اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PENEMUAN PLENET 6.5 TAHUN CAHAYA DARI BUMI

Dokumentari animasi CGI atau komputer berlaku ke atas Darwin IV di sebuah planet 6.5 tahun cahaya dari bumi, dengan 2 matahari dan 60% daripada graviti Bumi. Setelah mengenalpasti Darwin sebagai dunia yang boleh menyokong kehidupan, Bumi menghantar misi perintis yang terdiri daripada induk Von Braun dan tiga probe: Balboa, Da Vinci, dan Newton. Armada robot ini adalah bertanggungjawab untuk mencari dan menilai apa-apa bentuk kehidupan di Darwin IV. Pada mulanya, jangkaan untuk mencari kehidupan mikroskopik, tetapi probe tidak lama lagi mendapati diri mereka di tengah-tengah ekosistem maju dipenuhi dengan kepelbagaian hidup semua saiz. Drama ke atas Darwin IV didorong oleh misi sains sebenar, seperti Program Asal-usul NASA dan NASA / JPL Planet-Finder Misi, serta Projek Darwin Agensi Angkasa Eropah. "Planet Alien" ekspedisi kosmik di sepanjang sisi Stephen Hawking, Michio Kaku, Jack Horner, Craig Venter, dan George Lucas.


Misi ini telah menghantar 3 robot dan salah satunya meletup sebelum sampai ke permukaan. Dua robot yang dihantar telah menjelajah Darwin IV dan mendapati terdapat kehidupan di dalamnya. Analisis kehidupan di atas plenet Darwin IV cuba dikaitkan dengan Bumi. Tetapi perbezaan kehidupan di plenet Darwin jauh berbeza dengan Bumi.

Dua robot yang dihantar bagaimanapun mengesan beberapa spesis pelik di plenet Darwin IV. Pelbagai cabaran dihadapi robot-robot tersebut. Robot tersebut telah dilengkapi dengan teknologi canggih dengan sensor tertentu bagi mengekang ancaman seperti serangan, ribut dan sebagainya.

Kapal induk Von Braun memerlukan 42 tahun untuk sampai ke Darwin IV dengan kelajuan 67 batu/saat iaitu 20% kelajuan cahaya. Komunikasi antara Von Braun dengan bumi pula memerlu masa selama 6.5 tahun   untuk sampai ke bumi. Pada akhir sesi video ini menceritakan penemuan makhluk yang mempunyai akal.

Pelbagai maklum balas mengenai video ini dan keraguan kesahihannya muncul di komen-komen video ini. Terdapat 13,441 pengomen dan ditonton sebanyak 4,080,503 kali.

Anda nilai sendiri daripada dokumentari di bawah ini.


 

1 ulasan:

  1. Kapal induk Von Braun memerlukan 42 tahun untuk sampai ke Darwin IV dengan kelajuan 67 batu/saat iaitu 20% kelajuan cahaya. Komunikasi antara Von Braun dengan bumi pula memerlu masa selama 6.5 tahun untuk sampai ke bumi. Pada akhir sesi video ini menceritakan penemuan makhluk yang mempunyai aka

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.