اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

TERABAI MASYARAKAT IBAN


Terabai (perisai) merupakan alatan yang digunakan oleh kaum Iban pada zaman dahulu semasa ngayau (memenggal kepala). Terabai diperbuat daripada kayu dan dibentuk serta diukir. Pada zaman dahulu kaum Iban sangat dikenali sebagai ‘Headhunters’ kerana mereka akan memenggal kepala musuh yang kalah dalam peperangan. Terabai digunakan sebagai perisai untuk melindungi diri daripada terkena senjata musuh ketika berperang. Terabai juga merupakan lambang kepahlawanan kaum Iban suatu ketika dahulu. Kebiasaannya, terabai akan diukir dengan ukiran yang cantik mengikut motif-motif tertentu oleh lelaki Iban.
            Disamping itu juga, menurut kepercayaan kaum Iban, perisai yang digunakan untuk berperang mempunyai dua jenis ukiran iaitu Laki-laki dan Perempuan. Ukiran Laki-laki dipercayai dapat mempengaruhi seseorang agar lemah semangat serta takut ketika memandang motif yang diukir pada terabai berkenaan. Ukiran Perempuan pula dipercayaai mampu mempengaruhi seseorang untuk mempunyai rasa kasihan ketika memandang ke arah motif yang diukir pada terabai berkenaan.

Dikarang oleh Roselind.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.