اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

JANGAN BERHENTI KERJA UNTUK BIZNEZ JIKA

Perkongsiang ini adalah tulian Puan Suraya Ali, pemilik Lunatots. Beliau menulis berdasarkan pengalaman dan pemerhatian beliau sendiri. Jika mahu memulakan bisnes, anda memerlukan sebab (WHY) yang kuat. Kenal pasti apa niat anda untuk menceburkan bisness.

Jika niat anda untuk berhenti kerja bagi memulakan bisnes tergolong dalam kriteria yang disebutkan di bawah. Kami nasihatkan anda memikirkan semula.

Saya memulakan perniagaan onlin Lunatots Malaysia 2008 dan berhenti kerja pada 2009.

Jangan berhenti kerja jika anda..

Saya catatkan tentang 'jangan berhenti kerja dan memulakan perniagaan kerana 7 sebab ini :

Tidak sukakan bos atau kerja tersebut

Ianya situasi attitude dan penerimaan. Kita memerlukan hati yang besar dan kemaafan yang luas sebagai usahawan. Andai dibawa marah dan geram ke perniagaan, imej itu tersiar dalam pembawakan.

Usah berhenti kerja dan memulakan perniagaan kerana 'fed-up' dengan kerja. Ianya bahaya. Kita mungkin 'give-up' dengan biznez juga nanti dan membawanya ke mana-mana.

Kita pandai membuat sesuatu produk

Puji dan puji orang katanya masakan kita sedap atau pujian tentang bakat kita kadangkala tidak tepat. Bakat berbiznez dan bakan membuat produk ianya tidak sama serta jauh berbeza.

Ini adalah 3 bakat yang ada dan amat berbeza antara satu sama lain.

Bakat buat
Bakat jual
Bakat berbisnes

Mempunyai masalah kewangan

Jangan mula berniaga kerana masalah kewangan. Hutang kredit kad, gaji tidak cukup dan kawan yang berniaga bercerita ribu dan juta. Jangan mulakannya jika kita mempunyai masalah di atas.

Situasinya ialah pengurusan wang. Andai wang gaji yang sedikit tidak dapat dikendali, kita tidak akan dapat menguruskan wang yang banyak. Ia bukan tentang jumlah. Ia tentang kebolehan pengurusan.

Ingin menjadi jutawan

Jutawan tidak pernah bercita-cita mahu menjadi jutawan (pada mulanya). Mereka sukakan kebebasan. Mereka mahu melakukan sesuatu dan menjadi ejan perubahan.

Usahawan yang mahu mendapatkan duit yang banyak biasanya tidak dapat menyimpan kerana apabila dia dapat dia akan suka membelanjakannya. Ia ada dalam subconscious mint kita.

Menerima peluang perniagaan

Usah mula berniaga sekiranya mempunyai peluang membuka gerai di food court dan sepertinya. Biznez ialah komitmen. Setahun, dua tahun dan seterusnya.

Kadang tidak nampak hasil 6 bulan pertama. Masihkan kita akan teruskan. Masihkah kita akan bertahan. Masihkan kita senyum.

Inginkan lebih masa bersama keluarga

Usah berhenti kerja. Lebih baik kita makan gaji sahaja. Tiga tahun pertama pulang tengah malam tiba-tiba anak sudah dewasa.

Kenduri kendara saudara mara bukannya tidak mahu kita jengok namun program setiap hujung minggu pada biznez. Bukan maksud saya, kita tidak akan dapat apa yang kita mahukan. Cuma usah berhenti kerja kerana perkara di atas.

Rasa sudah banyak membantu orang menjadi kaya

Ini juga bahaya. Sering saya dengar kita kerja siang malam dan yang kaya orang lain dan  bukan kita. Cara menjadi kaya ialah mengkayakan orang lain dan belajar dari nya.

Belajar gaya. Tekunii fikirannya. Orang kaya suka berkongsi. Cerita, pengalaman dan apa sahaja adanya. Perbetulkan minda kita tentang kaya dan biznez.

Saya berhenti kerja dulu kerana merasakan dunia penyusuan susu ibu memerlukan komitmen. Sewaktu keluar pejabat saya beritahu bos, saya akan buatnya bangga. Terima kasih kerana mendidik kami suami dan isteri menjadi manusia.

sumber : BT


IKUTI PROGRAM JANA PENDAPATAN DARI RUMAH
HANYA COPY PASTE
TAKDA ALASAN DAH PUN
KLIK BUTANG BAWAH


1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.