اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

SOLAT MENCEGAH KEMUNGKARAN TAPI MASIH MUNGKAR LALU BAGAIMANA?

Salam sejahtera kepada pembaca beloya2u.com. Terima kasih kerana membaca dan membaca itu sememangnya dituntut tetapi bijaksanalah dalam memilih dan menghayati bahan bacaan. Artikel kali ini adalah mengenai Solat lima waktu yang kita kerjakan setiap hari dan mungkin juga kadang-kadang, jarang-jarang ataupun langsung tidak pada orang tertentu dan mungkin mereka tidak melakukannya kerana sebab dan asbab tertentu yang mungkin kita tidak ketahui dan bagaimana kita boleh bantu mereka.

Artikel ini ditulis oleh saya kerana saya menyedari salah satu sebab mengapa solat menjadi susah pada individu tertentu dan timbul pula idea saya untuk berkongsi mengenai. Saya berharap perkongsian saya tidaklah bercanggah dengan syariat atau hukum yang terdapat dalam al-quran.

Menurut hadis yang saya pernah baca dan ianya selalu sahaja disebut dalam tazkirah dan ceramah-ceramah dalam majlis ilmu. "Solat itu mencegah kemungkaran" disebabkan itu apabila seseorang melakukan solat tetapi masih melakukan kemungkaran, ustaz atau penceramah selalu sahaja menyatakan "Cek solat kamu kerana solat yang kamu lakukan tidak mampu mencegah kamu melakukan kemungkaran" kenyataan ini seolah-olah solat yang dilakukan sia-sia ataupun solat tersebut ada kekurangan.Akibat daripada itu, ada yang putus asa dan tidak mahu melakukan solat kerana merasakan solat itu sia-sia dan mungkin juga mereka merasakan solat mereka tidak lengkap atau terdapat kekurangan. Sikap putus asa ini mengundang kepada tidak mahu melakukan solat (allahualam).

Di sini saya akan buat pusingan 360 darjah mengenai solat. Kepada yang memikirkan solat mereka tidak lengkap ataupun sia-sia, ubahlah cara pemikiran. Ambil kenyataan ini "Solat itu ubat kepada kemungkaran". Dengan cara ini, sekiranya anda ingin menjauhi kemungkaran atau mengubati sikap anda maka bersolatlah. Untuk mengubati sesuatu penyakit kita hendaklah terus berikhtiar untuk berubat. Solat itu sendiri adalah ubat, terus mengamalnya dan terus belajar mengenainya.

Di sini, saya membawa pembaca untuk menghayati solat itu sebagai ubat dan ingatlah bahawa sekalipun solat yang anda lakukan sia-sia ataupun terdapat kekurangan yang mungkin tidak diterima yang esa, anda tetap wajib melakukannya. Seperti artikel-artikel saya yang lalu, Orang yang minum arak tidak diterima ibadatnya selama 40 hari. Walaupun tidak diterima, kewajiban untuk bersolat masih kekal dan tidak jatuh.

Apa yang saya kongsikan di sini diharap dapat memberi menafaat kepada pembaca yang beragama islam dan kepada yang bukan beragama islam yang suka membaca mengenai islam terima kasih juga saya ucapkan. akhir kata "Jangan menilai Islam itu dari sikap Individu sebaliknya lihatlah apa yang diajarnya". Sekian.


DOWNLOAD DOKUMEN INI DAN PRINT SERTA SEBARKAN JIKA KAMU RASA IANYA MENAFAAT
KLIK =SINI= UNTUK MUAT TURUN DOKUMEN

3 ulasan:

 1. Di sini saya akan buat pusingan 360 darjah mengenai solat. Kepada yang memikirkan solat mereka tidak lengkap ataupun sia-sia, ubahlah cara pemikiran. Ambil kenyataan ini "Solat itu ubat kepada kemungkaran".

  BalasPadam
 2. ''solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar'' [surah ankabut : 45]

  BalasPadam
 3. Aisy...
  betul lah tu.. itu lebih tepat.. apa yang diterangkan dalam artikel ini ialah janganlah berputus asa dalam mengerjakan solat..

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.