اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PANDUAN DAN STRATEGI HARGA PROMOSI

Kepada usahawan-usahawan yang ingin membuat harga promosi. Di sini, saya sertakan beberapa teknik dan tips atau jenis harga promosi yang boleh dibuat. Dengan caya ini, usahawan boleh menarik pelanggan untuk membeli produk.

HARGA LOSS LEADERS
Strategi ini biasa digunakan oleh kedai dan pasar raya. Dalam strategi ini, peniaga akan memberikan diskaun bagi beberapa jenis produk sahaja. Ini bagi menarik pengguna datang ke kedai mereka. Apabila pengguna datang membeli produk diskaun itu, mereka juga biasanya tertarik membeli produk yang tiada diskaun.

PERISTIWA KHAS
Strategi ini mengambil kesempatan atas hari-hari istimewa dan mengadakan jualan murah yang berkaitan dengan hari istimewa itu. Contohnya pasar raya menjual ketuhar gelombang mikro dengan harga diskaun beserta sebuah buku resipi sempena hari ibu ataupun menjual permainan pada harga diskaun sempena hari kanak-kanak.

KADAR FAEDAH RENDAH
Kadar faedah rendah banyak digunakan dalam industri kereta, bank ataupun kad kredit, Contohnya, kadar faedah semasa adalah lima peratus, tetapi penjual memberikan promosi dengan kadar faedah dua peratus dan sebagainya.

WARANTI YANG LEBIH LAMA
Waranti yang lebih lama daripada biasa diberikan bagi menarik minat pembeli.

SERVIS PERCUMA
Bagi produk-produk yang memerlukan servis selepas jualan seperti kereta ataupun barangan elektrik, pengeluar mampu menarik perhatian pembeli dengan memberikan servis selepas jualan percuma.

REBAT TUNAI
Rebat adalah memulangkan semula bahagian wang yang dibayar kepada pelanggan. Ianya berbeza dengan diskaun. Apabila kita membeli seluar beharga RM100.00 dengan mendapat rebat 50%, maka kita perlu membayar seluar itu sebanyak RM100.00, tetapi kemudian kita akan diberi resit atau dokumen bernilai RM50.00 yang dapat digunakan sebagai nilai pembelian bagi produk lain.

1 ulasan:

  1. Kepada usahawan-usahawan yang ingin membuat harga promosi. Di sini, saya sertakan beberapa teknik dan tips atau jenis harga promosi yang boleh dibuat. Dengan caya ini, usahawan boleh menarik pelanggan untuk membeli produk.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.