اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PERGERAKKAN SOLAT MEMBUATKAN KAPTEN TENTERA KOREA MASUK ISLAM

Alhamdulilah, hanya dengan melihat pergerakan orang Islam yang sedang bersembahyang di Masjid,, seorang kapten tentera korea masuk islam bersama 37 orang anak buahnya..

Kapten San Jin-Gu merupakan seorang komandan Brigade-11SF, pasukan pengaman PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di wilayah Irbil, Iraq Utara. Ketika bertugas di wilayah tersebut, beliau sering mengamati orang-orang Muslim bersolat berjemaah di Masjid dan kebetulan markas pasukannya berada dekat dengan masjid.

Disebabkan perasaan ingin tahu, beliau mencuba meniru seluruh pergerakan solat dan mempraktikkan di biliknya secara sendirian. Ketika mempraktikan itulah dia merasakan ada ketenangan dan perasaan teramat damai dalam hatinya.

Sejak itu perasaan Kapten San untuk mempelajari Islam lebih mendalam lagi, dan akhirnya pada suatu hari beliau telah mengucapkan dua kalimah syahadah menandakan beliau telah memeluk agama Islam di sebuah masjid di Hannam-dong, Seoul.

“Saya menjadi seorang Muslim kerana saya merasa Islam lebih humanistik dan damai dari agama-agama lain. Dan jika anda ingin berhubung dengan penduduk setempat, saya fikir ini lebih memudahkan misi perdamaian kita”. Katanya.

Selain itu, gerakan-gerakan dalam solat juga turut dijadikan program meditasi dalam pasukan yang dipimpinnya(Disamping Yoga), dan ternyata ramai anak buahnya merasakan hal yang sama iaitu merasa tenang dan damai.

Tanpa di duga, secara spontan 37 anggota bawahan yang dipimpin olehya juga turut memeluk Islam. Begitulah, bagaimana dengan hanya pergerakan dalam solat yang dilihatnya agak pelik dapat merubah beliau untuk memeluk agama Islam bersama 37 orang anak buahnya..alhamdulillah Allahu Akbar..

1 ulasan:

  1. “Saya menjadi seorang Muslim kerana saya merasa Islam lebih humanistik dan damai dari agama-agama lain. Dan jika anda ingin berhubung dengan penduduk setempat, saya fikir ini lebih memudahkan misi perdamaian kita”. Katanya.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.