اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

ISU PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH

Isu ini sebenarnya sudah lama bertapak di Malaysia suatu ketika dahulu dan kini ianya diketengahkan apabila dipolitikkan. Apa yang saya maksudkan isu ini sudah lama di Malaysia bukanlah seluruh Malaysia tetapi di Borneo sahaja. Isu ini suatu ketika dahulu adalah terpencil sahaja kerana hanya beberapa mazhab kristian sahaja yang menggunakan nama Allah dalam kitab mereka dan ianya berbahasa indonesia. Kitab ini di bawa dari Indonesia ke Borneo.

Apa yang saya perkatakan isu ini dipolitikkan bukanlah ianya suatu yang boleh dipermainkan dan digunakan dengan sewenang-wenangnya. Ini bermakna isu ini sudah masuk ke fasa yang lebih serius. Menghalalkan penggunaan nama Allah untuk agama lain oleh pemimpin-pemimpin tertentu akan memberi kesan yang besar dan jangka panjang. Antara rakan-rakan yang di tanya mengenai isu ini menjawab seperti berikut:

..................................................................................
Azlan (Miri)
hal tok dah berlaku sejak zaman british lagik trutama di sabah & sarawak. bila bible versi indon makey nama Allah sbg tuhan. 10 tahun dolok sidak makey allah jak. tp kinek tok, Allah Taala, Subhanallah pun sidak udah pakey. masa ku pg kawan ku kewen di gereja last year, mmg paderi ya nyebut Allah Taala...
kalau kita mauk melihat isu tok dr dlm, kita kenak paham asal nya kenapa bible versi indon mengunakan nama Allah. rajin2 lah bukak web indon or mun ad asapa2 kawan indon, cuba mintak info dr sidak."
Note: "Sebahagian pendapat sahaja di ambil bagi pendapat ini bagi mengelak provokasi pihak lain"

Translate:
Hal ini dah berlaku sejak zaman british lagi terutama di Sabah Dan Sarawak. Bila Bible versi indon menggunakan nama Allah sebagai Tuhan. 10 Tahun dahulu mereka menggunakan nama Allah sahaja. Tetapi sekarang mereka menggunakan Allah Ta'ala, Subhanallah.... Masa saya pergi majlis perkahwinan rakan saya di gereja tahun lalu, paderi tersebut ada menyebut Allah Ta'ala... Kalau nak melihat isu ini dari dalam, kita kena faham asalnya mengapa bible versi indon menggunakan kalimah Allah. Rajin-rajinlah bukan web indon atau kalau ada yang berkawan dengan warga indonesia boleh minta info dengan mereka.
..................................................................................
Iskandar Syah (Kuching)
"salam..bg aku yang lebih penting ialah menyoal adakah aku telah benar-benar ikut apa yang Allah SWT suruh?, atau aku ini banyak ikut apa yang manusia suruh supaya mereka sokong aku?'. 

then next question:

'Bila aku sokong atau menentang isu penggunaan nama "Allah" oleh puak-puak bukan Islam, adakah aku buat itu untuk tujuan memenangkan agama Allah SWT, atau aku ada tujuan tersembunyi yang lain'. 
Allah SWT Maha Mengetahui". Wallahua'lam."

Translate:
As'salam, Bagi saya yang lebih penting ialah menyoal adakah aku telah benar-benar ikut apa yang Allah swt suruh? atau aku ini banyak ikut apa yang manusia suruh supaya sokong aku?
Persoalan lain:
Bila aku sokong atau menentang isu penggunaan nama "Allah" oleh puak-puak bukan islam, adakah aku buat itu untuk tujuan memenangkan agama Allah Swt atau aku ada tujuan tersembunyi yang lain'
Allah Swt maha mengetahui, Wallahua'alam
..................................................................................
Sheda (Unknow)
"Tntg isu Allah dgunakan oleh org kristian tok, ada kwn iban kmk yg penah mdh, mmg tuhan org kristian ialah Allah. Maybe dlm bible cdaknyaa tertera nama Allah ya. Tp kmk xda peluang gik untuk ngga bible ya lah.."

Translate:
Mengenai isu Allah digunakan oleh Kristian, Rakan saya berbangsa iban pernah menyatakan bahawa memang tuhan orang Kristian ialah Allah, Mungkin Bible mereka tertera nama Allah. Tetapi saya tak ada peluang untuk mentelaah bible.
..................................................................................

