اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

STRATEGI PASARAN JALINAN ERAT PELANGGAN SETIA

Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca mengenai jalinan erat dengan pelanggan bagi pembaca yang membuat perniagaan kecil-kecilan atau besar-besaran di luar sana. Tetapi jalinan ini tidak semesti khusus untuk peniaga atau usahawan sahaja. Jalinan persaudaraan ini adalah sesuatu yang global dan luas. Agama islam telah mengajar jalinan silaturahim ini lebih 1400 tahun dahulu. Nabi akhir zaman menyatakan bahawa dia membawa ajaran rahmah iaitu kasih sayang. Beliau bersabda kepada umatnya agar sampaikan salam selamat sejahtera di antara kalian. Pelbagai lagi ajaran yang beliau tunjukkan agar wujud perasaan kasih sayang dan jalinan persaudaraan di kalangan umat manusia.

Saya hanya menyatakan serba ringkas apa yang saya faham dari tazkirah uztaz dalam TV Al-Hijrah pagi tadi. Rutin harian mengadap TV seawal 6 pagi seakan sudah menjadi kebiasaan bagi memahami kekhilafan saya pada masa lalu dan memahami lebih lanjut ajaran islam walaupun saya di anugerahkan agama islam sejak lahir melalui keturunan. Itu tidak membanggakan saya, malah ianya memalukan saya apabila seorang mualaf lebih baik pemahamannya daripada saya yang sudah lama mengenal islam.

Berbalik kepada kisah saya pagi tadi ketika kereta saya menghadapi masalah penghawa dingin. Saya pergi ke kedai kebiasaan saya untuk memperbaiki penghawa dingin di sekitan Matang Jaya Kuching. Ini kali ke tiga dalam sebulan saya membaiki masalah penghawa dingin yang tidak sejuk. Cukup seronok bercakap dengan bangsa lain mengenai perniagaan. Satu perkataan yang saya simpan untuk hari esok ialah "Kalau semua orang boleh jadi taukeh maka tidak akan ada kuli di dunia ini dan kita tanya dengan diri kita sendiri adakah kita boleh jadi taukeh?"

Taukeh adalah bahasa cina pasar atau dikenali sebagai bos dalam satu-satu perniagaan. Taukeh kalau dipandang secara luaran memang seronok dan jika anda mengalami sendiri, pastinya anda merasakan ianya cukup mencabar. 

Apa yang saya perhatikan jalinan erat dengan pelanggan yang dilakukan taukeh tersebut ialah seperti berikut:

  1. Berkongsi ilmu :- Taukeh tersebut tidak lokek berkongsi ilmu dengan pelanggan. Malah beliau sentiasa menasihati pelanggannya agar bertindak bijak dalam mengendalikan alatan penghawa dingin di dalam kereta. Beliau kadang-kadang menerangkan perkara-perkara penting dalam komponen penghawa dingin. Saya hanya mengangguk faham dan pada dasarnya saya faham sidikit sahaja. Namun terdetik di dalam hati saya bahawa taukeh ini adalah pakar membaiki penghawa dingin kereta. Adakah anda faham mengapa berkongsi ilmu itu memberi impak yang baik kepada semua pihak? jika tidak tuntutlah ilmu dan kongsikan. Saya pasti anda akan memahaminya.
  2. Riak Wajah :- Saya pasti setiap orang yang bernama pelanggan akan memerhati muka taukeh apabila melakukan rundingan bagi mengenalpasti penerimaan mereka. Saya dapati taukeh tersebut senyum melihat saya dan menerima saya dengan hati yang terbuka. Tidak sempat saya menyatakan masalah, beliau terlebih dahulu melakukan kerja pemerhatian mengenalpasti masalah. Wajahnya senyum sahaja dan mengangap saya rezeki di pagi hari walaupun hakikatnya saya datang meminta pemasangan dan gantian percuma alatan yang rosak. Awal-awal lagi beliau bagitau saya "Jangan marah saya hoo.. saya tolong kamu baiki haa".. Pada pendapat saya beliau cukup arif mengenai pemarasan M2M (Mouth to Mouth).  Beliau cuba mengelak saya daripada saya menyampaikan berita tidak baik mengenai kedainya kepada orang lain.
  3. Layanan :- Layanan taukeh tersebut tidak sama dengan layanan di premis-premis koporat atau di hotel-hotel. Layanan beliau lebih kepada bersifat berkawan. Beliau melayan saya seperti kawan lama dengan menawarkan pemasangan percuma dan alat ganti percuma tanpa sempat saya meminta. Perbualan kami bukan berkisar kepada masalah kenderaan tetapi berkisar mengenai isu lain yang seronok dibincang.
  4. Pengurusan masa :- Kedai dibuka seawal 7.30 pagi dan ianya konsisten. Pelanggan tidak ragu-ragu untuk datang ke kedai beliau. Dan suasana di awal pagi cukup menyenangkan untuk melayani kerenah pelanggan menuruh perbincangan kami ketika pekerjanya asyik membaiki penghawa dingin saya.
  5. Perkhidmatan luar jangka :- Apa yang berlaku hari ini adalah diluar jangkaan saya apabila penghawa dingin saya di isi penuh oleh taukeh tersebut dan ianya adalah percuma. Ucapan terima kasih dan maaf daripada pekerjanya memberi erti kepada saya kemesraan yang diwujudkan. Selain itu penerangan lain juga adalah suatu yang luar jangkaan saya dan ianya membuatkan saya seronok untuk kembali semula ke premis tersebut apabila kenderaan saya memerlukan pengisian penghawa dingin.


Setakat ini sahaja perkongsian saya pada pembaca beloya2u.com dan saya harap ianya memberi menafaat kepada pembaca dan sebarkan jika ianya layak untuk dikongsi.

1 ulasan:

  1. Satu perkataan yang saya simpan untuk hari esok ialah "Kalau semua orang boleh jadi taukeh maka tidak akan ada kuli di dunia ini dan kita tanya dengan diri kita sendiri adakah kita boleh jadi taukeh?"

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.