اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

ORANG SARAWAK NAK BUAT PERTANIAN SECARA SERIUS? BAGAIMANA?

Pertanian adalah salah satu sektor utama ekonomi Malaysia kerana kesuburan tanahnya selain iklim katulistiwa dan tropikanya yang menerima hujan sepanjang tahun. Tanah-tanah yang subur mampu menyuburkan pelbagai pokok dari pelbagai negara yang beriklim lain.


Mungkin ada antara orang-orang Sarawak benar-benar ingin bercucuk tanam dan mendapatkan tanah bagi merialisasikan impian dan cita-cita. Saya tidaklah begitu berpengalaman dalam bidang ini tetapi saya boleh berkongsi pengalaman yang mungkin boleh membantu sedikit sebanyak kepada individu yang bercita-cita untuk bercucuk tanam.

Tanah di Sarawak mempunyai 3 kategori dan beberapa pecahan kategori dari 3 kategori tersebut. Tanah yang berstatus Mixed Zone adalah tanah yang boleh dimiliki oleh bukan bumiputra dan bukan penduduk pribumi Sarawak iaitu orang Semenanjung dan Sabah.  Tanah yang berstatus Native pula ialah tanah yang hanya boleh dimiliki oleh penduduk pribumi/bumputra Sarawak sahaja. Tanah NCR pula adalah tanah milik kerajaan Sarawak iaitu tanah yang tidak ada Title dari pihak Land Servey. Tanah NCR adalah tanah khas untuk dibangunkan untuk sektor pertanian.

Pembahagian lain ialah setiap tanah yang berstatus Mixed Zone dan Native mempunyai had penggunaannya iaitu sama ada untuk pertanian, perumahan atau pembangunan lain. Namun begitu tanah tersebut boleh bertukar status dan had dengan mengemukakan permohonan dengan pihak Land Servey.

Kepada yang ingin berkecimpung dalam pertanian dan ingin membangunkan tanah tersebut secara berkelompok bolehlah memohon dengan Land Servey ataupun berjumpa dengan Ketua Kampung untuk mengenalpasti tanah kosong di sekitar kampung yang boleh dibangunkan. Setelah mengenalpasti tanah yang boleh dibangunkan seterusnya berjumpa dengan majlis daerah untuk mengesahkan tanah tersebut boleh dibangunkan untuk pertanian. Status tanah yang telah mendapat persetujuan dari kedua pihak tersebut adalah tanah NCR sebelum mendapat title daripada pihak Land Servey.

Sebenarnya masyarakat Pribumi Sarawak boleh bersatu hati untuk membangunkan tanah di sekitar kampung masing-masing tanpa perlu menyerahkan tanah adat kepada orang asing seperti yang berlaku di beberapa tempat. Caranya ialah dengan menubuhkan koperasi kampung masing-masing. Dengan menubuhkan koperasi maka penduduk kampung akan memperolehi faedah secara samarata. Selain daripada itu, dengan penubuhan koperasi maka bantuan dari kerajaan dapat dipohon melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM). Selain penduduk kampung mendapat khimat latihan secara percuma daripada pihak Maktab Kerjasama Malaysia (MKM).

Penubuhan koperasi perlulah melantik individu yang berkaliber dan dedikasi dalam menjalankan tugas selain berjiwa rakyat. Seorang individu yang mementingkan pembangunan kawasannya dan bukan kepentingan diri sendiri. Seorang yang rasional dan matang dalam membuat keputusan. Tidak semestinya orang tua. Orang muda juga mampu menjadi pemimpin dalam satu-satu kawasan kampung.

Jika anda bersatu hati dalam koperasi maka semua ini mampu dilakukan. Setakat ini saya melihat 2 kampung di sekitar Kuching telah membangun dengan pesat hasil daripada kesatuan mereka dan rezeki yang dibahagi secara adil kepada penduduk kampung melalui koperasi. ADAKAH KAMPUNG ANDA JUGA BEGITU?

Jika anda bercita-cita untuk membangunkan kampung anda saya sedia membantu insyaallah.


1 ulasan:

  1. Sebenarnya masyarakat Pribumi Sarawak boleh bersatu hati untuk membangunkan tanah di sekitar kampung masing-masing tanpa perlu menyerahkan tanah adat kepada orang asing

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.