اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

MEMIMPIN GOLONGAN GEN-Y

Gen Y merupakan generasi baru dengan pengalaman serta dunia berlainan iaitu dunia tanpa sempadan. Segala maklumat berada di hujung jari. Segalanya menjadi mudah, cepat dan teratur. Generasi ini seringkali saya dengar menjadi agenda utama dalam membentuk masyarakat akan datang dan memastikan evolusi sesebuah organisasai kekal dan tidak ketinggalan zaman.

Dalam dunia yang saya duduk sekarang, saya dapati memang nampak banyak perbezaan generasi dahulu dengan sekarang. Pelbagai aktiviti dan program bagi mengelak wujud sempadan antara generasi. Tidak keterlaluan saya cakap bahawa sikap juga berbeza dan cara kerja juga berbeza dari generasi dahulu dengan generasi sekarang.


Sekarang Gen-Y mempunyai sikap keterbukaan terhadap dunia. Sikap ini mempunyai bahagian positif dan negatifnya. Disebabkan itu, Gen-Y perlu mempunyai sikap memahami asal usul sosio budaya sendiri.

Gen-Y kebanyakkannya mencari pemimpin yang berkaliber dan mempunyai impati yang tinggi. Dari pembacaan saya dan pengalaman saya, saya dapati untuk mengawal Gen-Y, pemimpin perlulah mempunyai sikap :
 1. Memahami dengan situasi sekarang yang cukup berbeza dengan situasi dahulu
 2. Terbuka dengan karenah tidak menentu akibat lambakkan maklumat dan pengaruh
 3. Bercakap dengan fakta apabila berbicara agar dihormati atau auta untuk dibenci
 4. Kasih sayang kerana kasih sayang memberi keselesaan kepada mereka
 5. Suka berkongsi pengalaman dengan tidak meninggi diri
 6. Sabar yang tinggi akan memberi rasa hormat yang ikhlas
 7. Menunjukkan cara dan teknik apabila ingin memberi arahan dan bukan dengan memberi arahan sahaja
 8. Suka berkongsi cerita kerana cerita luar biasa menyuntik sesuatu dalam diri mereka
 9. Percaya kepada mereka dengan tidak terlalu menekan mereka
 10. Rendah diri tetapi tunjukkan kepimpinan dengan lebih tahu arus teknologi terkini

Ini hanyalah pendapat peribadi saya dan kita boleh bincangkannya dengan lebih lanjut dan ilmiah. Artikel ini saya terbitkan kerana saya dapati banyak organisasi mengantur langkah untuk memancing generasi Y menjadi sebahagian daripada mereka. Kita lihat contoh NTV7 yang kebanyakkannya di sertai oleh Gen-Y cukup berbeza isinya berbanding TV1. Selain itu, terdapat juga organisasi memancing generasi Y dengan cara yang salah dan akibatnya mereka rugi. Moga artikel ini dapat membantu pembaca dalam menyurusuri arus perubahan yang semakin deras dan kompetitif.

1 ulasan:

 1. Gen-Y kebanyakkannya mencari pemimpin yang berkaliber dan mempunyai impati yang tinggi.

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.