LUHUR: 10 KARAKTER SAHABAT/KEKASIH SEJATI

10 karekter yang disenaraikan adalah seperti berikut:

1. HARGAI DETIK BERSAMA
Menghargai setiap detik anda bersama dengan sahabat itu agar dia sentiasa rasa dirinya dihargai. Jika anda ingin mereka menghargai anda, perlu bermula daripada diri sendiri.

2. IKHLAS HATI
Seikhlas hati menerima mereka tak kira sama ada sahabat itu anak orang kaya atau miskin. Selain tak ambil kesempatan ke atas kelemahan diri mereka jika dia orang yang lurus dan mudah ditipu.

3. BERIKAN SOKONGAN
Ketika dia sedang berduka lara berilah sokongan agar dia tahu anda sentiasa ada bersamanya. Sebagai seorang sahabat menjadi tugas baru anda untuk tenangkan dirinya yang sedang duka lara. Cepat-cepat beri sokongan kepadanya, itulah yang dipanggil sahabat.

4. TAK PENTINGKAN DIRI
Jika dia perlukan bantuan anda, segeralah membantu dirinya secepat mungkin ketika itu dia amat perlukan anda sebagai tulang belakangnya terutama jika dia dalam kesusahan dan memerlukan pertolongan segera.

5. INGAT TARIKH-TARIKH PENTING
Sebagai seorang sahabat yang baik, mengingati tarikh lahir sahabat lain adalah salah satu cara mudah untuk eratkan lagi tali persahabatan itu. Misalnya berikan ucapan selamat hari lahir buatnya dan berikan hadiah walaupun tak mahal, ia amat bererti buat seorang sahabat.

6. PELAWA DATANG KE RUMAH
Ajak dia ke rumah dengan menyediakan makanan yang enak dan sedap. Kemudian makan bersama dengannya malah perkenalkan dia kepada ibu bapa anda dan dia pasti akan berasa anda betul-betul hargai dirinya sebagai seorang sahabat dan dia akan buat perkara yang sama nanti.

7. TAK BURUKKAN NAMA BAIK SAHABAT
Sahabat yang baik tidak akan sesekali burukkan nama baik sahabatnya walaupun telah melakukan kesalahan besar, tutup aib mereka seperti mana mereka tutup aib anda di hadapan orang lain. Malah jangan sesekali menyakitkan hati mereka.

8. PENDENGAR SETIA
Jadilah pendengar setia ketika dia sampaikan sesuatu kepada anda terutama berkaitan permasalahan yang dialami dan sedikit sebanyak membantu dirinya daripada kemurungan lalu akan buat dia rasa terharu kerana anda sudi dengar jalan ceritanya yang perti itu.

9. TAK MINTA BALASAN
Ketika dia perlukan bantuan anda, jangan minta untuk dibalas pertolongan itu malah ikhlas membantunya dan tak minta sebarang upah atau bayaran selepas tolong. Selain tidak ungkit bantuan itu jika ada sebarang perselisihan faham antara kalian berdua.

10. KONGSI HOBI
Tip terakhir untuk jadi sahabat sejati, anda sanggup berbuat apa saja yang disukai sahabat itu malah bertahan deminya walaupun aktiviti atau hobi yang dilakukan itu kurang disukai. Secara tak langsung anda belajar menyukai apa yang dia suka dan dia akan rasa dihargai.

Ulasan

  1. Seikhlas hati menerima mereka tak kira sama ada sahabat itu anak orang kaya atau miskin. Selain tak ambil kesempatan ke atas kelemahan diri mereka jika dia orang yang lurus dan mudah ditipu.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.