اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

FENOMENA MENEGUR BELAKANG, DEPAN SERTA RASIONALNYA

Pada hari raya saudara-mara berkumpul dan salam bersalaman memohon kemaafan. Anak perantau kebanyakkannya balik ke kampung halaman bertemu dengan orang tuanya yang tercinta. Pelbagai gelagat dan telatah anak kecil dan orang-orang dewasa boleh kita lihat di musim perayaan

Hari ini saya ingin berkongsi mengenai perangai ataupun budaya segelintir orang kampung/masyarakat yang medabik dada ataupun melakukan teguran pada tempat yang salah. Mungkin ini semua berlaku kerana sistem muzakarah tidak dipraktikkan dalam menyelesaikan beberapa isu berkaitan pendapat yang berbeza.

Bedabik dada yang saya maksudkan di sini ialah, seseorang yang menegur seseorang melalui orang lain ataupun dengan istilah menegur belakang. Teguran seperti ini mungkin tidak akan mengubah ketidak sependapat malah akan mengakibatkan kebencian dan pertambahan ketidak puas hati dari kalangan orang-orang yang mendengar yang kurang berilmu.

Bedabik dada boleh dikatakan terselit unsur-unsur riak dalam diri dimana terlalu merasa diri lebih baik dari orang lain. Sekalipun diri-sendiri baik dari orang lain tetapi jika saluran teguran belakang dibuat maka ianya akan mengakibatkan pepecahan dikalangan masyarakat.

Teguran adalah satu ilmu yang harus dipelari oleh orang berilmu ataupun seorang pemimpin dalam satu-satu masyarakat selain orang-orang yang selayaknya terlalu lantang suara menentang apa sahaja khilaf yang dibuat oleh individu lain.

Saya ada menyebut mengenai sistem tazkirah. Tazkirah bermaksud bermesyuarat ataupun berbincang mengenai isu tidak sependapat. Isu tersebut perlu diketengahkan serta memanggil orang yang selayaknya pakar mengenai isu tersebut. Memanggil ketua-ketua yang boleh membantu dalam meleraikan pertelingkahan sekiranya berlaku masalah pertelingkahan.

Salah satu contoh isu yang boleh kita ambil ialah mengenai isu tatacara solat. Ada di kalangan masyarakat yang mempelajari cara solat dari pelbagai guru dan mungkin antara guru-guru tersilap ajar ataupun pelaksanaan yang belajar salah. Dari kesalahan tersebut maka seorang individu melihat orang lain melakukan kesalahan akibat daripada kesalahfahamannya. Bagi mengatasi masalah ini, perlu dilakukan muzakarah bagi memastikan perpaduan masyarakat.

Apapun yang saya kongsikan di harap dapat membuka minda pembaca dalam menghadapi masalah-masalah akan datang. Jangan sesekali menghancurkan perpaduan masyarakat kita dengan memaksa orang lain mengikuti ideologi kita tanpa melihat atau berbincang dengan orang yang lebih pakar mengenainya. Jangan terlalu angkuh dalam mengeluarkan pendapat sehingga buta kesalahan sendiri. Sedarlah bahawa kita manusia dan kita sentiasa melakukan kekhilafan dan cari penyelesaiannya yang sudah disebut dalam kitab akhir zaman.


1 ulasan:

  1. Hari ini saya ingin berkongsi mengenai perangai ataupun budaya segelintir orang kampung/masyarakat yang medabik dada ataupun melakukan teguran pada tempat yang salah. Mungkin ini semua berlaku kerana sistem muzakarah tidak dipraktikkan dalam menyelesaikan beberapa isu berkaitan pendapat yang berbeza.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.