SELAMAT BERPUASA 2012

Menjelang bulan Ramadhan maka bermulalah perhitungan amalan baik yang dilipat kali ganda. Semua bangsa yang menganut agama islam mencari-cari amalan baik yang berganda di bulan Ramadhan. Bersedekah amal jariah cukup meriah pada bulan Ramadhan. Amalan wajib dan sunat di imarah di masjid dan di surau.

Semasa berada di bulan ramadhan. Perancangan kewangan amat penting agar perbelanjaan pada bulan ini tidak melebihi bulan-bulan yang sebelum dan selepasnya. Pada bulan Ramadhan adalah bulan untuk berjimat cermat. Sedekah berpada-pada dan jangan berlaku pembaziran.

Pada bulan ini mula juga kedengaran umat islam ditangkap makan dan minum secara terang-terangan serta tidak menghormati bulan ramadhan. Ada yang lari dari ditangkap dengan mengubah bahasa mereka daripada dicekup.

10 hari terakhir bulan ramadhan adalah hari-hari yang cukup genting kerana dipercayai hari-hari tersebut adalah jatuhnya malam lailatul kadar. Malam yang penuh barakah. Siapakah manusia yang pernah bertemu malam tersebut? Saya pernah tapi macam mimpi jer.

Di Kuching Sarawak. Bulan Ramadhan sinonim dengan Sotong ketuk. Pada bulan ini banyak Sotong Ketuk dijual selain banyak bazaar Ramadhan di buka. Kepada pengunjung-pengunjung bazaar Ramadhan dinasihati supaya berhati-hati semasa membeli juadah. Pada ketika inilah muncul manusia bertuhankan nafsu mengambil barang yang bukan hak.

Di tempat anda pula bagaimana?

Ulasan

  1. 10 hari terakhir bulan ramadhan adalah hari-hari yang cukup genting kerana dipercayai hari-hari tersebut adalah jatuhnya malam lailatul kadar. Malam yang penuh barakah. Siapakah manusia yang pernah bertemu malam tersebut? Saya pernah tapi macam mimpi jer.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.