اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PALAK NYAMAN KATA SIDAK

PALAK NYAMAN ataupun dalam bahasa Melayu baku Sedap sepala. Macam tak kena ayat sedap kepala. Maksud palak nyaman adalah adalah sesuatu melayankan ataupun keadaan seseorang yang senang hati. PALAK NYAMAN KATA SIDAK dalam bahasa melayu "Mereka kata mereka sedang layan". Susah jugak nak translate. Ha ha..

Sidak bermaksud mereka. Palak pula adalah kepala. Manakala Nyaman bermakna sedap. Kalau digabung memang pelik bunyinya. Apa-apa jelah kan. Saya pun haru biru nak menyusun ayat. ha hadoi.. Sebenarnya saya tak berapa suka dengan ayat "palak nyaman". Saya sering kaitkan perkataan "palak nyaman" dengan pil khayal. Sebab saya selalu dengar perkataan tersebut digunakan berkaitan dengan khayal.

Maksud lain penggunaan ayat tersebut apabila seseorang beroleh keuntungan maka ayat tersebut juga digunakan. Sebenarnya palak nyaman adalah perkataan yang suka digunakan oleh orang-orang yang terlibat dengan pil khayal. Percaya atau tidak. Anda tentukan. Saya hanya menyatakan pendapat. Anda boleh dengar sendiri lagu ciptaaan noknow budak semariang semerah padi dalam lagu "lalok".

Palak nyaman selalu saya dengar berkaitan dengan perkara negatif dan kurang sekali positifnya. Mungkin masyarakat sekarang lebih suka mengaitkan kesenangan dengan cara mudah. Palak nyaman dari sudut positif adalah rezeki yang diperolehi dengan mudah dan banyak.

Anda setuju atau tidak dengan artikel ini, terpulang kepada anda. Jangan sampai anda kena bukut. ha ha.

Sekian harap maklum.

1 ulasan:

  1. PALAK NYAMAN ataupun dalam bahasa Melayu baku Sedap sepala. Macam tak kena ayat sedap kepala. Maksud palak nyaman adalah adalah sesuatu melayankan ataupun keadaan seseorang yang senang hati. PALAK NYAMAN KATA SIDAK dalam bahasa melayu "Mereka kata mereka sedang layan". Susah jugak nak translate. Ha ha..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.