makanan berasid dan manis

Untuk menjaga gigi anda sihat, menghadkan makanan berasid seperti minuman ringan dan jus buah-buahan dalam diet anda. Mengelakkan makanan bergula juga penting untuk kesihatan mulut anda. Kedua-dua ini adalah terkenal untuk menyebabkan kaviti dan lubang pada gigi anda dan dengan mengelakkan ia sama sekali anda secara dramatik akan mengurangkan risiko untuk berjumpa dengan doktor gigi anda lebih cepat.

Membersihkan gigi anda dengan makanan

Makan makanan tertentu sebenarnya boleh membersihkan gigi anda! Makanan seperti saderi, epal dan lobak merah mentah yang benar-benar boleh membantu kesihatan gigi anda dan makan salah satu selepas makan utama anda setiap hari akan membantu membuang plak yang telah dibina di sekitar gigi anda di siang hari. Ini boleh menjadi baik jika anda tidak memberus gigi anda dengan segera selepas makan.

Berus lidah anda

Menggunakan pengikis lidah adalah cara yang baik untuk membantu menjaga mulut anda segar dan mengelakkan nafas berbau. Ini juga akan membantu untuk menghapuskan plak. Menggunakan pengikis lidah setiap hari selepas memberus gigi boleh menjadi tambahan yang bagus untuk setiap hari rutin kebersihan mulut anda.

Tukar berus gigi anda setiap dua hingga tiga bulan

Menukar berus gigi anda dengan kerap adalah penting dalam mengekalkan gigi putih yang sihat. Dengan cara ini anda akan mengelakkan bakteria bergerak di sekitar mulut anda. Juga diingatkan untuk sentiasa berus dalam gerakan membulat untuk menghilangkan semua bakteria dan plak di dalam mulut anda, dan di sekitar gigi dan gusi anda.

Menggunakan baking soda

Adakah anda tahu bahawa baking soda boleh digunakan selain daripada ubat gigi? Dengan menggunakan baking soda seminggu sekali anda boleh memutihkan gigi anda secara semulajadi dan selamat tanpa menggunakan sebarang bahan kimia.

Gunakan ubat gigi fluorida

Menggunakan ubat gigi yang baik boleh secara mendadak mengurangkan plak dan kerosakan gigi. Beri perhatian khusus kepada apa yang pengeluar berkata tentang ubat gigi dan sama ada ia akan mengurangkan plak, mencegah kerosakan gigi dan memutihkan gigi anda. Ingat jangan lupa berus setiap pagi dan malam tanpa gagal.

Ingat, menghadiri doktor gigi anda untuk pemeriksaan yang kerap adalah penting untuk kesihatan mulut anda, tetapi dengan mengikuti tips dan panduan di atas anda memberikan diri anda peluang yang lebih baik untuk mengekalkan gigi dan gusi yang sihat. Menjaga senyuman anda kerna ia adalah salah satu aset yang paling penting.

kredit : Arilgrow

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.