اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BERHATI-HATI IDENTITI PALSU INDIVIDU MENGHINA RAKYAT SARAWAK

Besar betul kuasa laman sosial sekarang ni sehingga mampu mengganggu gugat sesebuah negara. Keamanan yang dikecapi bila-bila masa boleh hilang dalam sekelip mata. Masing-masing menegakkan kebenaran sehinggakan bercakaran sesama sendiri dan lupa matlamat asal untuk memajukan negara.
Apa yang saya nak bincangkan di sini ialah mengenai laman-laman yang direka di laman sosial facebook untuk menghina orang lain khasnya rakyat Sarawak. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku dan berlanjutan sehingga kini. Apa yang berlaku ada kaitan dengan isu semasa politik di negara kita.

Anda semua percaya ke laman yang menghina rakyat Sarawak mengaku mereka dari semenanjung Malaysia? Anda semua percaya ke laman yang menghina rakyat Sarawak mengaku mereka dari Sabah?. Rentetan dari kejadian sebelum ini membuktikan kebanyakkan laman yang dicipta direka oleh orang luar untuk memecah-belah keamanan yang dikecapi oleh Malaysia.

Contohnya kejadian Mahesa Hanoto. Mula-mula saya juga bengang dengan hinaan yang dibuat oleh individu tersebut yang juga mengaku dirinya berasal dari Semenanjung Malaysia. Saya dengan tidak terburu-buru mengambil bulat-bulat maklumat yang mengatakan dia adalah berasal dari Semenanjung Malaysia. Siasatan demi siasatan dibuat maka terbongkar juga siapa individu ini. Individu ini sebenarnya berasal dari Indonesia. Apakah tujuan dia melakukan perkara tersebut tidak terjawab sehingga sekarang. Tetapi yang pasti dia amat membenci Malaysia.

Ada dikalangan pengguna laman sosial Facebook mengambil bulat-bulat maklumat palsu menyatakan Mahesa Hanoto merupakan individu dari Semenanjung Malaysia sehinggakan ada dikalangan pengguna laman sosial terus menghina saudara sendiri di Semenanjung Malaysia. Jika ini berlaku maka tercapailah matlamat si penyangak Mahesa Hanoto.

Selain daripada itu, semasa peperangan info dan fitnahtullah di kala Sarawak sedang melalui saat-saat hari mengundian maka di saat itulah maklumat-maklumat yang mengelirukan muncul di laman Facebook. Apakah tujuan mereka melakukan perkara tersebut. Dikatakan Singapura berminat untuk mengambil Sarawak sebagai salah satu negaranya akibat daripada rakyat Sarawak merajuk dengan pengurusan dan pembangunan yang berlaku di Sarawak yang di uruskan oleh kerajaan Pusat.

Dikatakan pembangunan di Sarawak jauh lebih mundur berbanding Semenanjung Malaysia sedangkan sumbangan hasil bumi di Sarawak jauh lebih besar dari negeri-negeri di Semenanjung Malaysia. Perkara ini ada kaitan dengan laman-laman serta individu yang mengaku dirinya dari Semenanjung Malaysia dan menghina Rakyat Sarawak. Perkara ini dilakukan adalah untuk merenggangkan hubungan antara Semenanjung Malaysia dan Sarawak dan dengan cara ini penaklukkan Sarawak akan dapat dilakukan. Inilah teknik pecah dan perintah yang pernah berlaku di zaman pemerintahan british di Sarawak.

Sarawak dulu dan kini adalah berbeza selepas pilihanraya lepas. Apa yang saya perhatikan pembangunan di Sarawak semakin pesat. Mungkin Perdana Menteri kita sedar bahawa betapa pentingkan Sarawak yang wujud dalam Malaysia. Selain daripada itu, beliau juga sekarang ini lebih fokus kepada pembangunan di Sarawak.


Banyak perkara yang harus kita fikirkan sebelum kita melatah menghina semula individu atau penyangak dari luar yang terang-terang ingin memecah belahkan keamanan negara. Belum tentu penyangak-penyangak ini dari Semenanjung Malaysia ataupun Sabah.

Kita generasi muda harus lebih bijak dan profesional dalam menerima maklumat-maklumat yang tiada batasan yang terdiri daripada maklumat palsu dan benar. Perkara yang penting yang harus kita fikirkan ialah bagaimana hendak memajukan diri sendiri seterusnya kejiranan kita dan seluruh wilayah serta negara kita.


ANTARA MEREKA-MEREKA ADA YANG SANGGUP BERBUNUHAN DAN MENABUR FITNAH UNTUK MENDAPATKAN KUASA. JANGAN KITA DIJAJAH DENGAN CARA PECAH DAN PERINTAH.


1 ulasan:

  1. Kita generasi muda harus lebih bijak dan profesional dalam menerima maklumat-maklumat yang tiada batasan yang terdiri daripada maklumat palsu dan benar. Perkara yang penting yang harus kita fikirkan ialah bagaimana hendak memajukan diri sendiri seterusnya kejiranan kita dan seluruh wilayah serta negara kita.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.