اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PERNAH JUMPA ORANG YANG TIDAK PANDAI BERKAWAN?

Halu halu halu.. Kak lehot di sitok... sapa muka nya mintak ku tereka tek?? 

Translate :

Hallo Hallo Hallo.. Kakak Lehot di sini.. Muka siapa yang nak minta streka?


Ayat macam ini memang sesuai untuk orang-orang yang tidak pandai berkawan. Orang tidak merasakan pentingnya sebuah persahabatan. Kali ini saya nak berkongsi mengenai penemuan dulu dan kini dimana saya berjumpa dengan beberapa barisan individu yang tidak pandai berkawan. 

Contoh yang kita boleh lihat ialah apabila seorang lelaki berkawan dengan wanita dia akan terus berfikir bahawa mereka sebenarnya bercinta. Apabila datang seorang lelaki/wanita kepada wanita/lelaki tersebut maka dikatanya lelaki/wanita tersebut cuba mengorat lelaki/wanita tersebut. Apabila lelaki/wanita datang kepadanya, dikatanya lelaki/wanita tersebut cuba untuk mengoratnya. Orang seperti ini amat singkat fikirannya atau dengan kata lain selalu berkhayal tentang dunia cinta.

Mereka sukar untuk membuat kawan yang lawan jantina daripadanya. Bila sahaja lawan jantina hadir dalam hidupnya maka berkhayallah dia dengan percintaan. Dunia yang penuh dengan gembira dan gelak ketawa. Dia memandang seseorang yang dia cintai itu terlalu sempurna sehingga lupa akan keburukkannya.

Pengalaman saya yang lalu, Seorang individu yang saya kenali. Dia cukup sensitif bila lawan jantinanya mengucapkan kata sayang. Segala ucapan seperti ini akan terus menusuk di hati. Pantang sekali apabila lawan jantinanya mengambil berat tentang dirinya. Terus dia jatuh hati. Bukankan sikap ini sukar untuk dibuat kawan. ha hadoi.. apa pun tak bleh...

Perkara ini terjadi selalunya kepada yang belum akil baligh ataupun individu yang belum mengenal erti dunia luar. Individu seperti ini memerlukan pengalaman mengenai kehidupan.

Subjek kehidupan adalah matapelajaran yang berterusan. Jika tidak faham maka bertanyalah kepada yang tahu mengenainya. Subjek kehidupan amat penting dan ianya terlalu luar skopnya. Seperti subjek lain. Subjek kehidupan juga ada matapelajaran asas. Belajarlah ilmu agama, di sanalah ada asasnya.

1 ulasan:

  1. Mereka sukar untuk membuat kawan yang lawan jantina daripadanya. Bila sahaja lawan jantina hadir dalam hidupnya maka berkhayallah dia dengan percintaan. Dunia yang penuh dengan gembira dan gelak ketawa. Dia memandang seseorang yang dia cintai itu terlalu sempurna sehingga lupa akan keburukkannya.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.