اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

MEJORITI KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN TIDAK RELAVEN

Pengurusan kewangan adalah elemen wajib dalam setiap pengurusan dan pentadbiran. Segara urusan yang melibatkan kerajaan, swasta, pebadanan, perseorangan dan sebagainya melibatkan pengurusan kewangan. Saya sendiri pada suatu ketika dahulu memilih untuk mengambil pengurusan perakaunan disebabkan oleh kata-kata cikgu saya iaitu cikgu annuar yang pernah mengajar di SM Teknik Matang. Dia berkata "Organisasi mana yang tak melibatkan wang?". Soalan itu membuatkan saya berfikir panjang mengenai peluang yang luas berkaitan dengan perakaunan.

Kursus pengurusan kewangan sering dikaitkan dengan perakaunan. Apabila secara langsung dikaitkan dengan perakaunan maka peserta yang mengikuti kursus pengurusan kewangan akan di ajar asas perakaunan. Pada pandangan saya terdapat satu elemen penting yang tertinggal dalam kursus yang selalu di adakan berkaitan dengan kursus asas perakaunan.

Elemen tersebut amat penting bagi memastikan bahan mentah rekod perakaunan disimpan dengan rapi dan menjadi satu rujukan yang penting pada masa-masa akan datang. Elemen tersebut ialah dokumentasi.

Masalah yang selalu dihadapi seseorang pada awal perlaksanaan pengurusan kewangan ialah istigamah ataupun rekod yang konsisten. Kebanyakkan masalah tersebut saya lihat pada setiap peniaga dan usahawan yang saya kenali. Rekod kewangan jika ditinggalkan sehingga beberapa hari boleh mengakibat kecelaruan rekod.

Mungkin masalah ini tidak dihadapi oleh syarikat-syarikat besar  kerana mereka mampu menggaji pekerja profesional berkaitan kewangan. Bagaimanapula usahawan atau peniaga kecil ataupun yang baru memulakan perniagaan. Pasti mereka menghadapi masalah tersebut. Pada yang belum mampu menggaji masa adalah cabaran utama untuk mereka membuat rekod. Kadang-kadang mereka terlepas beberapa hari dalam merekod aliran tunai sehingga menyebabkan aliran tunai mereka kacau bilau.

Saya mempunyai teknik dokumentasi perakaunan standad yang mampu mengatasi masalah ini. Sekiranya seorang usahawan atau peniaga tidak sempat membuat rekod cukuplah mereka menyimpan rekod dan seterusnya meluangkan masa beberapa minit hari tertentu untuk membuat rekod. Dengan cara ini maka masalah aliran tunai mereka dapat diselesaikan.

Saya sendiri mempunyai syarikat konsultan yang boleh menyediakan kursus khas berkaitan dengan perkara ini. Moga pihak yang menyediakan kursus pengurusan kewangan lebih peka dengan masalah sebenar dihadapi oleh usahawan dan peniaga kita dalam pengurusan kewangan.

1 ulasan:

  1. kata-kata cikgu saya iaitu cikgu annuar yang pernah mengajar di SM Teknik Matang. Dia berkata "Organisasi mana yang tak melibatkan wang?". Soalan itu membuatkan saya berfikir panjang mengenai peluang yang luas berkaitan dengan perakaunan.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.