JANTUNG PERNIAGAAN

Dalam dunia pernigaan terdapat pelbagai perkara penting bagi memastikan kejayaan sesuatu perniagaan. 

Apakah matlamat menjalankan pernigaan?.. 
Pastinya untuk mendapatkan pendapatan dan meningkatkan taraf kehidupan. 

Apakah ciri-ciri manusia yang boleh menjadi seorang ahli perniagaan?.. 
Bergantung kepada jawapan dan persepsi setiap individu. Namun bagi saya, seorang peniagaan adalah individu yang tidak lokek berkongsi ilmu dan menimba ilmu serta berfikiran terbuka.

Apabila kita sebut sahaja perniagaan pasti setiap orang membayangkan menjual barang dan memberi perkhidmatan. Kebanyakkannya dipengaruhi oleh iklim perniagaan di sekeliling. Akan ada mencari perniagaan yang ada persamaan dengan pernigaan yang sedia ada. Setiap perniagaan yang wujud di sekeliling kita sebenarnya memerlu sokongan  dan dorongan dari pembekal atau pemborang. Di situ sebenarnya wujud satu peluang perniagaan akibat daripada pertumbuhan pernigaan yang berlaku di sekeliling kita.

Saya tertarik dengan pernigaan yang menjurus kepada kreativiti dan modal insan yang tulen. Contohnya pengeluaran produk tani, produk separuh siap dan produk siap. Produk-produk yang dikeluarkan menggunakan sumber-sumber sekeliling yang sedia ada. Dengan sumber mentah di sekeliling maka perniagaan dapat dijalankan dengan adanya transaksi jual beli dengan pelanggan.

Di Malaysia terdapat banyak bahan mentah yang boleh dijadikan barang separuh siap dan barang siap. Kita hanya memerlukan idea yang bernas untuk menjadikan produk tersebut digemari ramai.

Berbalik kepada tajuk asal artikel ini, iaitu jantung perniagaan. Perniagaan adalah merujuk kepada rangkaian pelanggan. Jika terdapat banyak pelanggan maka perniagaan tersebut mampu untuk hidup dan memiliki survival yang tinggi. Jantung perniagaan adalah promosi atau dengan kata lain umpama "ayam telur sebiji riuh sekampung". Biar semua orang tahu apa yang kita buat bagi memastikan perniagaan kita dan maklumat perniagaan kita sampai kepada orang yang memerlukan.

Jika perniagaan kita tidak diketahui orang ramai maka itu adalah petanda bahawa perniagaan kita tidak dapat bertahan lama. Bagaimanakah cara memastikan maklumat perniagaan kita sampai kepada pelanggan. Caranya adalah dengan menggunakan media iklan yang wujud di pasaran seperti surat khabar, radio, televisyen, risalah, poster, banner dan sebagainya. Anda boleh pilih teknik menyampaikan maklumat tersebut berdasarkan modal yang anda miliki.

Ini adalah perkongsian ringkas saya mengenai perniagaan dan moga ianya mendapat mafaat kepada setiap pembaca.. amin.. 

Ulasan

  1. Saya tertarik dengan pernigaan yang menjurus kepada kreativiti dan modal insan yang tulen. Contohnya pengeluaran produk tani, produk separuh siap dan produk siap. Produk-produk yang dikeluarkan menggunakan sumber-sumber sekeliling yang sedia ada. Dengan sumber mentah di sekeliling maka perniagaan dapat dijalankan dengan adanya transaksi jual beli dengan pelanggan

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.