اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

MOTIVASI : TERCIPTANYA WHATSAPP


Jan Koum, pendiri WhatsApp, lahir dan besar di Ukraina dari keluarga yang relatif miskin. Semasa usia 16 tahun, dia bertekat pindah ke Amerika, demi mengejar apa yang kita kenal sebagai “American Dream”.

Semasa usia 17 tahun, beliau hanya meneruskan kehidupan dari ehsan kerajaan. Beliau nyaris menjadi gelandangan. Tidur beratap langit, beralaskan tanah. Untuk bertahan hidup, dia bekerja sebagai tukang pencuci supermarket. “Hidup begitu pahit”, Koum membatin.

Hidupnya semakin sukar apabila ibunya disahkan kanser. Mereka bertahan hidup hanya demgam tunjangan tulang empat kerat. Koum seterusnya menyambung pelajaran di San Jose University. Tetapi kemudian ia memilih berhenti, karana lebih suka belajar programming secara spontan.

Karana kecenderungannya sebagai programmer, Jan Koum diterima bekerja sebagai engineer di Yahoo!. Dia bekerja di sana selama 10 tahun. Di tempat itu pula, ia berteman akrab dengan Brian Acton.

Seterusnya beliau membina aplikasi WhatsApp tahun 2009, setelah berhenti dari Yahoo!. Sebelum itu beliau sempat memohon kerja ke Facebook yang tengah meningkat popularitinya pada ketika itu, tetapi ditolak. Facebook mungkin kini sangat menyesal pernah menolak permohonannya.

Setelah WhatsApp secara rasmi dibeli Facebook dengan harga 19 milian dollar AS, Jan Koum melakukan ritual yang mengharukan. Beliau datang ke tempat dimana beliau dulu, ketika berumur 17 tahun, setiap pagi untuk mendapatkan sedikit makanan dari kerajaan. Dia menyandarkan kepalanya ke dinding tempat ia dulu. Mengenang saat-saat sukar, dimana pada ketika itu untuk makan saja beilau tidak punya duit. sedikit demi sedikit, air matanya menitis. Dia tidak pernah menyangka ciptaannya dibeli dengan nilai setinggi itu.

Beliau lalu mengenang ibunya yg sudah meninggal karena kanser. Ibunya yang rela menjahit baju untuk dia demi berjimat. “kita orang susah, Nak…”. Jan Koum termenung. Beliau menyesal tidak dapat memberitahu berita kejayaannya kepada ibunya.

Rezeki datang dari arah dan bentuk yang tidak terduga. Remaja miskin suatu ketika dulu dapat sedikit makan itu kini jadi Triliuner

sumber

1 ulasan:

  1. Semasa usia 17 tahun, beliau hanya meneruskan kehidupan dari ehsan kerajaan. Beliau nyaris menjadi gelandangan.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.