اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

SEJARAH DAN AMALAN SURAH KURSI

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah di iringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasulullah SAW dengan segera memerintahkan Zaid Bin Tsabit menulis serta menyebarkannya. Antara kebesaran ayat kursi adalah seperti berikut:


 • Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar rumah atau hendak musafir, insya Allah akan terpeliharalah dirinya daripada godaan Syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarganya, anak-anak harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah Swt.
 • Mengikut keterangan dari kitab Asraarul Mufidah, sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia daripada segala bencana dengan izin Allah.
 • Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian meminumnya, Insya Allah, Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.
 • Rasulullah SAW bersabda bermaksud: Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan.
 • Sabda baginda lagi: Umatku yang membaca ayat kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan solat sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.
 • Orang yang selalu membaca ayat kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Allah memelihara Nabi Muhammad Saw.
 • Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
 • Pengalam ayat Kursi juga, dengan izin Allah akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada mamasuki rumah.
 • Mengamal bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan.
 • Ayat Kursi yang dibaca penuh kusyuk insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.
 • Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat kursi 100 kali, insya Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan zahir dan batin.
 • Barang siapa  membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 malaikat memeliharanya hingga Subuh.
 • Barang siapa membaca Kursi di akhir setiap solat Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.
 • Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah sekitarnya.
 • Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir tiap-tiap solah Fardhu, Allah menganugerahkan di ahati-hati orang yang benar, pahala nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.
 • Barang siapa membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Sumber:
Berubat Dengan Ayat Kursi
Harun Ar-Rasyid Hj. Tuskan
Pustaka Ilmi

1 ulasan:

 1. Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah di iringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasulullah SAW dengan segera memerintahkan Zaid Bin Tsabit menulis serta menyebarkannya. Antara kebesaran ayat kursi adalah seperti berikut:

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.