اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

MYDIN AKAN MENDARAT DI KUCHING

Kita orang Sarawak tak kira kaya atau golongan sederhana kalau pergi ke Kuala Lumpur mesti singgah di Mydin. Memang macam itu lah kebiasaannya. Di situlah saya selalu berjumpa dengan rakan-rakan yang datang dari Sarawak. Asal pergi sana je, telinga saya bukak besar-besar nak dengan slang orang Sarawak. Lepas tu, bertegur-sapa kat situ.
Tak lama lagi tak payahlah orang Sarawak bersusah payah nak pergi Mydin Kuala Lumpur. Sebabnya Mydin tak lama lagi akan dibuka di Kuching Sarawak. Saya dapat berita ini sebab rakan-rakan saya terlibat dalam mensyuarat dalam proses membawa masuk Mydin ke Sarawak.

Bombay Masala semakin berlambak di Kuching Sarawak dan lepas ni Mydin pula yang akan menyusuli. Semakin ramai lah golongan Mamak masuk ke Sarawak. Kedai warga pakistan kat Kuching Sarawak ni jangan cakap lah, bagai cendawan tumbuh diaorang masuk ke sini. Fenomena biasa yang saya tengok kat sini ialah warga Pakistan ni datang kat Kuching Sarawak mula-mula akan membuka kedai makan. Selepas itu, dalam masa beberapa bulan kedai itu bertukar menjadi kedai permaidani. Memang begitulah panoramanya.

Dikatakan Mydin menjual barang-barang yang harganya jauh lebih murah dari kedai-kedai lain. Betul ke? Adakah kemasukkan Mydin ke Sarawak mampu mengekalkan harga murah mereka. Sekarang ni banyak Super Duper Market mula mendarat di Sarawak. Fenomena ini mula dirasai pada tahun 2010. Sekarang Giant dan buka di Tabuan, Kuching Sarawak. Tak lama lagi akan di buka di Batu 12 jalan Kuching Serian.

Penduduk Sarawak kini semakin hari semakin banyak dan mungkin itu mendorong kedai-kedai aneka jabatan ini mendarat di sini. Terdapat beberapa dua tiga tempat lagi Mall besar akan dibuka tidak lama lagi. Jangan tak tahu, kat Kuching nanti akan terdapat Kuching Central. Lebih kurang macam KL Central jugak beb. Kalau tak silap Kuching Central ni terletak di Batu 7 dan tidak jauh dari situ Giant Batu 12.

Adakah Kuching Sarawak akan bertukar wajah tidak lama lagi. Apa-apa pun. Saya nak luahkan satu perkara kat sini. Pertambahan penduduk di Kuching Sarawak ni bagai tak seimbang. Mana taknya, Pertambahan penduduk pribumi lebih sedikit berbanding pertambahan penduduk bukan pribumi. Bagaimana ini berlaku?

3 ulasan:

  1. Dikatakan Mydin menjual barang-barang yang harganya jauh lebih murah dari kedai-kedai lain. Betul ke? Adakah kemasukkan Mydin ke Sarawak mampu mengekalkan harga murah mereka. Sekarang ni banyak Super Duper Market mula mendarat di Sarawak. Fenomena ini mula dirasai pada tahun 2010.

    BalasPadam
  2. best lah ho mn mydin dh ada kat sarawak kelak..hehe

    BalasPadam
  3. best kali.. he he.. kamek bukannya kaki shopping.. abis peniaga kecik sitok mun sik pande survive entah oleh super duper mall cam mydin ya...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.