اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

WHAT!!!: TUDUNG VS PERANGAI


Terlebih dahulu saya ingin berbicara apa itu tudung dan mengapa orang islam menggunakan tudung. Berikut ialah mengapa wanita perlu bertudung:
 1. Menjalankan syi’ar Islam.
 2. Berniat untuk ibadah.
 3. Menutup aurat terhadap yang bukan muhrim.
 4. Karena saya ingin ta’at kepada Allah yang telah menciptakan saya, menyempurnakan kejadian, memberi rezki, melindungi, dan menolong saya.
 5. Kerana saya ingin ta’at kepada Rasul-Nya, pembimbing ummat dengan risalah beliau.
 6. Untuk memperoleh Redha Allah (InsyaAllah) .
 7. Merupakan wujud tanda bersyukur atas nikmat-Nya yang tiada putus.
 8. Seluruh ulama sepakat bahwa hukum mengenakan tudung itu wajib.
 9. Agar kaum wanita menutup auratnya.
 10. Bukan karena mahu bergaya.
 11. Bukan karena mengikut trend.
 12. Bukan karena berlagak baik.
 13. Bukan kerana mahu menyembunyikan dosa
 14. KLIK SINI untuk 101 sebab mengapa perlu menggunakan tudung
Setelah pembaca memahami mengapa perlu memakai tudung maka seterusnya kita fahami apakah itu perangai atau dalam bahasa englishnya Attitude atau dengan kata lain personaliti.

Definisi personaliti
personaliti adalah organisasi sistem psikologikal yang dinamik di dalam jiwa individu itu sendiri. Manakala pada pandangan Crow (1983) menyatakan personaliti adalah perwatakan fizikal ,corak pertuturan dan daya penarik yang dimiliki oleh individu itu sendiri.Gage dan Berliner (1984) pula menyatakan personaliti adalah segala aspek tingkah laku manusia kerana ia merupakan motif,sikap, pendapat ,kepercayaan ,pemikiran kognitif,emosi danciri-ciri seorang.

Realiti tudung dan sikap
Apabila seseorang muslimah menggunakan tudung pastinya semua orang berfikir bahawa dia adalah seorang yang baik dan yang tidak memakai tudung adalah seorang yang tidak baik. Itu adalah mentaliti yang tidak matang. Baik atau tidak seseorang itu adalah urusan yang esa. Tahukah kamu suatu masa dahulu penemuan muslimah memakai tudung tetapi di sebalik tudung itu terjuntai loket atau rantai yang melambangkan agama lain.

Namun begitu, seseorang yang menggunakan tudung dengan perangai yang tidak baik maka janganlah pula dipersalahkan tudung tersebut kerana dia sedang menunaikan tanggungjawabnya sebagai muslim dan yang tidak memakai tudung sudah tentu melarikan diri dari tanggungjawabnya. Umpamanya kita menyalahkan solat atau menyalahkan yang esa kerana sikap seseorang selepas menunaikan solat. Tetapi adalah orang yang menunaikan solat tersebut lebih baik dari orang yang tidak menunaikan solat atau dengan erti kata lain orang yang menggunakan tudung itu lebih baik dari orang yang tidak menggunakan tudung.

Tetapi, Orang yang mengumpat itu pastinya sedang menuai dosa daripada orang yang berdiam sahaja dan mengelak daripada aktiviti mengumpat.

Cuba anda tafsirkan sendiri setuasi berikut:

Situasi A:
Seorang muslimah menggunakan tudung dan beliau menyakitkan hati orang lain.

Situasi B
Seorang muslimah tidak menggunakan tudung dan beliau menyakitkan hati orang lain.

Anda pilih mana yang lebih kepada ke arah kebaikan?
Persoalannya di sini adakah kedua situasi tersebut dengan sengaja atau dengan erti kata lain dengan niat atau tanpa niat untuk menyakitkan hati orang lain? Jawapan tersebut hanya diketahui oleh tuan punya badan. 

Tetapi seorang muslimah yang memakai tudung jelas sekali adalah seorang yang menunaikan tanggungjawabnya dan yang tidak memakai tudung adalah seorang yang tidak menunaikan tanggungjawabnya.

Sekiranya saya silap maka tegurlah saya dengan berhikmah dan jika anda mempunyai idea yang bernas bolehlah  ajukan kepada saya untuk saya paparkan di laman ini. Saya menyiapkan artikel ini kerana kesal kata-kata yang dimasukkan dalam laman sosial mengenai orang-orang yang bertudung. Umpamanya pada pendapat saya dia marah dengan arahan yang esa. Ketahuilah bahawa setiap orang yang bernama manusia mempunyai kelemahan dan kekurangan tetapi melangkahlah ke arah kebaikan walaupun sebesar zarah.

Wa'salamu...

1 ulasan:

 1. Ketahuilah bahawa setiap orang yang bernama manusia mempunyai kelemahan dan kekurangan tetapi melangkahlah ke arah kebaikan walaupun sebesar zarah.

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.