JAHARU : PEMAIN SARAWAK DILABEL CAP AYAM?

Dalam beberapa minggu ini, kelihatan beberapa orang pengguna laman sosial merungut dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan lontaran kata-kata dari penyampai radio yang menyatakan pemain Sarawak adalah pemain cap ayam atau dengan kata lain pemain cikai.

Belum reda lagi peminat bola sepak Sarawak dengan sikap media massa yang pilih kasih untuk membuat siaran langsung ketika pemain Sarawak beraksi. Saya sendiri perasan dengan keadaan ini. Apabila sahaja Sarawak beraksi pasti tiada siaran langsung dibuat. Banyak peminat Bujang Senang meluahkan rasa tidak puas hati dengan keadaan itu.

Selalu sahaja Sarawak di anak tiri dari pelbagai aspek. Sarawak Bumi bertuah yang memiliki hasil bumi yang banyak dan berbilang kaum serta bangsa dan budaya seolah-olah boleh diperlakukan dengan sesuka hati. Mungkin mereka-mereka yang bertanggungjawab perlu diketuk perubahan angin dan arus. Jangan baru terhantuk baru nak tergadah.

Berikut adalah laporan akhbar:

Kerana mulut badan binasa. Sejak beberapa hari lalu, rakyat Sarawak khususnya penyokong tegar Ngap Sayot ternyata amat marah dengan kenyataan yang keluar dari mulut tiga penyampai radio swasta berhubung komen "cap ayam".

Komen itu jelas tidak disenangi orang Sarawak yang menyampaikan kekecewaan melalui laman sosial Facebook dan Twitter serta blog. Malah, ada pihak yang dikatakan memuatkan ancaman bunuh terhadap dua penyampai radio berkenaan jika mereka menjejakkan kaki di Bumi Sarawak.

Saya difahamkan, kemarahan itu berpunca daripada kenyataan berhubung kekalahan Sarawak kepada Perak pada perlawanan pertama Piala Malaysia baru-baru ini, di mana penyampai radio terbabit yang mengendalikan program pada waktu pagi didakwa memberi komen Sarawak menjuarai Liga Perdana dengan rekod tanpa kalah kerana pasukan itu bermain dalam liga yang disertai semua pasukan adalah "cap ayam" atau tidak berkualiti.

Mereka juga dilaporkan menyifatkan Sarawak sebagai pasukan yang tidak layak bermain dalam Piala Malaysia dan hanya boleh bermain di peringkat Liga Perdana.

Malah, kemarahan penyokong Sarawak terhadap kenyataan yang menghina itu dizahirkan melalui kain rentang dan poster yang mereka bawa ketika THe Crocs menentang Lion sXII kelmarin yang menyaksikan Juara Liga Super itu ditundukkan 2 - 1.

Bagi penyokong Sarawak, kejayaan anak buah Robert Alberts itu membuktikan bahawa pasukan mereka bukan juala liga Cap Ayam seperti yang didakwa penyampai radio terbabit.

Diharap perkara seperti ini tidak berulang lagi dan moga-moga apa yang sampaikan oleh penyampai radio tersebut kita buktikan dengan keupayaan dan kebolehan serta semangat Ngap Sayot.


Ulasan

  1. Kerana mulut badan binasa. Sejak beberapa hari lalu, rakyat Sarawak khususnya penyokong tegar Ngap Sayot ternyata amat marah dengan kenyataan yang keluar dari mulut tiga penyampai radio swasta berhubung komen "cap ayam".

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.