اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BACA FAHAM!!: ANDA TERKAPAI JIKA TIADA MATLAMAT

Barapa orangkah antara kita yang melontarkan persoalan apakah makna kehidupan ini? Apakah tujuan kita dilahirkan di bumi ini dan apakah fungsi kita di alam ini? Apakah kita dihadirkan di alam ini untuk tujuan tertentu? Siapakah yang menghadirkan kita?

Setiap sesuatu mempunyai fungsinya sendiri dan tanggunjawab bergantung kepada kelebihan yang diberi oleh sang pencipta. Untuk menyusun atur hidup ini lebih konsisten dan rapi hendaklah kita mengaturcara matlamat kita. Tiada matlamat hidup umpama tiada arah tujuan kehidupan. Salah matlamat hidup umpama menempah kemusnahan dan kemudaratan di masa hadapan sama ada di masa hidup atau di alam kematian.

Dalam menghadapi arus kehidupan yang semakin konpetitif, semakin banyak perkara yang hendak dicapai dan pelbagai azam di olah dan di ukir untuk dicapai. Apakah azam tersebut bertepatan dengan landasan matlamat hakiki kehidupan kita pada hari ini?

Di dalam dunia perniagaan, kita hendaklah meletakkan visi dan misi perniagaan kita bagi mengemudi perniagaan kita ke arah yang lebih baik dan konsisten bersesuai dengan visi dan misi perniagaan. Di sini saya akan bincangkan mengenai visi dan misi. Apakah perbezaan Misi dan Visi?

Misi bermaksud tugas khusus yang dipertanggungjawabkan kepada atau yang akan dilakukan oleh seseorang atau berkumpulan, manakala visi bermaksud wawasan (sumber)

Apakah perbezaan makna Misi dengan Visi?

Misi bermaksud tugas khusus yang dipertanggungjawabkan kepada atau yang akan dilakukan oleh seseorang atau sesuatu kumpulan, seperti Misi organisasi contohnya "Mengadakan kemudahan pengankutan udara dan perhubungan yang paling akrab dengan keperluan negara". Visi bermaksud tanggapan dan pandangan yang jauh dan mendalam terutamanya yang berkaitan dengan perkembangan masa depan dan sebagainya, atau disebut juga sebagai wawasan. Contohnya, Pemimpin yang mempunyai keperibadian yang utuh serta visi dalam kepimpinan.  (sumber)

Apakah maksud Visi dan Misi?  (sumber)

Mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat, makna perkataan visi dan misi adalah seperti berikut:

Visi

Tanggapan dan pandangan yang jauh dan mendalam, terutamanya yang berkaitan dengan perkembangan masa depan dan sebagainya, wawasan: pemimpin yang mempunyai keperibadian yang utuh serta -dalam kepimpinan; Pak Arena menganggap - itu penting dalam penulisan sebab tanpa - seseorang tidak boleh menjadi penyair, tidak boleh menjadi seniman;

Misi

Perwakilan dari sesebuah negara ke negara lain untuk sesuatu tugas; 2. urusan bukan penyiaran agama Kristian; 3. Tugas khusus yang dipertanggungjawabkan kepada atau yang akan dilakukan seseorang atau kumpulan: ~ Organisasi saya ialah mengadakan kemudahan pengankutan udara dan perhubungan yang paling akrab dengan keperluan negara.

Anda boleh rujuk sumber yang saya sertakan bagi memudah pemahaman pembaca.

1 ulasan:

  1. Misi bermaksud tugas khusus yang dipertanggungjawabkan kepada atau yang akan dilakukan oleh seseorang atau berkumpulan, manakala visi bermaksud wawasan (sumber)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.