اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

JANGAN MENJANGKA YANG BAIK SAHAJA

Dunia ini penuh dengan kejutan dan keajaiban yang kadang-kadang mengembirakan dan ada kalanya mendukakan. Setiap orang yang bernafas sentiasa merancang untuk kebaikan dirinya. Adakah antara pembaca merancang untuk keburukkan diri?.  Jika anda berbuat demikian maka fikir-fikirkan lah bahawa keburukan untuk diri anda sebenarnya memberi impak kepada orang lain. Fikirkanlah susah orang lain.

Apa yang saya nak bincangkan di sini ialah mengenai perancangan dan sesuatu tanpa sedar apa yang kita harapkan. Perasankah anda bahawa setiap kali anda melakukan sesuatu anda hanya memikirkan sesuatu yang baik akan berlaku dengan anda akhirnya. Seperti juga anda bekerja untuk mendapatkan gaji pada hujung bulan. Itulah yang anda buat setiap bulan dan berharap dan menjangka akan mendapat gaji setiap bulan. Bagaimana pula yang melakukan perniagaan? Bagi mereka yang baru bergelar usahawan dan berniaga selalunya sentiasa menjangka sesuatu yang baik sahaja. Bagaimana pula tentang percintaan? pasti juga ada yang menjangka Happy Ending pada hujung cerita. Padahal ianya belum tentu memberi kegembiraan.Di sini saya ingin berkongsi bahawa setiap perancangan anda janganlah anda menyusun sesuatu yang baik yang akan berlaku pada masa-masa akan datang sebaliknya anda perlu menyusun sama sesuatu perkara yang buruk yang mungkin terjadi.

Dari segi kewangan yang berkait rapat dengan perniagaan ataupun urusan harian kita. Adakalanya di kalangan kita menjangka yang baik sahaja di hadapan kita contohnya seperti kejadian di bawah ini :

"Si Polan membeli sesuatu yang mahal menggunakan wang simpanannya kerana dia menjangka dia akan menerima komisyen yang banyak pada bulan depan hasil dari jualannya. Tetapi pada bulan berikutnya komisennya tidak masuk ke dalam akaunnya kerana syarikat yang memberi komisen menghadapi krisis kewangan yang tidak dijangka. Si Polan menghadapi masalah kerana dia telah membelanjakan wang simpanannya"

Apa yang berlaku di atas adalah salah satu contoh individu yang hanya menjangka kebaikkan. Perkara inilah yang saya nak kongsikan supaya pembaca sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan. Sepatutnya Si Polan terus membuat jualan dan menunggu sehingga komisennya keluar untuk membeli barang yang di inginkannya. Kalaupun Si Polan terlalu memerlukan barang tersebut, dia hendaklah memilih alternatif lain yang lebih baik.

Bagaimana pula dengan percintaan? Kemaruk cinta membawa seseorang bekorban apa sahaja sehingga membawa kepada pembaziran. Setiap orang melalui alam percintaan pasti tahu tentang mengharap. Mengharap cinta dibalas dan ianya berkekalan ke jinjang pelamin adalah silap kerana jangkaan seperti itu adalah perkara yang tidak jelas. Kepada yang bercinta dinasihatkan bercintalah berpada-pada dan jangan lupa tujuan asal anda sebagai manusia. Jangan kemaruk sehingga menjangka sesuatu yang baik-baik sahaja.

Apa yang saya kongsikan di sini diharap dapat memberi menafaat kepada pembaca beloya2u.com dan sebarkan kepada rakan-rakan lain sekiranya ianya bererti. Anda dibenarkan copy & paste artikel ini tanpa meletakkan kredit. Saya sesekali tidak akan kesal malah saya bersyukur kerana ilmu yang di ajar akan membawa ke mati. Sekiranya anda meletak kredit, saya juga bersyukur kerana mampu membawa pembaca ke laman ini. Ya sudahlah.. aiman tak kisah.. 

1 ulasan:

  1. Si Polan membeli sesuatu yang mahal menggunakan wang simpanannya kerana dia menjangka dia akan menerima komisyen yang banyak pada bulan depan hasil dari jualannya. Tetapi pada bulan berikutnya komisennya tidak masuk ke dalam akaunnya kerana syarikat yang memberi komisen menghadapi krisis kewangan yang tidak dijangka. Si Polan menghadapi masalah kerana dia telah membelanjakan wang simpanannya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.