اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

TERLEBIH ILMU NAMPAK GILA TAPI... DOT DOT..

Hari ini Bandaraya Kuching diselubungi hujan bermula dari pagi sampai ke petang. Di harapkan tidak berlaku banjir di sekitar Bandaraya Kuching. Kelmarin sepetang bersama rakan-rakan membincangkan isu ketuhanan dan ilmuan memberi sedikit gambaran dan jawapan kepada persoalan-persoalan yang lepas. Saya terbuka hati untuk berkongsi dengan pembaca beloya2u.com. Diharap ianya memberi menafaat kepada rakan-rakan pembaca.

Ilmu adalah terlalu luas dan manusia hanya boleh memiliki sedikit sahaja, umpamanya hanya mampu menguasai setitis air dari lautan yang luas. Ilmu tasawuf misalnya adalah ilmu peringkat tertinggi dalam menguasai kalimah-kalimah Allah.

Ilmu trikat misalnya mempunyai kelebihannya sendiri sehingga ada yang lupa tentang dunia akibat terlalu cinta yang padu kepada yang Esa. Cinta hakiki dan abadi. Peringkat-peringkat ini memberi pandangan yang berbeza dari individu yang hanya menguasai ilmu dalam peringkat tertentu sehingga ada yang mengeluarkan kata-kata gila pada individu yang menguasi ilmu tertinggi.

Sebenarnya saya tertarik dengan perbincangan kami mengenai teknologi zikir yang sekian lama saya analisis bersama rakan-rakan yang lain di dalam group khas dalam laman sosial. Saya coretkan sedikit kisah-kisah zikrullah yang boleh membuatkan manusia terpegun mendengarnya. Antara kisah-kisahnya adalah kisah Nabi Sulaiman a.s. Dimana kisah ini adalah pertembungan seorang imam (manusia) dengan bangsa jin yang terkuat iaitu jin ifrid. Bertembungan ini berikutan arahan Nabi Sulaiman a.s untuk memindahkan istana Puteri Balqis. 

Jin Ifrid menyatakan bahawa beliau boleh memindahkan istana Puteri Balqil dengan cepat iaitu sebelum baginda Nabi Sulaiman a.s bergerak dari tempat duduknya manakala imam tersebut pula menyatakan bahawa beliau boleh memindahkan istana Puteri Balqis sebelum mata baginda Nabi Sulaiman a.s berkedip dan imam tersebut berjaya memindahkannya dalam sekelip mata. Persoalannya di sini ialah apakah ilmu yang dimiliki oleh imam tersebut sehingga mampu melakukan perkara tersebut. Kebanyakkan perbincangan kami dan risalah-risalah orang terdahulu menyatakan bahawa ianya adalah zikrullah.

Setiap kita yang lahir di muka bumi ini melalui rahim ibu mempunyai zikrullah tersendiri dan untuk menemui zikrullah tersebut adalah dengan mendekatkan diri kepada Allah swt. Apakah caranya adalah bergurulah dengan orang yang betul yang mengamalkan ilmu tanpa mengenepikan al-quran dan sunnah.

Untuk melahirkan zikrullah adalah dengan getaran angin yang bergerak dari bibir dan lidah. Getaran ini memberi impak kepada hati iaitu memberi kebersihan dalam hati. Ilmu getaran dalam ilmu yang terlalu dalam untuk difahami. Setiap yang ada di bumi mempunyai jisimnya sendiri dengan ketumpatannnya sendiri. Getaran yang betul boleh mengubah jisim tersebut dan ilmu tersebut adalah dari pencipta alam yang memiliki kerajaan langit dan bumi.

Tingkat ilmu tertinggi ini tidak semua orang mampu melakukannya kerana manusia-manusia hari ini lebih banyak terpesona dengan dunia daripada akhirat walaupun semua manusia tahu bahawa alam dunia hanyalah sementara kerana semua makhluk bernyawa di muka bumi ini akan mati dan semua tidak terkecuali. Kematiannya pula tidak akan dilewatkan bahkan tidak akan dilengah-lengahkan.

Pemahaman kita mengenai ilmu adalah apa yang kita lakukan sekarang.

1 ulasan:

  1. Tingkat ilmu tertinggi ini tidak semua orang mampu melakukannya kerana manusia-manusia hari ini lebih banyak terpesona dengan dunia daripada akhirat walaupun semua manusia tahu bahawa alam dunia hanyalah sementara kerana semua makhluk bernyawa di muka bumi ini akan mati dan semua tidak terkecuali. Kematiannya pula tidak akan dilewatkan bahkan tidak akan dilengah-lengahkan

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.