اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

AMALAN MEREKOD ALIRAN KEWANGAN ADALAH PRODUKTIF

Merekod mungkin satu perkara remeh pada kita. Tetapi bila dipaksa kita akan melakukannya. Bagi yang kerja pejabat atau bahagian pengurusan pasti akan melakukannya bagi mengenalpasti pergerakkan satu-satu organisasi. Bagi yang kerja tukang ataupun bukan pengurusan pula akan membuat rekod peratusan kerja siap dan tanda-tanda pada objek bagi mengenalpasti kedudukan kerja yang telah dibuat.


Kepada rakan-rakan yang bergelar usahawan atau peniaga. Rekod adalah penting bagi mengenalpasti kedudukan kewangan. Jika ini tidak dilakukan maka ia boleh mengakibatkan ketidakpastian kedudukan kewangan sekaligus mengundang resiko lebihan belanjawan atau pengurusan yang tidak optimum.

Terdapat pelbagai jenis cara rekod yang boleh kita pelajari dari teknik rekod rumit sehingga rekod mudah. Rekod rumit yang saya maksudkan ialah rekod kewangan dengan teknik perakauan ledger. Tetapi bagi saya itu mudah kerana saya lepasan Diploma perakaunan dan bagaimana pula tidak ada asas perakaunan?. Ini bukan alasan untuk tidak merekod aliran kewangan anda.

Aliran kewangan anda boleh direkod dengan pelbagai teknik dan cara. Anda boleh menggunakan penyata aliran tunai dimana rekod tunai masuk dan tunai keluar direkod. Kaedah merekod ini saya adabtasi dalam kehidupan seharian apabila menerima rungutan daripada rakan-rakan lain sering bertanya dengan diri sendiri dan orang lain. "Mana pergi duit aku ha?" "Berapa sangatlah belanja aku tadi, duit tinggal ni jer"... begitulah rungutan akibat tidak merekod.

Saya ingin berkongsi mengenai kata-kata rakan saya "Seorang anak yang bijak tahu baki duitnya setelah dia membeli-belah".  Mungkin anda boleh fikirkan mengenai ayat tersebut. Semua berkaitan dengan rekod dan bajet.

Setiap hari anda boleh melakukan rekod mudah aliran kewangan anda. Contohnya seperti di bawah:

11 Ogos 2012 (22 Ramadhan)
RM170.00 -Baki Kelmarin (=)

RM20.00 -Ayu ( - )
RM20.00 -Syasha ( - )
RM3.50 -Sos botol nyonya ( - )
RM5.60 -Sos nyonya plastik ( - )
RM3.00 -Minyak motosikal ( - )
RM52.10 -Jumlah belanja (=)

RM117.90 -Baki esok (=)

Dari rekod di atas secara langsung kita tahu baki tunai dalam dompet kita dan secara tidak langsung kita akan lebih berhati-hati apabila berbelanja. Berikut contoh seterusnya rekod mudah aliran kewangan anda.

12 Ogos 2012 (23 Ramadhan)
RM117.90 -Baki kelmarin (=)

RM15.00 -Minyak kereta ( - )
RM3.50 -Minyak angin ( - )
RM3.00 -Rokok ( - )
RM7.00 -Berbuka puasa ( - )
RM1.70 -Burger ( + )
RM30.20 -Jumlah belanja (=)

RM300.00 -Upah ceramah motivasi (+)

RM387.70 -Baki esok (=)

Rekod di atas memasukkan pendapatan sampingan bagi mengenalpasti kuasa belanjawan kita. Seharusnya apabila kita melihat pertambahan baki untuk dibelanja pada hari berikutnya. Kita perlu lebih berhati-hati dalam berbelanja dan memastikan belanjawan kita lebih berhati-hati dan berpada-pada. Selain kita dapat mengenalpasti dimanakah kita membelanjakan tunai kita. Berikut contoh seterusnya.

13 Ogos 2012 (23 Ramadhan)
RM387.70 -Baki kelmarin (=)

RM15.00 -Digi super reload ( - )
RM7.00 -Berbuka puasa ( - )
RM3.40 -Burger ( - )
RM25.40 -Jumlah belanja (=)

RM362.30 -Baki esok  (=)

Transaksi di atas mungkin sedikit tetapi nilai aliran tunai keluar hampir sama dengan belanja pada 12 ogos 2012. Di sini kita selalu sahaja keliru dengan jumlah belanja dan jumlah transaksi. Mungkin ada dikalangan kita memikirkan semakin banyak transaksi maka semakin banyak belanjawan. Kesilapan akan berlaku jika rekod aliran tunai harian tidak dibuat.

Mungkin ada dikalangan kita melihat perkara ini remeh temeh kerana tunai di tangan terlalu banyak dan tidak perlu risau apabila kekurangan tunai. Ini adalah silap kerana perbelanjaan tanpa kawalan akan mengakibatkan kekurangan tunai. Seperti kata pepatah "Beringat sebelum terkena".

Ambil sedikit masa dalam 5 hingga 10 minit sebelum tidur untuk merekod belanjawan harian kita selain amalkan sikap meminta resit dan menyimpan resit selepas membuat perbelanjaan. Resit tersebut bertujuan untuk memastikan rekoad belanjawan kita tepat dan kita tidak terlupa apa yang kita belanjakan. Almaklumlah.. manusiakan pelupa.

Jika terdapat teransaksi belanja tidak diketahui rekod seperti berkut:

14 Ogos 2012 (24 Ramadhan)
RM362.30 -Baki kelmarin (=)

RM15.00 -Minyak kereta ( - )
RM5.00 -Celcom reload ( - )
RM7.00 -Berbuka puasa ( - )
RM3.40 -Belanja am ( - )
RM30.40 -Jumlah belanja ( = )

RM150.00 -Keuntungan membekal alat tulis (+)

RM481.90 -Baki esok (=)

Belanja am adalah bermaksud belanja yang tidak diketahui ataupun kita tidak tahu apa tujuan tunai itu keluar dan apakah kegunaannya.

Semoga perkongsian saya ini memberi menafaat kepada anda semua. Selamat mencuba.

1 ulasan:

  1. Saya ingin berkongsi mengenai kata-kata rakan saya "Seorang anak yang bijak tahu baki duitnya setelah dia membeli-belah". Mungkin anda boleh fikirkan mengenai ayat tersebut. Semua berkaitan dengan rekod dan bajet.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.