اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BAGAIMANA SIFAT LELAKI YANG SETIA??


Persoalan ini ingin saya jawab dengan mengumpul maklumat serta pandangan orang lain. Saya jawab soalan ini berdasarkan persoalan yang dilemparkan kepada saya oleh seorang wanita yang bernama *****. Nama terpaksa dirahsiakan. Hek eh!!

Bagaimana nak mengetahui seorang lelaki itu setia ataupun tidak?? apa pendapat anda?? adalah persoalan yang saya lemparkan kepada rakan-rakan saya. Antara jawapan spontan mereka adalah:

Tok Abom
"kesetiaan utama adalah pada Tuhan.. bila lelaki ya setia pada tuhan..secara automatik lelaki pun setia pada tanggunjwbnya."

Claire
"must trust each other..."

Myza
"Anak yg sygkan MAK dan AYAH..setia! :)"

Izam
"senang jak, anywhere he go, sentiasa bawa teman wanitanya itu, dan tidak bersembunyi."

Begitulah pendapat mereka. Bila sebut setia ada yang membayangkan tuhan, ada yang membayangkan cinta, ada yang membayangkan mak ayah dan juga kekasih. Setia adalah satu perkara yang universal. Kesetiaan mempunyai tahapnya sendiri. Tahap kesetian kepada tuhan adalah hak dan pada manusia adalah sementara.

Mari kita lihat kesetiaan kepada kekasih tidak kira status sama ada sudah berumah tangga, bertunang atau berkasih. Kita lihat pendapat yang ada di atas. TOK ABOM menyatakan bahawa kesetiaan kepada tuhan akan menjadikan kesetiaan kepada tanggungjawab. Saya amat bersetuju pendapat beliau kerana agama islam tidak mengajar kita lari dari tanggungjawab.

Perkataan setia bagi lelaki yang dipandang masyarakat pada masa sekarang adalah hasil daripada pengaruh media. Seperti dalam cerita Romeo dan Juliet. Kisah cinta ini begitu di agungkan oleh masyarakat kita sehingga menolak ketepi apa yang ada dalam agama. Kesetian kepada kekasih sehingga sanggup membunuh diri sendiri apabila kekasih mati. Cerita itu menggambarkan betapa indahkan seorang lelaki mengasihi seorang wanita.

Sebenarnya kesetian lelaki adalah terletak kepada kesetian terhadap maha pencipta yang hak. Itu adalah kesetiaan yang hakiki. Oleh itu, rujuk segala ilmu yang di ajar di dalamnya.

Berikut adalah point-point yang diberi oleh salah seorang daripada rakan mengenai kesetiaan lelaki dalam dunia semasa:

Maklumat ini daripada saudari Nilam Sari:

23 Tanda Seseorang Lelaki Itu Setia Pada Cinta 

 1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa. 
 2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yang kuat bercakap. 
 3. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya. 
 4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap. 
 5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya. 
 6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga. 
 7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya. 
 8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
 9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari orang lain. 
 10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja. 
 11. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya. 
 12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama. 
 13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya. 
 14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri. 
 15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya. 
 16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya. 
 17. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar. 
 18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain. 
 19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun, 
 20. Dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya. 
 21. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. 
 22. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri. 
 23. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya. 
ini sekadar pendapat dan berkongsi info. banyak lagi tanda-tanda lain yang mungkin masuk akal bila kita fikirkan secara logik. Namun, tidak ramai lelaki sanggup menitiskan air mata demi seorang wanita yang disayanginya. hehe..betul tak? Sumber: Hannsays

Ayat 59, Surah an-Nisa': 
' ya aiyuhallazina amanu ati'ullaha wa-ati'ur-rasula wa-ulil amri minkum; ...' 
[Maksud: Wahai orang-orang yg beriman, taatkanlah Allah (s.w.t) dan taatkanlah Rasul dan orang-orang yg mempunyai perkara (i.e. kepimpinan Islam); ...]

Saya harap maklumat yang saya berikan mampu membuat pembaca berfikir sejenak mengenai kesetiaan lelaki dan bagaimana hendak mengetahuinya. Saya juga berharap pembaca dan diri saya lebih memahami kesetiaan yang hak daripada kesetiaan yang batil serta mempraktikkannya.

2 ulasan:

 1. Persoalan ini ingin saya jawab dengan mengumpul maklumat serta pandangan orang lain. Saya jawab soalan ini berdasarkan persoalan yang dilemparkan kepada saya oleh seorang wanita yang bernama *****. Nama terpaksa dirahsiakan. Hek eh!!

  BalasPadam
 2. Kesetiaan dalam percintaan itu hanya wujud apabila pasangan saling memahami antara satu sama lain dan mengamalkan sifat tolak ansur dalam setiap perkara.

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.