اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

GADIS TIADA TANGAN ADA LESEN KAPAL TERBANG

Jessica Cox, 25,dari Tucson, Arizona adalah seorang gadis yang dilahirkan tanpa lengan sejak lahir telah mendapat 'Sport Pilot certificate'' akhir-akhir ini dan menjadi juruterbang pertama yang berlesen untuk terbang hanya dengan menggunakan kakinya sahaja.

Dengan satu kaki yang mengendalikan butang2 kawalan dan satu lgi kaki mengawal kolum stereng, Cox, 25, telah mencapai satu ''Sport Pilot certificate'' yang boleh dibanggakan. Sijil beliau melayakkannya untuk menerbangkan pesawat sukan yg ringan (light-sport aircraft) pada ketinggian 10,000 kaki.

"Dia seorang juruterbang yang baik. Dia juga seorang yang berhati waja," kata Parrish Traweek, 42, pengajar juruterbang di San Manuel Ray Blair Airport.

Parrish Traweek menjalankan  PC Aircraft Maintenance and Flight Service dan telah melatih juruterbang yang banyak, sebahagian daripada mereka tidak dapat menandingi kebolehan Cox.

"Apabila dia datang ke sini dengan memandu kereta,saya tahu dia tidak mempunyai masalah mengendalikan kapal terbang,"ujar Traweek lagi.

Cox juga tidak menyimpan keinginan untuk memiliki tangan palsu.1 ulasan:

  1. Dengan satu kaki yang mengendalikan butang2 kawalan dan satu lgi kaki mengawal kolum stereng, Cox, 25, telah mencapai satu ''Sport Pilot certificate'' yang boleh dibanggakan. Sijil beliau melayakkannya untuk menerbangkan pesawat sukan yg ringan (light-sport aircraft) pada ketinggian 10,000 kaki.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.