اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BUAYA DIJUMPAI DI PANTAI PASIR PANDAK?

Agak sukar diterima akal pada masehi ini buaya berada di laut. Tetapi sebenarnya memang terdapat buaya yang boleh hidup di dalam air masin. Cuma pengetahuan kita agak kurang mengenainya dan kurangnya buaya yang boleh hidup di air masin.

Contohnya apa yang berlaku di pasir pandak Santubong Sarawak baru-baru ini. Penduduk telah tertangkap seekor buaya yang melekat pada jaring ikan. Buaya ini bagaimanapun tidak dapat diselamatkan dan mati kerana terlekat pada jaring yang dipasang.

Menurut beberapa penduduk Kampung. Buaya tersebut bagaimanapun di ambil oleh pihak JKR. JKR? apa-apa je lah. Penemuan buaya tersebut menyebabkan orang kampung berpusu-pusu bagi melihat sendiri reptilia tersebut. Kawasan tersebut terdapat banyak kawasan rekreasi mandi manda yang dikhuatiri buaya akan mengganggu pelancong yang datang.

Kawasan yang popular disekitar tersebut adalah Pasir Panjang dimana ramai orang datang pada musim cuti dan hujung minggu untuk berehat dan berkelah. 


Bolehkah buaya hidup di air masin? Memang jarang sekali kita dengar buaya hidup di laut termasuklah diri saya sendiri. Untuk pengetahuan semua, memang ada spesies buaya yang boleh hidup di laut dan tasik. Nama saintifik buaya ini adalah Crocodylus Porosus.

Buaya jenis ini banyak didapati di pantai timur India, lautan kepulauan Indonesia sehinggalah ke pantai utara Australia dan anda jangan terkejut kerana kadang-kadang buaya jenis ini boleh bermigrasi sehingga ke Hong Kong dan lautan Jepun.

Penemuan ini bukan sahaja berlaku di sini tetapi banyak tempat lain lagi seperti pantai telok gong dan beberapa pantai di Malaysia. Hanya satu kes yang saya kesan berkaitan manusia yang digigit oleh buaya semasa bermandi manda di pantai.

1 ulasan:

  1. Contohnya apa yang berlaku di pasir pandak Santubong Sarawak baru-baru ini. Penduduk telah tertangkap seekor buaya yang melekat pada jaring ikan. Buaya ini bagaimanapun tidak dapat diselamatkan dan mati kerana terlekat pada jaring yang dipasang.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.