Zurina (Kuching)
"Kita d swak n sabah mmg sidak bangsa lain dah lama mggunakn kalimah Allah so....even mcm nei kita nak mghalangnya..ianya sudah sebati dgn life style sidak tok...
Kmk ada baca bible sidak tok wktu kmk umur 20 thn dolok...is a real shocked for me...
But bila kmk baca n teliti rupa2nya....sidak use our Allah n nabi name...but diubah from Al-Quran....
So....biarkan sidak tok...but we must teach n dedahkan kpd anak2kita ttng pkara tok...
mun islam...so mesti gaya hidup islam
Byk kmk jumpa ...n soal...kmk tok bukan poret but...kita nak tauk why sidak tok become mcm tok..."


Note: "Sebahagian pendapat sahaja di ambil bagi pendapat ini bagi mengelak provokasi pihak lain"


Translate:
Kita di Sarawak dan Sabah memang agama lain sudah lama menggunakan kalimah Allah.. walau apa cara sekalipun kita menghalangnya.. ianya sudah sebati dengan cara hidup mereka. Saya pernah terbaca bible suatu ketika dahulu kira-kira 20 tahun dahulu dan ianya amat mengejutkan saya.. Tetapi bila saya baca dan teliti saya dapati mereka menggunakan kalimah Allah dan Nabi tetapi di gubah dari Al-quran.. Maka kita tidak dapat menghalang mereka tetapi kita mesti ajar dan dedahkan kepada anak-anak kita mengenai perkara ini.. Kalau islam.. maka ikutlah cara hidup islam.. Banyak yang saya jumpa and persoalkan.. ini bukan menjaga tepi kain orang tetapi perasaan ingin tahu mengapa mereka bertindak sedemikian.

..................................................................................

Kok Keia (Sabah)
agama buddha jarang menyebut perkataan ini , tapi agama kristian dalam Bible mereka mungkin muncul perkataan ini.
"Allah" adalah tuhan orang islam, tapi di luar negara , "Allah" adalah Tuhan dan bukannya Tuhan bagi Orang Islam saja .
di mana-mana agama, pastinya ada orang yang kurang ajar dan juga orang yang tidak mengerti ajaran agaman mereka .
bagi saya , kita harus saling hormat menghormati sesama lain .
tidak ada agama yang ajar orang buat jahat , cuma penyebar agama yang buat masalah .


..................................................................................Isu ini terpencil suatu ketika dahulu dan disebabkan itu ianya tidak memberi kesan kepada umat islam seluruhnya. Tetapi apabila isu ini diperbesarkan maka ianya memberi kesan kepada umat islam kerana apabila penggunaan kalimah Allah digunakan secara besar-besaran maka arus revolusi campuran fahaman agama akan berlaku. Umat islam ada antaranya berkeras mengekalkan aqidah asal dan tidak mahu campuran fahaman ini berlaku akan menentang penggunaan kalimah Allah. Tetapi bagi yang tidak sensitif dengan keadaan ini pasti akan membenarkan.

Saya bukanlah pakar mengenai sejarah penggunaan kalimah Allah dalam Bible tetapi di Indonesia saya pasti campuran fahaman ini sudah lama berlaku sehingga wujudnya perkahwinan tanpa menukar agama. Apakah ini juga akan berlaku di Malaysia.

Jika saya silap tegurlah dengan cara berhikmah dan sama-sama kita memikirkan jalan penyelesaiannya daripada agama, bangsa, negara kita porak peranda dek mengejar dan mengikuti ideologi yang berkepentingan peribadi.

1 ulasan:

  1. Isu ini terpencil suatu ketika dahulu dan disebabkan itu ianya tidak memberi kesan kepada umat islam seluruhnya. Tetapi apabila isu ini diperbesarkan maka ianya memberi kesan kepada umat islam kerana apabila penggunaan kalimah Allah digunakan secara besar-besaran maka arus revolusi campuran fahaman agama akan berlaku. Umat islam ada antaranya berkeras mengekalkan aqidah asal dan tidak mahu campuran fahaman ini berlaku akan menentang penggunaan kalimah Allah. Tetapi bagi yang tidak sensitif dengan keadaan ini pasti akan membenarkan.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.