اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

JOM KITA MENGENALI SEMUTAnda pernah tak ambil mada dalam 2 hingga 30 minit untuk memerhatikan haiwan kecil yg terdapat di persekitaran rumah kita??? Maksud saya "semut" . Pernah terfikir untuk mengkaji tentang mereka? yang pasti semut memang kecil tetapi mereka berjaya melakukan kerja-kerja yang begitu hebat dan meriah dan terdapat beribu ribu semut di alam ini . Kalau semut tak rajin takde lah perumpamaan "rajin seperti semut" ye tak? Nak tahu lebih lanjut?? Mari kita membaca ^^

 1. Semut mempunyai 6 kaki , setiap dengan 3 sambungan padanya .
 2. Hampir 13,000 spesis semut yg berbeza terdapat dalam dunia ini yg dapat diklifikasikan. walau pun para saintis berpendapat ada lebih 20,000 spesis semut semuanya~
 3. Semut menggunakan antenanya untuk menyentuh sesuatu , namun antena mereka juga merupakan deria sesentuh dan rasa mereka .
 4. Semut juga "berperang" sesama mereka dan berperang dalam skala yang besar . Peperangan biasanya melibatkan keseluruhan satu koloni semut dengan koloni-koloni yg lain yang menyebabkan bilangan kematian semut mencecah jutaan semut.
 5. Semut Amazon kadang-kadang digelar "Semut Lanun" atau "Semut Pengambil Hamba"  kerana mereka dikatakan menyerang sesebuah koloni semut lain dan mengambil semut yg tewas sebagai hamba abdi untuk dijadikan "semut pekerja" dalam membina sarang dan juga dalam mencari makanan untuk mereka .
 6. Jangka hayat semut biasanya antara 40-60 hari .
 7. Koloni semut terbesar di dunia dibina oleh "Semut Argentina". Koloni mereka menjangkaui jarak beratus batu (atau kilometer/ pasir) dan terdiri daripada beratus-ratus jalinan dan susunan sarang semut yang berbeza.
 8. Secara amnya semut yg kita temui di dalam rumah atau kawasan rumah kita ada jenis "semut tukang rumah". Mereka menggemari tempat-tempat- yg lembap seperti kayu atau papan dinding rumah yg lembap untuk diduduki biasanya setelah hujan .
 9. Sebagaimana para saintis telah mengkaji dan mendapati sesebuah koloni semut hanya diperintah oleh seekor "Ratu Semut" sahaja , dan tidak pernah ada dalam penyelidikan menunjukkan lebih daripada satu "Ratu Semut" yg memerintah. 
 10. Sesetengah spesis semut didapati membela serangga-serangga yg lain , sama seperti manusia membela haiwan lain seperti ayam dan kucing . Kebanyakan haiwan belaan ini digunakan untuk mencari dan membawa pulang makanan untuk mereka .

1 ulasan:

 1. Anda pernah tak ambil mada dalam 2 hingga 30 minit untuk memerhatikan haiwan kecil yg terdapat di persekitaran rumah kita??? Maksud saya "semut" . Pernah terfikir untuk mengkaji tentang mereka? yang pasti semut memang kecil tetapi mereka berjaya melakukan kerja-kerja yang begitu hebat dan meriah dan terdapat beribu ribu semut di alam ini . Kalau semut tak rajin takde lah perumpamaan "rajin seperti semut" ye tak? Nak tahu lebih lanjut?? Mari kita membaca ^^

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.