اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PERHIMPUNAN BERSIH 2.0 MEMBAZIR DUIT RAKYAT DAN SAPA CAKAP 10 JUTA?

Maklumat ini saya perolehi dari beberapa rakan yang terlibat dalam perhimpunan bersih. Walaupun saya tidak menyokong 100% perhimpunan bersih tetapi saya tidak membenci rakan-rakan yang terlibat dalam perhimpunan bersih kerana mereka dikatakan mendapat RM200.00 untuk mengikuti perhimpunan ini. Anggaran kos untuk membuat perhimpunan tersebut adalah RM10 Juta.

Dilaporkan hotel-hotel di sekitar Chow Kit dan sekitar bandar yang disenaraikan berlaku aktiviti ini penuh dengan kontraktor-kontraktor yang berjaya mendapat projek dalam perhimpunan bersih ini. Bagaimana pula dengan kos-kos yang berkaitan dengan pengankutan? kos baju? kos banner? kos makanan? dan pelbagai lagi kos yang terlibat. Kos yang disenaraikan adalah kos yang digunakan oleh pihak tertentu untuk menjayakan perhimpunan bersih.

Bagaimana pula dengan kos yang terpaksa ditanggung oleh kedai-kedai di sekitar perhimpunan bersih yang terpaksa di tutup? bagaimana pula kos keselamatan yang terpaksa di tanggung oleh kerajaan? bagaimana pula kos yang terpaksa di tanggong oleh hospital-hospital? bagaimana pula dengan kos yang terpaksa di tanggung akibat ketidak percayaan pelabur? bagaimana pula dengan kos-kos yang terpaksa di tanggung akibat daripada kemorosotan kedatangan pelancong di Malaysia? Bagaimana pula kos kerosakkan yang telah dibuat?


Apakah pihak pemimpin yang menganjur perhimpunan ini tidak berfikir mengenai perkara ini ataupun terpaksa mengadakan perhimpunan ini kerana ada agenda lain yang tersembunyi selain daripada 8 tuntutan yang disenaraikan. Untuk merialisasikan 8 tuntutan maka tergadai duit rakyat. Apakah cara rundingan sudah menemui jalan buntu?


Kebanyakkan video yang ditayangkan banyak menyalahkan pihak polis dan kerajaan kerana berkasar dengan rakyat yang mengikuti perhimpunan bersih. Apakah mereka tidak berfikir bagaimana orang lain ketakutan melihat gelagat mereka yang seakan hendak menyerang anggota polis, berteriak di sana sini dan sebagainya yang boleh mencetuskan ketakutan. Jika anda menjadi polis bagaimana? Siapa cari pasal dan siapa pula yang buat fitnah?

Sebab itulah saya menyatakan bahawa orang-orang yang menyokong perhimpunan bersih ini adalah antara orang-orang yang membaca hujah-hujah dari sebelah pihak sahaja ataupun dengan kata lain membaca dengan sebelah mata dan mata yang satu lagi dibuta dengan sogokkan hinaan, fitnah dan pelbagai perkara negatif yang merobek jiwa yang lemah.

Pemimpin yang disyaki mendalangi perhimpunan ini jelas dan terang seorang yang membawa kepada perpecahan kaum. Bagi yang melihat hujah-hujah yang dibuat semasa pilihanraya Sarawak antara pihak yang bertanding mungkin perasan bahawa baur-baur perkauman sangat-sangat di tekankan oleh beberapa pihak dengan cara terbuka. Saya amat membenci tektik ini.

Siapa pun kita, siapa pun mereka "perhimpunan bersih" ini adalah jalan yang kotor yang pernah saya dengar dalam hidup saya.

Sila tegur dengan berhikmah dan bukan dengan cara sumpah seranah kerana kita orang yang bertemadun. Jadi jadi kera yang hendak merebutkan pisang.. Renung-renungkan dan selamat beramal.

1 ulasan:

  1. Apakah pihak pemimpin yang menganjur perhimpunan ini tidak berfikir mengenai perkara ini ataupun terpaksa mengadakan perhimpunan ini kerana ada agenda lain yang tersembunyi selain daripada 8 tuntutan yang disenaraikan. Untuk merialisasikan 8 tuntutan maka tergadai duit rakyat. Apakah cara rundingan sudah menemui jalan buntu?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.