9 MANUSIA YANG DIBESARKAN OLEH HAIWAN

1. Oxana Malaya, Ukraine Dog Girl

Seorang gadis ditinggalkan di sebuah kandang anjing oleh orang tuanya yang tidak bertanggungjawab dari usia 3 sampai 8 tahun, Oxana Malaya tumbuh tanpa orang tua selain daripada anjing yang ada di kandang tersebut. Ketika ia ditemukan pada tahun 1991, ia tidak bisa berbicara, hanya boleh menggonggong, dan berlari sambil merangkak. Sekarang usianya sudah menginjak 20-an, Malaya telah diajarkan untuk berbicara, tetapi masih mengalami gangguan kognitif. Ketika ini Malaya bekerja merawat lembu di sebuah ladang peternakan dekat hospital sakit jiwa.


2. Rochom P'ngieng, Cambodia Jungle Girl

Pada waktu menggembala kerbau di sepanjang tepi hutan di Kamboja pada usia 8 tahun, Rochom P'ngieng menghilang secara misterius. Lapan belas tahun kemudian, pada tahun 2007, seorang warga melihat sebuah wanita telanjang menyelinap di sekitar halamannya mencuba untuk mencuri beras. Wanita itu diidentifikasi Rochom P'ngieng yang telah lama hilang. Dia dikenali kerana kesan luka di punggungnya. Gadis itu telah membesar menjadi seorang wanita 30 tahun, entah bagaimana dia bertahan hidup sendirian di hutan tebal. Gadis itu tidak dapat mempelajari bahasa lokal atau untuk beradaptasi dengan budaya lokal, pada akhirnya ia melarikan diri dan belum ditemukan.


3. John Ssebunya, Ugandan Monkey Boy

Setelah melihat ibunya dibunuh oleh ayahnya, John Ssebunya yang berumur 4 tahun menjadi trauma dan lari ke hutan. Dia dilaporkan dibesarkan oleh pasukan monyet vervet sampai pada saat dia ditemukan tahun 1991. Seperti sering terjadi ketika anak-anak liar ditemukan, dia menolak untuk ditolong oleh penduduk desa, dan dia mendapat bantuan dari keluarga angkatnya monyet yang melempari penduduk desa dengan ranting-ranting pohon. John telah diajarkan bagaimana berbicara, dan sekarang boleh menyanyi juga. Bahkan, dia bergabung dengan paduan suara anak-anak Mutiara Afrika.


4. Victor of Aveyron

 Mungkin  anak liar paling terkenal , cerita Victor juga pernah di filemkan didalam filem L'Enfant Sauvage. Meskipun asal-usulnya  adalah misteri, namun banyak orang yang percaya Victor menghabiskan masa  kanak-kanaknya telanjang dan sendirian di hutan sebelum diketahui  masyarakat pada tahun 1797. Setelah beberapa kali menampakkan diri, ia  akhirnya muncul sendiri di dekat Saint-Sernin-sur-Rance, Perancis, pada  tahun 1800. Victor menjadi subjek untuk ramai ilmuwan yang  ingin tahu tentang asal-usul bahasa dan perilaku manusia, meskipun dalam  perkembangannya kemajuan daripada kecerdasan anak ini sangatlah sedikit.

5. Madina

Kisah tragis Madina adalah seperti Oxana Malaya. Ditinggalkan sampai pada hari dia ditemukan pada usia 3. Dia hidup dan diasuh oleh anjing. Saat ditemukan, ia hanya dapat mengucapkan dua kata, ya dan tidak, meskipun ia lebih suka menggeram seperti anjing. Untungnya, Madina dinyatakan sehat secara mental dan fizikal setelah penemuannya. Meskipun perkembangannya terlambat, tetapi dia masih muda, seorang pengasuh percaya bahawa Madina akan kembali normal ketika usianya meningkat dewasa.
6. Lobo Wolf Girl of Devil's River


Pada tahun 1845, SEOrang gadis misteri dilihat berjalan merangkak di sarang serigala yang menyerang kawanan kambing dekat San Felipe, Mexico. Cerita ini dikuatkan setahun kemudian ketika gadis itu dilihat sekali lagi, kali ini dia dilihat sedang melahap seekor kambing yang baru dibunuh. Penduduk setempat khuatir dan mencari gadis itu keesokan harinya dan akhirnya berhasil menangkap dia. Dia melolong tak henti-hentinya sepanjang malam, membuat sekelompok serigala berdatangan ke desa untuk menyelamatkan gadis itu. Pada akhirnya ia dapat menyelinap keluar dari kandang dan melarikan diri.
Gadis itu tidak dilihat lagi sehingga 1852, terakhir kali ia terlihat ia sedang menyusui dua anak serigala di tepi sungai. Merasa terganggu, dia mengumpulkan dua anaknya dan lari kembali ke hutan dan tidak pernah terlihat lagi selepas itu.

7. Russian Bird Boy

 Terkurung di sebuah ruangan yang dikelilingi oleh kandang burung, seorang anak Rusia dibesarkan seperti burung peliharaan oleh orang tuanya yang jahat. Ketika ia ditemukan, ia tidak bisa berbicara dan hanya dapat bercericip seperti burung. Ia tidak dapat berkomunikasi seperti manusia normal. Dia telah dipindahkan ke pusat perawatan psikologi di mana para profesional bekerja untuk membantu dirinya kembali normal.

8. Amala Dan Kamala

Dua orang anak perempuan yang berumur 8 tahun dan 18 bulan, ditemukan di sarang serigala pada tahun 1920 di Midnapore, India. Kisah ini menuai banyak kontroversi kerana umur mereka berdua berbeza jauh dan para ahli tidak menganggap bahwa mereka bersaudara.Yang lebih mungkin bahwa mereka berdua diambil oleh serigala pada waktu yang berbeza. Seperti banyak anak-anak liar lain, mereka dilaporkan sangat ingin kembali ke alam liar dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan cara hidup manusia.

9. Peter the Wild Boy

Seorang anak laki-laki, telanjang dan berbulu merangkak berjalan muncul dari hutan dekat Hameln, Jerman pada tahun 1724. Akhirnya ia  ditangkap. Ia berperilaku seperti binatang liar dan memilih untuk makan burung dan sayuran mentah bahkan ia tidak mampu berbicara. Setelah pindah ke Inggris, ia diberi nama Peter si Anak Liar. Meskipun ia tidak pernah belajar bicara, ia sangat mencintai muzik, melakukan pekerjaan kasar, dan hidup sampai usia lanjut.

Ulasan

  1. Pada waktu menggembala kerbau di sepanjang tepi hutan di Kamboja pada usia 8 tahun, Rochom P'ngieng menghilang secara misterius. Lapan belas tahun kemudian, pada tahun 2007, seorang warga melihat sebuah wanita telanjang menyelinap di sekitar halamannya mencuba untuk mencuri beras. Wanita itu diidentifikasi Rochom P'ngieng yang telah lama hilang. Dia dikenali kerana kesan luka di punggungnya. Gadis itu telah membesar menjadi seorang wanita 30 tahun, entah bagaimana dia bertahan hidup sendirian di hutan tebal. Gadis itu tidak dapat mempelajari bahasa lokal atau untuk beradaptasi dengan budaya lokal, pada akhirnya ia melarikan diri dan belum ditemukan.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.