اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

7 PERKARA YANG ANDA PERLU SURVEY DI RESTORAN

Jika anda sebagai pelanggan, apakah perkara yang paling penting dalam restoran untuk anda datang kembali sebagai pelanggan tetap? dan sebagai pengusaha restoran, adakah anda mengenalpasti perkara-perkara yang perlu di ambil perhatian supaya restoran anda dapat bertahan lebih lama?


Nak berjaya dalam perniagaan restoran masih mudah berbanding dengan mengekalkan kejayaan. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu di ambil peduli :

1. Konsep
Terdapat banyak konsep restoran yang kita boleh lihat di sekitar bandaraya dan antaranya adalah vintage, santai, muzik jazz, bamboo dan sebagainya. Sejauh manakah konsep ini memberi impak kepada restoran. Konsep restoran sebenarnya memberi impak mood untuk bersantai. Warna, lampu dan susunan perabut adalah penting untuk membentuk konsep restoran. Adakah anda nak makan kat restoran anda masuk wangi dan keluar restoran bau ayam?

2. Layanan
Perkara ini adalah paling penting antara yang terpenting. Pantang larang dalam dunia restoran adalah pelanggan terlalu lama menunggu untuk dilayan. Kalau pelanggan menghadapi masalah ini berulang kali maka restoran akan di cop sebagai restoran neraka. Cerita tentang layanan restoran automatik akan bergerak dari mulut ke mulut. Kesedapan makanan tidak mampu untuk menyejukkan hati yang panas kalau layanan tidak pantas. Adakah anda suka layanan yang pantas dan mesra?

3. Kebersihan
Perkara ini kena tengok dari pelbagai sudut terutamanya penyediaan makanan dan minuman. Restoran kena tunjukkan SOP kebersihan dan kualiti penyediaan makanan dan minuman. Adakah anda yakin makanan dan minuman anda benar-benar bersih? Soalan susah dijawab kan? bagaimana kalau pengusaha restoran menggunakan alatan yang bersih dan terjamin. Contohnya penapis air dan penapis udara Coway. Penapis air dari pili utama sehingga penyediaan air panas dan air sejuk. Coway adalah produk yang diyakini dan memberi kekerapan perkhidmatan yang optimum dalam memastikan pengeluaran air yang benar-benar bersih. Maklumat lanjut mengenai produk Coway boleh klik butang di bawah. Jimatkan masa anda untuk mendapat produk dan perkhidmatan Coway.4. Harga vs kualiti
Harga makanan murah dan sedap, mahal dan sedap, mahal dan tak sedap serta murah dan tak sedap. Mana satu pilihan anda?. Penilaian harga makanan adalah bergantung kepada kos yang terpaksa di tanggung kepada pemilik restoran dan bukan sebab sedap atau tak sedap. Tetapi kadang-kadang pengusaha restoran bayar sewa ciput tetapi harga makanan bagai hotel lima bintang. Bagaimana penilaian anda?. Anda berhak membuat pilihan sebagai pengguna. Pengusaha restoran kena tahu nilai harga makanan yang sesuai dengan kos yang ditanggung dengan mengikut SOP tertentu.

5. Kemudahan letak kenderaan
Kalau nak pergi restoran tetapi kena parking jauh bagaimana? Nak pegi ke tak? Ini mungkin tidak berapa penting tetapi memberi impak kepada jumlah pengunjung yang datang ke restoran. Analisis lokaliti harus dilakukan untuk memastikan jumlah pengunjung datang secara optimum.

6. Tandas
Lambang kepada amalan kebersihan yang di amalkan di restoran. Jika tandas kotor maka pemilik restoran tidak mementingkan kebersihan dan pendapatan anda bagaimana pemilik restoran menitik berat mengenai penyediaan makanan yang bersih? Bayangkan anda dalam keadaan lapar dan makan sahaja apa yang di tempah. Makanan yang disediakan menggunakan tangan tanpa dicuci. Soalah yang ringkas. Adakah anda nak makan kat restoran yang pengotor?

7. Lokaliti
Kalau jarak restoran dekat maka ini akan menarik minat pengunjung untuk berkunjung. Populasi penduduk sekitar memberi impak kepada jumlah pengunjung yang berkunjung. Kebiasaannya anda datang ke restoran yang dekat dengan anda atau jauh? Kebanyakkan rakyat Malaysia sanggup bergerak jauh untuk mendapat makanan yang sedap, berpatutan dan layanan yang baik. Kalau restoran dekat dan layanan tip top agak-agak nak pegi ke restoran jauh tak?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.