BAIK DIBALAS JAHAT DAN JAHAT DI BALAS BAIK?

Sekadar melontar pendapat apabila membaca status dan beberapa masalah yang dilontarkan di laman sosial. antara antaranya 

Bila orang baik dan berbuat baik tetapi dibalas jahat oleh orang yang tak tahu menghargai. Bila orang yang jahat berbuat jahat tetapi tidak dikemukkan kepada pengadilan yang sepatutnya.

-Dyana

Hati kita tidak akan pernah puas sampai bila-bila. Setiap hari ada sahaja kita lakukan dan mengharap kebaikkan atau faedah daripadanya. Jika kita gagal untuk mendapatkannya maka hati mula di hiasi dengan perasaan tidak puas hati.

Ada yang melakukan kebaikkan atas sebab percaya sesuatu. Contohnya bekerja sepanjang bulan kerana percaya bahawa di penghujung bulan akan menerima gaji seperti yang dijanjikan. Sepeti juga petani yang bercucuk tanam pastinya mengharapkan pokok akan membuahkan hasil kepadanya. Petani percaya bahawa dengan menanam pokok akan membuahkan hasil suatu masa kelak.

Semuanya kerana percaya. Tetapi jika kita mengambil sebahagian sahaja pelajaran maka ianya menjadikan kita tidak kental untuk melakukankan. Berbalik kepada cerita petani tadi. Sudah pasti petani tadi tahu dan percaya bahawa pokok yang ditanamnya akan membuahkan hasil. Petani itu juga bersedia dengan segala macam penyakit yang mungkin menggangu kesuburan pokok. Malah mungkin pokok itu tidak akan membuahkan hasil. Elemen negatif mengenai hasil pokok di terapkan bagi membuat persedian atas segala kemungkinan.

Begitu juga kehidupan manusia. Kadang-kadang kita tidak berasa puas apabila kita melakukan kebaikan tetapi dibalas dengan keburukkan. Semasa kita membuat kebaikkan, kita percaya bahawa kebaikan juga yang kita perolehi tanpa memandang keburukkan yang mungkin kita perolehi. Begitu juga sebaliknya. Janganlah perkara ini menjadi alasan kepada kita untuk tidak melakukan kebaikan.

Kamu kena percaya bahawa orang baik atau orang jahat akan di uji oleh tuhan. Ujiannya dalam keadaan pelabagai bentuk dan cara. Antaranya di uji dengan kecelakaan, kesengsaraan, kesedihan, kesusahan, kekecewaan malah kekayaan, kemasyuran, keseronokkan dan pelabagai lagi bentuk ujian. Bagaimana kekayaan adalah satu ujian?. Kekayaan akan menguji seseorang itu untuk mengenal erti kawan dan kealpaannya kepada sang pencipta. Kekayaan itu boleh melalaikan malah boleh membunuh hati orang di sekelilingnya apabila sifat bongkak, ego dan riak bertahta di hati dari kekayaannya.

Sang pencipta seringkali memberi peluang ke 2 kepada hambanya dan mungkin peluang itu sehingga 10 kali banyaknya supaya hambanya berubah. Dia memberi kita peluang dan kadang-kadang kita tidak menghargai peluang yang diberikan olehnya tetapi cemburu dengan orang lain kerana diberi peluang untuk membetulkan kesilapannya.

Muhasabah diri dan bebuat baiklah senantiasa. Tiada perkara lain yang penting dan utama di dunia selain ketenangan. Ketenangan tidak dapat dibeli dengan kekayaan tetapi dapat dirasai dari kebaikkan. Hati yang bersih. Bismillahirahmanirahim yang bermaksud dengan nama allah yang maha pengasih dan penyayang. Tanamkan sifat kasih sayang di dalam hati dan lakukan kebaikan dengan mengharap hanya dari sang pencipta yang satu (tauhid) dan tidak mengharap balasan kebaikan dari manusia yang kita sudah tahu kekurangan dan kesempurnaannya.

sekian, khall


Ulasan

  1. Bila orang baik dan berbuat baik tetapi dibalas jahat oleh orang yang tak tahu menghargai. Bila orang yang jahat berbuat jahat tetapi tidak dikemukkan kepada pengadilan yang sepatutnya.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.