اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BUDAYA ORANG KITA (TEPUK DADA TANYA IMAN)

Pertama sekali, saya amat berterima kasih kepada pembaca yang menghargai artikel saya dengan berkongsi pautan artikel ini di laman sosial dan membuat salinan semula (Copy Paste) ke dalam mana-mana blog lain dan nota ataupun apa sahaja midium untuk dikongsikan dengan orang lain. Tak kredit beloya2u.com tak apa saya tetap berterima kasih kerana ilmu menafaat adalah salah satu talian hayat dikala kita di alam kubur nanti.

Apa yang saya kongsi ini adalah realiti yang berlaku dalam masyarakat kita dan ini bukanlah pengalaman saya tetapi sebaliknya pengalaman orang lain yang dikongsikan dengan saya. Saya mengambil keputusan untuk berkongsi kepada pembaca beloya2u.com untuk dijadikan sumber untuk berfikir dan melangkah di masa hadapan.

Mungkin tajuk yang saya tulis agak luas tetapi saya hanya membincangkan beberapa perkara sahaja dan isu ini menjurus kepada individu yang bekerja tidak kira dalam sektor kerajaan atau swasta. Adakah benar jika saya nyatakan di sini bahawa apabila seseorang itu apabila sudah mendapat kerja yang baik maka perkara pertama yang difikirkannya ialah membuat pinjaman?. Saya tidaklah bermaksud perkara itu tidak baik tetapi apa yang hendak dibincangkan di sini ialah tujuan dan pengurusan atas pinjaman tersebut.

Menurut individu yang berkongsi cerita dengan saya, kebanyakkan individu yang bekerja dalam sektor kerajaan akan memikirkan untuk membuat pinjaman kereta. Tujuannya adalah bergantung kepada keperluan setiap individu. Perkara kedua yang dilakukan ialah membuat pinjaman pribadi ataupun membuat pinjaman tunai bagi tujuan pengubahsuai kereta. Apakah ini selalu berlaku kepada anak muda? Beliau mengakui kebanyakkan rakan-rakannya melakukan perkara yang sama.

Satu perkara lagi yang beliau kongsikan ialah mengenai rutin harian orang yang bekerja. Kebanyakkan mereka hanya mengejar kepuasan hidup jangka masa pendek. Rutin harian mereka kebiasaannya sama sehingga ada sesuatu yang mendesak mereka untuk mengubah senario rutin tersebut. Rutin yang saya maksudkan ialah contohnya sebelah pagi menghantar anak sekolah bagi yang sudah mempunyai anak dan kemudian bekerja. Selepas itu balik kerja dan bersosial seperti pergi ke gym, karaoke dan sebagainya. Selepas itu balik rumah seperti biasa makan dan tidur. Apakah ini juga budaya yang biasa yang terdapat dalam diri anda? jika benar adakah ini budaya yang produktif?

Namun begitu, saya telah melihat perubahan budaya ini berlangsung apabila banyak antara kita mengambil langkah untuk mencari pendapatan sampingan dengan berniaga kecil-kecilan dan berapa peratuskah yang bertindak begini?.

Faktor takut dan tidak yakin adalah punca utama golongan ini tidak menggunakan masa dengan produktif. Jika ini berlaku maka ekonomi golongan kita akan menghadapi masalah pada masa hadapan. Perjuangan memperkasakan ekonomi adalah wajib apabila kita mudah di tindas dan mudah untuk dipermainkan dalam dunia ekonomi. Wajib apabila golongan kita tidak seorangpun yang memilik perniagaan yang ditutut dan yang melibatkan keperluan asas.

Bagi memastikan produktiviti masa memberi impak yang baik maka perancangan, pengalaman dan ilmu perlu ada dalam diri setiap orang untuk mengubah budaya dan menjadikan golongan kita lebih produktif.

Mungkin apa yang saya perkatakan agak luas tetapi jika difahami ianya adalah mejurus kepada budaya  orang kita pada masa kita yang harus di ubah. Untuk mengubahnya bukanlah bergantung kepada sang pencipta sahaja tetapi adalah bermula dari diri sendiri. Tidak akan berubah suatu kaum itu jika mereka tidak mahu berubah.

Sekian... 

1 ulasan:

  1. Menurut individu yang berkongsi cerita dengan saya, kebanyakkan individu yang bekerja dalam sektor kerajaan akan memikirkan untuk membuat pinjaman kereta. Tujuannya adalah bergantung kepada keperluan setiap individu. Perkara kedua yang dilakukan ialah membuat pinjaman pribadi ataupun membuat pinjaman tunai bagi tujuan pengubahsuai kereta. Apakah ini selalu berlaku kepada anak muda? Beliau mengakui kebanyakkan rakan-rakannya melakukan perkara yang sama.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.