اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PERHIMPUNAN BERSIH DI SARAWAK?

Percaya ke dengan tajuk yang dipaparkan di atas? Usahlah percaya kerana itu tidak benar. Setiap orang mempunyai pendapat dan idealoginya tersendiri. Tetapi setiap idealogi itu hendaklah tidak memudaratkan orang lain. Saya menentang sekeras-kerasnya PERHIMPUNAN BERSIH kerana pendapat saya ianya akan memudaratkan orang lain malah mengganggu-gugat ekonomi negara. Laungan yang dibuat oleh pengikut-pengikut PERHIMPUNAN BERSIH ini ialah mahu pilihanraya yang adil dan bersih. Laungan ini memberi persoalan kepada saya adakah kemenangan PKR tidak adil? dan catatan saya ini bukanlah saya membenci PKR tetapi perkara ini memberi persepsi pelik saya terhadap PKR.

Rasanya ini adalah kali pertama saya berhujah mengenai politik dalam beloya2u.com. Ini pun kerana saya risau dengan situasi keamanan negara sekarang. Rakyat Sarawak tidak akan pernah lupa dengan kejadian 13 MEI. PERHIMPUNAN BERSIH ini membayangkan saya mengenai kejadian 13 MEI. Ini menyebabkan saya menentang sama sekali PERHIMPUNAN BERSIH.

Saya tahu banyak website dan laman facebook di olah untuk menyalurkan maklumat mengenai kecacatan yang terdapat dalam kerajaan sekarang dan tidak kurangnya juga mengenai PKR. Apakah persamaan mereka dan apakah perbezaan mereka. Mungkin ada di kalangan anda hanya membaca isu dari sebelah pihak sahaja dan bagaimana jika anda membaca kedua-duanya sekali. Dari situ anda boleh lihat dan menilai apa yang tersirat dan tersurat. Bukan hanya mendengar dari sebelah pihak sahaja.

Laman yang anda harus like untuk mengetahui info melalui facebook ialah anti-PKR dan Pakatan Rakyat. Dua versi ini mempunyai hujah-hujahnya yang tersendiri. Sekalipun hujah itu keras ataupun terbukti tetapi bukan PERHIMPUNAN BERSIH adalah jawapan yang terbaik kerana PERHIMPUNAN BERSIH boleh menyebabkan masalah kepada orang lain malah pertumpahan darah.

Segelintir rakyat Malaysia menjadikan Mesir sebagai Ikon untuk menumbangkan kerajaan mereka. Gambaran kita mungkin Mesir sekarang sudah aman dan makmur selepas berlaku pembrontakkan seperti itu. Itu tidak benar sama sekali. Mesir kini dan dulu langsung tidak sama dan Mesir tidak boleh dijadikan Ikon untuk memakmurkan negara.

Walaupun parti PAS merupakan parti yang memperjuangkan islam. Apabila mereka menyokong perhimpunan ini maka ianya membangkitkan persepsi yang pelik dalam diri saya kerana tindakkan ini adalah tindakkan yang memudaratkan orang lain dan Islam tidak menganjur kita melakukan perkara tersebut.

Semasa pilihanraya lepas banyak isu perkauman di bangkitkan dan secara automatik saya menolak beberapa pemimpin yang melaungkan isu perkauman. Di Sarawak terdapat pelbagai kaum dan etnik. Kedatangan pemimpin yang melaungkan unsur pekauman sedikit sebanyak mengganggu-gugat keharmonian Sarawak. Saya lihat ada antara pemimpin ini mengamalkan sistem pemerintahan James Brooke iaitu kaedah "PECAH DAN PERINTAH". Tahukah anda bahawa kaedah inilah yang memberi sumbangan kepada kejadian 13 MEI.

Tahukah anda bagaimana dunia pemerintahan berKHALIFAH dalam dunia islam di hancurkan?. Semuanya bermula dari hasutan dan kaedah pecah dan perintah oleh segelintir orang tertentu untuk mengusai dunia Islam yang kita dapat lihat pada masa sekarang. Pemberontakkan berlaku akibat daripada hasutan tersebut. Kita dapat lihat sampai sekarang tanah arab berpecah-belah dan bergaduh serta menjadi lemah disebabkan kejadian pembunuhan KHALIFAH dalam dunia islam. Adakah anda ingin melihat tanah air anda juga menjadi sepeti itu?

Tidak dapat tidak anda juga harus menyelami dunia politik sekarang dan bukan hanya bertindak dengan membuta-tuli mengikuti perhimpunan seperti ini. Terdapat antara penyokong PKR menyatakan "sana sini saya dengar orang tidak suka pada parti yang memerintah negara sekarang tetapi mengapa parti BN masih menang". Persoalan itu memberi respon kepada saya.. Ini kerana golongan sebelum merdeka dan yang lahir sekitar 70a dan kebelakang adalah antara golongan yang merasa perubahan yang dibawa oleh pemerintah sekarang dan mereka lebih rela memangkah parti yang memerintah negara sekarang. Tidak pula dipersoalkan mengapa PKR boleh menang di satu-satu kawasan walaupun terdapat masalah dalam sistem pengundian.

Rakyat Sarawak kini banyak melaungkan mahu Phen Sri Taib Mahmud Berundur dan beliau sendiri telah menyuarakan hasratnya mahu berundur. Rakyat Sarawak masih menerima pemerintahan kerajaan sekarang jika isu-isu yang dibangkitkan selesai. Itupun mungkin hanya bertahan 5 hingga 10 tahun jika belia-belia yang ada sekarang tidak di asuh dengan baik mengenai cabaran global sekarang bersama kerajaan pemerintah.

Belia-belia sekarang adalah pengundi akan datang dan idealogi mereka tidak sama dengan individu yang lahir pada tahun 70an, 60an dan seterusnya.

Alahai.. saya lebih banyak mengupas mengenai politik pula. Mungkin kejadian 13 Mei akan berulang lagi jika PERHIMPUNAN BERSIH diteruskan. Kecaman dan ugutan terhadap kerajaan memerintah sekarang banyak tersebar melalui internet dan ini menunjukkan PERHIMPUNAN BERSIH ini adalah bukan secara aman.

Anda bagaimana? Menyokong atau tidak? dan sudahkah anda melihat hujah2 dari kedua belah pihak ataupun anda hanya melihat hujah sebelah pihak sahaja. cari di dalam  Facebook tajuk di bawah ini dan like serta lihat hujah-hujah yang di utarakan oleh mereka.

Anti-PKR
Penyokong Anti-PKR
Pakatan Rakyat
Kami rakyat sarawak mahu taib berundur

Semoga anda memahami apa yang saya hendak sampaikan. Jika salah sila tegur saya dengan berhikmah dan bukan sumpah seranah bagai orang yang tak bertemdun. Tengok video di bawah ini dan fahami apa yang nak disampaikan dalam liriknya oleh Maher Zain.1 ulasan:

  1. Saya menentang sekeras-kerasnya PERHIMPUNAN BERSIH kerana pendapat saya ianya akan memudaratkan orang lain malah mengganggu-gugat ekonomi negara. Laungan yang dibuat oleh pengikut-pengikut PERHIMPUNAN BERSIH ini ialah mahu pilihanraya yang adil dan bersih. Laungan ini memberi persoalan kepada saya adakah kemenangan PKR tidak adil? dan catatan saya ini bukanlah saya membenci PKR tetapi perkara ini memberi persepsi pelik saya terhadap PKR.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.